З чого починається Батьківщина?

Поділитися
Дотримуючись правила, згідно з яким порядок там, де ми живемо, починається з порядку всередині і навколо нас, — у місті, про яке піде мова, відроджують дворові традиції...

Дотримуючись правила, згідно з яким порядок там, де ми живемо, починається з порядку всередині і навколо нас, — у місті, про яке піде мова, відроджують дворові традиції.

Ось уже п’ятий рік поспіль на День міста в Українці з населенням 15 тисяч, проводять Фестиваль дворів, а також підбивають підсумки конкурсу на найкраще озеленення балкона та оформлення палісадників.

Про те, як це працює, навіч переконалася, побувавши на святі та об’їхавши разом з мером Українки Павлом Козирєвим усі 18 дворів, які цього року брали участь у фестивалі.

...Міський голова свій об’їзд теж зробив своєрідним елементом святкового міського шоу. У джинсах і вишиванці, на раритетному відкритому автомобілі ГАЗ, він за чотири години об’їхав усі двори, взяв участь у самодіяльності, скрізь покуштував хліб-сіль, відмовився від обов’язково пропонованих ста грамів, вручив кожному двору прапор Українки, а дітям — квитки в луна-парк, і від кожного двору отримав пакети з пропозиціями щодо поліпшення життя міста.

Що таке Українка?

Щоб зрозуміти специфіку місцевих дворів, потрібен екскурс в історію. Українці всього 43 роки, вона будувалася як місто енергетиків одночасно з будівництвом Трипільської ТЕС.

Це позначилося як на самій архітектурі міста, так і на людях, які там живуть. Забудова: типові п’ятиповерхові хрущовки поліпшеного планування, дев’ятиповерхівки брежнєвських часів і низка новобудов, ціни на квадратний метр у яких не поступаються київським. Зважаючи на близькість до Києва (40 км) і престижний конча-заспівський напрямок, саме сюди потягнулися кияни, які готові витратити годину на дорогу заради прогулянок у дворі серед сосен, чистого повітря і дивовижного виду на Дніпро або Стугну.

Не дивно, що в місті великий відсоток інтелігенції з вищою освітою в усіх вікових категоріях. А також безліч творчих особистостей.

Старі двори...

Потопаючі в зелені п’ятиповерхівки. Доглянуті палісадники, традиційні лавки біля вхідних дверей, відполіровані до блиску всезнаючими бабусями.

У кожному такому дворі на нас чекав довжелезний накритий стіл з різною смакотою, з групою мешканців під управлінням досвідченої активної дами, у більшості випадків — шкільної вчительки. Святково оформлена сцена, зграйка дітлахів з художньою самодіяльністю, задушевними українськими піснями, а далі — хто на що здатен: стенди з фотографіями сімей, картини художників, вишивка, ліплення, чудові макраме, різьблення по дереву, дефіле: кожен талант — мешканець будинку — мав можливість показати себе.

Діти готувалися, виступали, хвилювалися. Як, утім, і дорослі..

Вирізнялися активністю і молоді мами-тата. Один з дворів зустрів нас апетитним запахом плову, який поширювався з чавунного казана на багатті. Над казаном чаклував парубок у бандані — бармен Максим Лиховайдер. «Зібралися хлопці, роздобули казан, нарубали дров — тепер чаклую над фірмовим рецептом, — усміхається Максим, — і наші діти при роботі, в усьому допомагають. Хорошу відродили справу, потрібну».

В одному з таких дворів на вулиці Енергетиків, 12, минуло дитинство і мера міста. «Пашку ми добре пам’ятаємо, — ділиться спогадами літній чоловік. — Як відчинить вікна, виставить динамік, врубає Макаревича на всю потужність, здебільшого одну й ту саму пісню — «Что за глупый скворец». Просимо зменшити звук — він ні в яку! Доводилося з мамою його домовлятися».

Вистачає талантів і в дев’ятиповерхівках. На святі двору «Горизонт» вразив чоловічий хор «Терен» під керівництвом Ореста Сташківа, а двір «Дніпровська юність» підкорив конкурсом на кращий яблучний пиріг. Кожен чимось здивував: лунали пісні, скрипка, гітара, гармонь, дівчина потішила танцем живота, юні гімнастки — ефектними композиціями, малята зворушливо декламували вірші.

«Летючі хохланці»

На подив добре організувалися елітні новобудови. Активістами тут виступили переважно батьки дітлахів, які охоче беруть участь у самодіяльності. Тут, на імпровізованих «шведських» столах переважали кулінарні шедеври найближчого супермаркету, але сама святкова програма, оформлення сцени і навколишній антураж викликали приємний подив.

— Ми працюємо в Києві, щодня їздимо туди й назад, і якби не Фестиваль дворів, то й не знали б одне про одного, — ділиться враженнями тато, тримаючи за руку сина. — Та й нам, дорослим, простіше. Навіть у плані безконфліктного вирішення побутових питань. Наприклад, те ж таки паркування. Адже сусідські стосунки зобов’язують бодай до уважного ставлення одне до одного. І дітей у двір випускаємо не боячись. Можна навіть попросити наглянути, вже знаєш, до кого саме звертатися.

— А чому таку назву вибрали для двору — «Летючий хохланець»?

— Та тому що злетілися сюди з усієї України. Вдало приземлилися. Перезнайомилися, подружилися завдяки фестивалю. Для наших дітей це свято — ціла подія. Готуються заздалегідь, і нас смикають, втягують у процес.

Біля будинку виставка картин, фотографій. Свої роботи і роботи своїх учнів представив почесний громадянин Українки народний художник і педагог Олександр Корж. Цікава виставка фоторобіт «А у нас у дворі» фотохудожниці і активістки фестивалю Оксани Пирогової.

Оксана теж переїхала в Українку з Києва. «Моїй доньці Яночці п’ять років. Ми з нею охоче беремо участь у цьому заході. Я щаслива, що своїми роботами приношу людям радість, що саме у фотографії знайшла своє творче призначення».

У наступному дворі «Сосновий бір» на нас чекала чудова виставка вишивки та ляльок. А ще — оригінальний палісадник з чорнобривців, космеї та інших квітів, які утворюють неймовірні фігури, починаючи з плетеної ворони... Його авторка — переможниця фестивалю палісадників Наталя Соколова. «Такі конкурси стимулюють кожну господиню до чистоти і порядку не тільки всередині свого дому, а й на його фасадному боці, — каже Наталія Іванівна. У результаті вулиці мають охайний і креативний вигляд. Та й отримати таку премію привселюдно дуже приємно. Адже це рівнозначно визнанню тебе як суперової господині».

Мотивації

Призи переможцям конкурсу на найкращий палісадник становлять 500, 300 і 150 гривень за три перші місця. Нагороди разом з букетами квітів і сувенірами урочисто вручає особисто мер з головної сцени міста. А імена переможців і фото їхніх робіт опублікують на перших сторінках місцевої газети і сайті міста.

Мерія, зі свого боку, гарантує всім учасникам змагання регулярне поливання палісадників і прибирання території. І, треба сказати, свої обіцянки виконує.

Павло Козирєв серед учасників фестивалю
«Наше завдання — відродити в жителів міста почуття співпричетності до того, що відбувається навколо, — каже мер Павло Козирєв. — Це робить кожного дбайливим господарем свого двору, свого міста і, зрештою, хазяїном своєї долі. Порядок буде тільки тоді, коли кожен з теплотою і увагою ставитиметься до свого двору, свого міста, свого сусіда. Не покладаючись на якусь там гіпотетичну державну допомогу. А мерія зі свого боку виконуватиме свої конкретні обіцянки. Ми цього принципу намагаємося дотримуватися. Коли в адміністративному порядку прибрали всі сміттєпроводи, — бабусі на мене ледь чи не з кулаками кидалися, а тепер дякують. Мерія налагодила головне — своєчасне вивезення сміття. Все інше — сфера відповідальності тих, хто живе на цій території. Адже навіть найбагатша держава буде безсила, якщо ти кидаєш сміття повз урну або не робиш зауважень тому, хто так робить на твоїх очах. Але активну позицію в цих питаннях ти матимеш тільки тоді, коли тобі не байдуже до того, що відбувається навколо.

...Перший фестиваль зібрав усього п’ять дворів. Спочатку головною мотивацією зробили гроші. Визначали трьох переможців і видавали на кожного по 10 тисяч гривень призових. Але через кілька років активісти дворів самі звернулися до нас з проханням відмовитися від такої практики, мотивуючи це тим, що починають між собою ворогувати. Дуже багато незадоволених, та й об’єктивно судити, хто кращий, досить складно. Адже готуються всі! А для дітей, які виступають, узагалі поразка стає справжньою трагедією. Вони не можуть зрозуміти — чому, адже вони виступали не гірше.

Тепер на кожен двір з доброчинного фонду виділяємо по одній тисячі гривень на підготовку заходу. Цього року їх уже 18. Гроші отримує старший по будинку, котрий і бере на себе функції організатора. З мешканців будинку він збирає актив, на якому вирішують, як саме і на що витратити виділені кошти. Все інше роблять у складчину.

Безперечно, є двори, в яких організувати мешканців дуже проблематично, активіст наймає масовика-витівника і робить хоча б розважальну програму з участю дітей. Досвід показує, що наступного року мами діток стають у цьому плані активнішими.

А щоб зацікавити молодь, яка у Фестивалі дворів особливої участі не бере, цього року запровадили ще одну ініціативу — дискотеку однокласників як завершальний акцент Дня міста.

«Что за глупый скворец…»

Досвід Українки при правильному його впровадженні цілком можна застосовувати і в мегаполісах. Адже в кожному з нас, десь глибоко в підсвідомості, живе туга за давно забутим відчуттям спорідненості, коли, сидячи за спільним столом, гостро усвідомлюєш, що всі ми, такі різні, — рідні у своєму прагненні до гармонії, затишку, бажання жити в чистому затишному будинку, подвір’ї, країні. В оточенні людей, які при зустрічі привітають тебе щирою усмішкою. І що саме з цього почуття й починається Батьківщина, і що поняття це не абстрактне. Воно дається нам у відчуттях дитинства, повертатися до яких хочеться знову й знову...

Це внутрішня потреба в якомусь захищеному затишному просторі, наповненому любов’ю, увагою, щирим теплом, тим, чого не купиш ні за які гроші і ні за які посади не придбаєш.

...А «Машину часу» Павло Козирєв на один з Днів міста в Українку все ж таки привіз. І вже не з динаміка на вулиці Енергетиків, 12, а з головної сцени міста на всю Українку лунало:

«А он, чудак, не мог понять никак,
куда улетать.

Зачем его куда-то зовут?

Если здесь его дом, его песня, его Родина тут».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі