ЗАГАДКОВА ДУША ЕЛЕКТОРАТУ

Поділитися
Підбивати підсумки чергового політичного сезону ще нібито не час, проте основні наслідки виборів українським суспільством уже оцінено...

Підбивати підсумки чергового політичного сезону ще нібито не час, проте основні наслідки виборів українським суспільством уже оцінено. Думкою соціуму традиційно цікавився Центр Разумкова. Відбувалося це з 17 до 25 червня у 24-х областях. Опитування двох тисяч п’ятнадцяти респондентів у черговий раз продемонструвало, що населення у своїх поглядах досить консервативне і значною мірою політично пасивне, про що свідчить досить високий відсоток неспроможних визначитися з відповідями на багато запитань. І все-таки, досить чітке уявлення про настрої електорату, що ввійшов у відпускний сезон, скласти можна.

Приміром, 33,4% вважає, що розподіл місць у президії між блоком «За єдину Україну» й СДПУ(о) не принесе користі й не зашкодить Україні. 23,8% переконані, що представники партій, які одержали менше 20% голосів на виборах, у президії зашкодять країні. 13,2% навпаки вважають, що вони будуть корисні Україні. Майже 30% опитаних не мають уявлення про те, чи добре, що президію захопили пропрезидентські сили, чи погано. Тим часом на запитання: «Чи вважаєте справедливим такий розподіл керівних посад у парламенті?» більшість опитаних, а саме 51%, відповіли негативно. І тільки 14,7% вважають нинішній розклад справедливим, 34,3%, очевидно, з різних причин не стежили за тим, як розподіляються місця в парламентському керівництві — порівну чи по-братерському.

Безумовно, розподіл місць у президії ВР не є знаковим для зміни лінії поведінки соціуму. Проте, як і раніше, цікаво, дії яких сил не адміністрація Президента, а населення вважає розкольницькими? Явних лідерів серед партій, що пройшли у парламент, у цій справі не спостерігається. Хоча на першому місці Блок Юлії Тимошенко. 32,6% вважають, що дії блоку перейдуть до розколу суспільства, 37,3% переконані в протилежному, решта з думкою не визначилися. На другому місці — комуністи. 32,1% переконані, що ленінці розхитують підвалини суспільства, а 38,3% так не вважають. Трійку умовних лідерів замикає покійна «Єдина Україна». Основу вибудовуваної Президентом більшості, у діях, спроможних призвести до розколу суспільства, підозрюють 27,4%; 38% у блоку влади подібних прагнень не помітили.

Найімовіріше, хітом наступного політичного сезону стануть спроби зміни Конституції. Принципове розуміння необхідності початку цього процесу є в різних політичних сил. Залишилося найважливіше — дрібниці.

Чи підтримує населення тенденції, що окреслилися? Скоріше так, аніж ні. 47,1% опитаних вважають, що «Зміни в Конституцію вносити необхідно, оскільки вона не відповідає сьогоднішнім вимогам суспільства». У «ДТ» немає впевненості, що всі 47% негативно оцінюють Конституцію, а не її виконання. Проте майже половина вважає, що щось необхідно змінити, якщо не в Основному Законі, то в житті — точно. 39,3% вважають, що зміни непотрібні й достатньою умовою поліпшення ситуації стане забезпечення її норм. І тільки 12,4% не визначилися у своєму ставленні до Основного Закону.

Набагато більше опитаних не має своєї чіткої думки з приводу обрання Володимира Литвина головою Верховної Ради. 35,2% населення від цього факту не кинуло ні в жар, ні в холод. Позитивно поставилися 11,3%. Для Володимира Михайловича це рейтингова перемога. Поруч із його прізвищем ще ніколи не стояла настільки висока позитивна цифра. «Скоріше позитивним» нового спікера оцінили 17,1% населення. Майже стільки ж — 17,4% поставилися до цього «скоріше негативно». А вже зовсім «негативно» — 19%.

Ледь більше прихильників у нового голови адміністрації Президента Віктора Медведчука. Якщо рейтинг довіри до Литвина в червні виріс лише на відсоток і досяг 6,2%, то Медведчук додав понад два відсотки і слідом за Ющенком та Симоненком посів третє місце з 13,4%. Його призначення на президентський штаб позитивно сприйняли 18% опитаних. «Скоріше позитивно» до цього поставилися 21,1%. «Скоріше негативно» поставилися 13,5%, «негативно» — 16,6%. Не визначилися — 30,2% респондентів. Стільки ж не мають уявлення про те, як вплине призначення Медведчука на відносини між адміністрацією Президента й Верховною Радою. Близько третини опитаних переконані, що відносини між Банковою та Грушевського не зміняться, 22,2%, найімовірніше, вважають, що парламентський і організаторський досвід лідера СДПУ(о) «сприятиме поліпшенню відносин», а 14,8% переконані в протилежному. Втім, слід віддати належне респондентам. Далеко не кожен досвідчений експерт узявся б сьогодні відповідати на це запитання.

Президентський рейтинг — вотчина електорату. І тут експертна думка вторинна. Якби вибори відбулися наступної неділі (а точніше в одну з неділь липня), то за Віктора Ющенка проголосувало б 26,2% (+0,3% порівняно з травнем). За Петра Симоненка 13,5% (+1,9%), за Віктора Медведчука 9,4% (+2,5), уперше голова адміністрації вийшов на третє місце. Чим пояснити це зростання? Чиношануванням? Переоцінкою особистих і професійних чеснот? Вдалою засмагою? Особистою скромністю, публічно продемонстрованою при призначенні? Сонячною радіацією? Оцінкою ефективних дій Медведчука при обранні спікера? Загадка...

На 4-те місце Віктор Володимирович відтиснув Юлію Тимошенко. Замість восьми квітневих відсотків у червні лідер опозиції без домішок одержала 6,2%. Втішливим призом може послужити відповідь на ще одне запитання Центру Разумкова: «Чи може жінка бути президентом України?»

61,4% опитаних вважають, що так, може, 18,2% жіноненависників (а, можливо, навпаки захисників жінок) дали негативну відповідь. 14,6% дають свою згоду умовно, роблячи застереження «згодом». 5,8% не змогли визначитися з відповіддю.

Повертаючись до президентського рейтингу, відзначимо, що відсоток у червні додала Наталія Вітренко, і за неї проголосувало б 5,5%. За Мороза — 4,4%, за Кінаха — на відсоток менше, ніж попереднього місяця, — 3,5%. Спікерське крісло не додало авторитетної популярності Володимиру Литвину. Кількість його прибічників зменшилася на одну десяту й тепер становить 1,7%. За відсоток не вийшов Олег Дубина, що й не дивно. По-перше, його мало хто знає, а по-друге, омоніми відлякують. А ось із Сергієм Тигипком електорат поводиться якось дивно. Розмови про його презентабельність, спроможну забезпечити проходження на пост наступника, не відповідають електоральним настроям. Президентом Сергія Леонідовича бачить лише 0,8%.

А що ж діючий Президент? Нині Леоніда Даниловича цілком підтримує 7,5%. Його окремі дії прихильно сприймає 32,4%. Не підтримують 53,6% — більшість. Найвищий рейтинг як і раніше у Віктора Ющенка. Ще одна загадка. Він чомусь росте. Якщо в травні Ющенко цілком підтримували 27,6%, то в червні — 30,1%. Чому? За що? Відповідь на це запитання не в експертних мізках, а в електоральних серцях.

Першого місяця літа лідером недовіри виявилася Наталія Вітренко — 54,9%, на другому місці «чорного списку» Юлія Тимошенко — 53,9%. І знов-таки не ясно, чому. Принципів опозиційності дотримується, у червні та травні нікого не зрадила, удар тримає. Правда, на певному падінні рейтингу могли позначитися три чинники: зникнення з екранів, арешти співробітників ЄЕСУ Інтерполом в Анталії та публічне пред’явлення Тимошенко претензій Віктору Ющенку. Проте такі коливання, з огляду на тривідсотковий рейтинг довіри на початку зими, Юлію Володимирівну повинні мало хвилювати, оскільки зараз показник абсолютної довіри Тимошенко становить 11%. Пропустивши двох пані вперед, на третє місце за вищезгаданими показниками вийшов Президент країни.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі