Яценюк: Продовження повноважень будь-якого виборного органу - політичний злочин

Поділитися
Продовження терміну повноважень будь-якого виборного органу є найбільшим політичним злочином: це означає відібрати у людей право вибору. Про це лідер партії «Фронт Змін» Арсеній Яценюк заявив на прес-конференції в Сумах у суботу, 23 жовтня.
Продовження терміну повноважень будь-якого виборного органу є найбільшим політичним злочином: це означає відібрати у людей право вибору. Про це лідер партії «Фронт Змін» Арсеній Яценюк заявив на прес-конференції в Сумах у суботу, 23 жовтня.За словами, іншої конституційної норми, крім як проведення виборів 27 березня 2011 року, сьогодні не існує. Для внесення змін до Конституції, які дозволили б перенести вибори на 2012 рік, вже немає часу - за законом про вибори Центральна виборча комісія повинна оголосити початок виборчого процесу не пізніше 22 листопада цього року. Це підтвердили і два представника ЦВК. Крім того, у парламентської більшості поки немає 300 голосів для внесення відповідних змін до Конституції. Яценюк зазначив, що правляча партія розглядає варіант скорочення виборчого процесу до 50 днів, готовий навіть відповідний законопроект. «Тільки вони забули одне. У Конституції написано, що навіть дострокові вибори до Верховної Ради України починаються за 60 днів. Виходячи з цього, строкові вибори не можуть мати менший термін для підготовки, ніж дострокові. З огляду на це, у них немає жодної юридичної можливості внести зміни до Конституції і перенести терміни на 2012 рік», - додав він. Лідер «Фронту Змін» зазначив, що перенесення виборів на 2012 рік конституційним шляхом здійснити неможливо. «Якщо вони це зроблять, то повторять помилки конституційної реформи 2004 року. На підставі чого скасували конституційну реформу? На підставі процедурних рішень. Порушення процедури при ухваленні змін до Конституції щодо неконституційного продовження терміну повноважень Верховної Ради України означатиме одне - що нинішній парламент до 2012 року буде працювати неконституційно, а ця реформа може бути також визнана неконституційною і скасована Конституційним судом. Вони відкрили цей «ящик Пандори», вони у нього й потраплять», - вважає Яценюк. Яценюк повідомив, що підготував депутатський запит до президента України, в якому вимагає гарантувати проведення виборів, як того вимагає Конституція, в березні наступного року. Нагадаємо, що раніше Верховна Рада України направила до Конституційного суду законопроект, яким пропонується встановити, що чергові вибори в Раду України, після відновлення положень Конституції України в редакції від 28 червня 1996 року, проводяться в останню неділю жовтня 2012 року. За матеріалами сайту «Фронту змін»
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі