Валютні кредити – однозначно законні

Поділитися
© ZN.UA
Індивідуальна валютна ліцензія при валютному кредитуванні не потрібна, а тому реальних законних підстав для визнання незаконними видач позик в іноземній валюті немає.

Таку думку висловив заступник директора Інституту держави і права ім. Корецького НАН України Володимир Нагребельний під час круглого столу «Валютно-правові ризики для національної безпеки: як далеко можуть зайти наслідки судового оскарження валютних кредитів», організованого 8 лютого 2011 року Лігою фінансового розвитку за підтримки тижневика «Дзеркало тижня. Україна» та Проекту USAID «Розвиток фінансового сектору» (FINREP).

Коментуючи рішення Вищого спеціалізованого суду України з цивільних і кримінальних справах про нелегітимність видачі валютного кредиту, експерт назвав його «завідомо незаконним», оскільки в аналогічних правових ситуаціях суддя виносила протилежні рішення.

На думку Нагребельного, попри відсутність підстав для двозначної інтерпретації положень Декрету про валютне регулювання і контроль, не завадить, щоб регулятори цих питань – Кабмін та НБУ – чіткіше унормували ці питання, а Вищі спеціалізовані суди – Вищий господарський суд та Вищий суд з розгляду цивільних і кримінальних справ – надали рекомендацій щодо однакового застосування судами законодавства. Паралельно з цим варто напрацьовувати відповідні зміни до законодавства.

З озвученою позицією не зовсім погодився голови Ради суддів господарських судів Олександр Удовиченко. Він серед іншого зазначив, що таки існує правова колізія, яка породжує можливості для подвійних інтерпретацій нормативної бази.

«Офіційне тлумачення може давати Конституційний суд. Якщо шлях до законодавця важкий, можна звернутися ще до Конституційного суду, який вже чітко скаже, і рішення Конституційного суду обов’язкове для суддів і судів», - зазначив Удовиченко.

За словами члена правління, директора юридичного департаменту НБУ Віктора Новікова, Нацбанк наразі активно працює з народними депутатами (зокрема, Юрієм Воропаєвим) щодо опрацювання законопроекту 0925 («Про валютне регулювання і валютний контроль»), який має усунути зазначені протиріччя.

«Ми сподіваємося, що на цій сесії цей законопроект буде розглянутий Верховною Радою. Він в собі вміщує не тільки питання Декрету (про валютне регулювання і контроль), а й розрахунків в іноземній валюті за експортно-імпортними операціями», - розповів Новіков.

На думку народного депутата Василя Горбаля, сьогодні сприятливий час, щоб до наступних виборів прийняти необхідні законодавчі зміни у парламенті. Водночас народний обранець визнав, що зробити це буде непросто з огляду на слабкість банківського лобі у ВР.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі