Янукович звернувся до українців із нагоди річниці прийняття Декларації про державний суверенітет

Поділитися
Президент України Віктор Янукович виступив із зверненням до українців із нагоди 20-ї річниці прийняття Декларації про державний суверенітет.
Президент України Віктор Янукович виступив із зверненням до українців із нагоди 20-ї річниці прийняття Декларації про державний суверенітет. Його текст був опублікований у п'ятницю, 16 липня, на офіційному сайті голови держави. «Двадцять років тому, прийнявши Декларацію про державний суверенітет України, наша держава зробила рішучий крок до Незалежності. Це було непросте рішення, адже ментально більшість депутатів Верховної Ради тодішньої радянської України все ще мислили категоріями існуючої політичної реальності. І все ж вони проголосували за документ, який відкрив принципово нову сторінку в історії України», - зазначив Віктор Янукович. При цьому голова держави закликав не забувати, що всі попередні спроби українців завоювати суверенітет закінчувалися його втратою. «Водночас слід пам'ятати, що у складі Радянського Союзу, нехай і в умовах обмеженого суверенітету, Україна заклала основи економічного і культурного потенціалу, без якого майбутня Незалежність була б неможливою, - вказується у зверненні президента. - По-різному можна оцінювати той період, але незаперечним залишається одне: це - наша історія, і переписувати її не дозволено нікому». Віктор Янукович зазначив, що два роки тому українському народу і міжнародному співтовариству був наданий чіткий сигнал, яким шляхом Україна буде рухатися у майбутнє. Голова держави додав, що ніхто тоді не міг передбачити, наскільки «складним і суперечливим» буде цей шлях. «Багато помилок було допущено, чимало зусиль витрачено на безплідне протистояння між різними політичними таборами, - зазначив Віктор Янукович. - Однак, очевидно, так було визначено самим Провидінням, щоб ми пройшли цей шлях надій і розчарувань до кінця. Тому, я переконаний, нам не слід ані ідеалізувати попередні двадцять років, ані применшувати їх значення». Голова держави вважає, що зараз, нарешті, досягнуто довгоочікуваної політичної стабільності, закладаються основи глибоких системних реформ, які дозволять вивести Україну на шлях сталого соціально-економічного розвитку. «Як Президент держави, Гарант Конституції я сповнений рішучості забезпечити Україні такі внутрішньополітичні і зовнішні чинники, які дозволять нашому народові відчути, що безвідповідальність влади назавжди відійшла в минуле», - вказується у зверненні. 16 липня 1990 Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки ухвалила Декларацію про державний суверенітет України. Декларацію підписав перший заступник голови Верховної Ради Іван Плющ, оскільки посада голови на той момент була вакантною. День її прийняття був оголошений державним святом - Днем незалежності. У цій якості він відзначався один раз - 16 липня 1991 року. 24 серпня того ж року Верховна Рада УРСР прийняла Акт проголошення незалежності України, і ця дата стала новим Днем незалежності України.
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі