Друга спроба

Поділитися
Коли в середині січня до Криму наскочила з перевіркою численна бригада ГПУ на чолі з заступником г...

Коли в середині січня до Криму наскочила з перевіркою численна бригада ГПУ на чолі з заступником генпрокурора Тетяною Корняковою, мало хто сумнівався, що передусім із забуття буде повернуто кримінальні справи з приводу зловживань у сфері земельних відносин і приватизації, порушені у вересні-жовтні минулого року. За словами Святослава Піскуна, із 20 справ, які розслідувала прокуратура, до суду було направлено лише чотири, ще дев’ять було незаконно закрито. У тому числі — стосовно мерів Алушти, Партеніта і Симеїза, чиї дії, на думку генпрокурора, завдали державі багатомільйонних збитків.

Нинішня перевірка була тотальною і вражає кількістю розкритих зловживань (приміром, військовим прокурором усього за один день було порушено 21 кримінальну справу). Залишається сподіватися, що розслідуватимуть їх старанно і вони не розсиплються в судах. Під слідством перебувають прокурор автономії В.Гальцов, головний санітарний лікар М.Кровякова, начальник Кримської регіональної митниці В.Сасунов.

Претензії до діяльності кримського прокурора — земляка і протеже Геннадія Васильєва — численні і стосуються практично всіх сфер його діяльності. За весь минулий рік, за словами С.Піскуна, прокуратура Криму «знайшла в собі сили завести лише 13 кримінальних справ по незначних порушеннях, із яких судом розглянуто три справи, із них дві — закрито». Повністю з поля зору прокуратури випала діяльність Ради міністрів АРК, яка незаконно роздавала сотні гектарів землі і реалізовувала санаторно-курортні об’єкти. Місцеві райпрокурори належним чином не реагували на протизаконні рішення органів місцевого самоврядування і виконавчої влади, що також роздавали, насамперед комерційним структурам, державні землі, землі заповідників та історико-культурного призначення в Нікітському ботанічному саду, Лівадії, Массандрі, Форосі, не ініціювали перегляду незаконних судових рішень. При цьому, як стверджують керівники ГПУ, Гальцов не забував і про себе: перевіркою виявлено факт одержання за його сприяння земельних ділянок у Лівадії, оформлених на підставних осіб.

Прорахунки в кадровій роботі призвели до того, що в Криму відзначена найвища кількість звільнень прокурорських працівників в Україні. Посади прокурорів дев’яти районів автономії були вакантними від одного до дев’яти місяців! Водночас, повідомив на колегії С.Піскун, «прокурором Алушти призначений громадянин Оськін. Хто такий цей Оськін? Пенсіонер МВС, який до призначення був начальником екологічної інспекції Чорного моря. Про який прокурорський нагляд в Алушті може йти мова, коли такі люди керують там прокуратурою? Я як генеральний прокурор вважаю, що прокурор АРК Гальцов не на місці, потрібно йому обов’язково пошукати іншу роботу, і ми займемося цим після колегії».

Цікаво, що про порушення кримінальної справи стосовно Гальцова не було сказано на початку засідання колегії, на якому були присутні журналісти, а повідомили після того, як пресу попросили залишити зал. Примітно, що цього ж дня в «Крымской правде» вийшло інтерв’ю В.Гальцова, в якому він стверджував, що через заступників йому настійно радять добровільно піти у відставку.

Таке ж побажання було висловлено Т.Корняковою головному санлікарю Криму М.Кровяковій: «Стосовно неї порушено кримінальну справу. І я сподіваюся, що вона піде з посади добровільно, бо те, що Марія Тихонівна накоїла в Криму протягом року, вразило не тільки мене, а й усю комісію від Міністерства охорони здоров’я».

Перевірка діяльності Кримської регіональної митниці — тема, що заслуговує окремого матеріалу. Під час оприлюднення результатів перевірки ГПУ про неї не було сказано жодного слова. Тим часом, як стало відомо «ДТ», цього тижня було арештовано колишнього начальника митного поста «Феодосія» В.Вербицького, начальника пункту пропуску Феодосійського морського торгового порту головного інспектора митної служби А.Третьякова, начальника вантажного відділу митного поста «Керч» І.Кирилова і головного інспектора митної служби О.Кравченка. Їм пред’явлено обвинувачення в зловживанні службовим становищем у справі про фіктивний експорт. У зв’язку з цим же в розшук оголошено головного інспектора митного поста «Феодосія» Є.Тірку. У вівторок було затримано і начальника Кримської регіональної митниці В.Сасунова. Старший слідчий з особливо важливих справ ГПУ Олексій Бєляков підтвердив «ДТ» факт затримання Сасунова, проте, посилаючись на таємницю слідства, від подробиць утримався. Втім, чимало людей у Криму ще пам’ятають: керівник кримської митниці в минулому вже потрапляв у поле зору Генпрокуратури. У жовтні 2003 року президент Кучма своїм указом «Про серйозні недоліки в роботі Державної митної служби України» навіть наказував голові відомства звільнити Сасунова з посади. Неймовірний випадок, але конкретне кадрове побажання Л.Кучми не було виконано. У Криму таке потурання пояснювали просто: нібито Сергій Куніцин відстояв свою людину. На високу посаду до столиці автономії Сасунов прибув із вотчини прем’єра — Красноперекопська. У північному місті, відомому не лише хімічними підприємствами, а й першою в Україні і цікавою в багатьох відношеннях вільною економічною зоною «Сиваш», В.Сасунов керував митним постом. У Сімферополі він швидко пішов у ріст, і в 30 з невеликим був визнаний гідним «генеральського звання» держрадника митної служби другого рангу.

Власне, нинішні арешти та затримання кримських митників є логічним завершенням розслідування багатоепізодної кримінальної справи, яку було порушено ще в березні минулого року. Найбільш вражаючі зловживання — фіктивне оформлення експорту в Арабські Емірати 90 тисяч тонн цукру з давальницької тростини, яке спричинило несплату ПДВ у 170 млн. грн. У справі фігурують десятки відомих фірм — таких як «Союз-Віктан», і нікому не відомих, оскільки вони фіктивні. Оскільки ж схеми оформлення фіктивного експорту передбачали залучення митних постів в аеропортах Сімферополя та Києва, а також автомобільного переходу в м.Чоп, то кількість фігурантів справи у недалекому майбутньому може істотно зрости.

Чи потрібно розуміти, що відсутність вищевикладеної інформації в зачитаних у присутності преси доповідях С.Піскуна і Т.Корнякової на колегії в Сімферополі і неофіційне її розповсюдження може свідчити про високий рівень кришування афер або побоюванням слідства, що справу знову «заморозять»? Зате дуже багато було сказано про зловживання у святая святих колишньої АП — держуправлінні справами. Практично про всі названі в доповіді Т.Корнякової факти «ДТ» писало протягом усього минулого року, тому коротко перелічимо виявлені порушення.

За даними перевірки ГПУ, створене при ДУСі держпідприємство «Укрінвестбуд» незаконно продало товариству «Славутич-Дельфін» земельну ділянку на території санаторію «Зорі України», на якій раніше цією ж структурою було — знову ж таки незаконно — споруджено будинки в прибережній захисній зоні. Посадові особи «Укрiнвестбуду» без узгодження із ФДМ України реалізували авіакомпанії «Аеросвiт» майно санаторного комплексу «Форос», яке не підлягало приватизації. Без узгодження з ФДМ керсправами президента уклало 11 договорів із неназваним Корняковою комерційним підприємством із продажу «неконкурентним способом об’єктів санаторію «Дніпро». У результаті в держбюджет не дійшло 7 млн. грн. Посадові особи ДУСі у вересні-жовтні минулого року реалізували товариству «Синтез плюс» нерухоме майно санаторного комплексу «Зорі України». Розмір завданого державі збитку — більш як 15 млн. грн.

Керівництво санаторію «Гурзуфський», який також входить у держуправління справами АП , «зловживаючи службовим становищем і діючи в інтересах всеукраїнського благодійного фонду «Професіонал» у вересні минулого року без дозволу ФДМ і Міністерства охорони здоров’я незаконно реалізувало цьому фонду санаторний комплекс «Пушкіно» і деякі об’єкти санаторію «Гурзуфський» на загальну суму більш як 22 млн. грн».

Дуже шкода, але продовження гурзуфської теми не було. Оскільки приватизація без конкурсу тим же «Професіоналом» (голова фонду нардеп- «регіонал» Г.Самофалов, але депутатська й народна поголоска зацікавленою особою завзято називає екс-віце-прем’єра М.Азарова) ММЦ «Гурзуф» усього за 7 млн. грн. зчинила в Україні чимало галасу. За деякими даними, які звучали і з парламентської трибуни, за останній час на реконструкцію здравниці було витрачено більш ніж 20 млн. грн.

Примітно, що, перелічуючи зловживання з боку керівників ДУСі, Тетяна Корнякова не назвала жодного прізвища. На тлі інших озвучених справ це виглядало, щонайменше, дивно. Напевно, це відчув і Святослав Піскун, а тому, припинивши доповідь, вирішив пояснити: «Ми відкрили всі ці кримінальні справи, а через кілька місяців хтось запитає — чому ж досі винних не арештовано і дійдуть ці справи до суду чи ні. Наше сьогоднішнє завдання полягає не лише у відкритті кримінальних справ, а й у тому, щоб потім на цій підставі було подано позови про розірвання тих чи інших незаконних договорів. Я хочу, щоб ви правильно розуміли: нам потрібно повернути державі те, що було у неї незаконно забрано». Генпрокурор пообіцяв, що коли при цьому буде встановлено, що є винні, їх буде обов’язково притягнуто до кримінальної відповідальності. Але вказав на складність: мовляв, є такі питання, коли Кримінальний і Цивільні кодекси «граничать між собою, і немає чіткого бар’єра — кримінальна тут відповідальність чи звичайна халатність».

Одне слово, залишається тільки сподіватися, що Генпрокуратурі усе ж вдасться розібратися в законодавстві. Тим більше що, як визнав сам С.Піскун, результати нинішньої перевірки лише «верхівка айсберга».

Що ж стосується реальних результатів, то можна сказати, що державі вже повернуто більш як 350 гектарів південнобережної землі, що донедавна входили в заповідник. «ДТ» неодноразово й докладно описувало цей рідкісний за нахабністю навіть для тотально розграбовуваного Криму крадіж землі. Нагадаю, що рішенням РМ Криму шість приватних фірм отримали в оренду на 49 років по п’ять-шість наділів (кожен у середньому — по 50 гектарів ). Кілька комерційних підприємств отримали узгодження на будівництво курортно-туристичних комплексів. За словами Корнякової, перевірка виявила, «що всі фірми є фіктивними. Тим часом, доручивши Держкомзему підрахувати вартість землі, виділеної фіктивним фірмам, ми були вражені. Нам видали цифру — 450 млн. дол., мається на увазі їхня ринкова вартість». Генпрокуратура опротестувала рішення кримського уряду, і цього тижня його було скасовано. Кажуть, що це чомусь має засмутити В.Медведчука. У цілому ж у результаті перевірки настрій має зіпсуватися також у В.Пінчука, М.Азарова, не кажучи вже про І.Бакая, В.Бойка (ГПУ визнала продаж Маріупольському меткомбінату санаторію «Ай-Даніль» незаконним) і у багатьох його земляків.

І Святослав Піскун заявив, що він не «заробляє собі очки»: «Це не PR-компанія, це наша щоденна робота. Усе, що відбувається в Криму, дуже хвилює нового Президента. І, зустрічаючись із ним у день інавгурації, я йому доповів, що ми готуємо розширену колегію в Криму, і Віктор Андрійович зобов’язав мене дуже щільно й уважно вивчити усі факти порушень і забезпечити подальше дотримання законодавства. Це дуже серйозне завдання». Побажаємо Святославу Михайловичу удачі?

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі