Україну знову назвали «Динозавром дня»

Поділитися
Україна разом з Росією, Новою Зеландією та Австралією отримала антинагороду «Динозавр дня» на міжнародних переговорах ООН зі зміни клімату, які зараз тривають у місті Канкун, Мексика.

Україна разом з Росією, Новою Зеландією та Австралією отримала антинагороду «Динозавр дня» на міжнародних переговорах ООН зі зміни клімату, які зараз тривають у місті Канкун, Мексика.

Делегації країн отримали антинагороду за блокування переговорного процесу домагаючись переносу невикористаних квот на викиди парникових газів (одиниці установленої кількості) на періоди після закінчення дії Кіотського протоколу з можливістю торгувати ними.

«Давайте будемо чесними – величезний надлишок квот, який мають Україна та Росія, виник не завдяки ефективним діям зі зниження викидів парникових газів. Якщо буде перенесений надлишок квот в майбутнє, індустріально розвиненим країнам можна не докладати зусиль щоб зменшувати викиди, а продовжувати викидати парникові гази!» - так обґрунтували надання звання «Динозавр дня» в Міжнародній Кліматичній Мережі під час церемонії нагородження.

Надлишок квот Україна та Росія отримали через занадто оптимістичні прогнози розвитку промисловості у 90х роках, тому ці квоти ще називають «гарячим повітря». На даний момент Україна викидає 45% викидів від дозволеного Кіотським протоколом рівня і має можливість торгувати квотами. Проблема торгівлі «гарячим повітрям» полягає в тому, що індустріально розвинені крани легко можуть купити квоти і формально виконати свої зобов’язання, не знижуючи викидів парникових газів. Але ця практика перетворює міжнародні домовленості лише на торгівлю повітрям яке не допомагає вирішенню проблеми зміни клімату.

«Позицію України, яка передбачає перенос квот на майбутнє та торгівлю ними складно назвати конструктивною.. Торгівля квотами має сенс, коли країни купують реальні зниження викидів парникових газів. Україна має значний потенціал для отримання інвестицій від торгівлі здійснюючі реальні заходи з енергозбереження і відмовившись від «гарячого повітря» нічого не втратить» - говорить координатор програми зі зміни клімату Національного екологічного центру України Христина Рудницька.

Антинагороду «Динозавр дня» видають міжнародні екологічні організації і Міжнародної Клімтатичної Мережі. Кожний день о 18:00 після переговорів анти нагороду отримують країни які вносять найбільший деструктив у переговорний процес. В 2009 році, в Копенгагені, Україна отримала одразу дві антинагороди «Динозавр дня». Перше місце було за мету зі зниження викидів парникових газів, яка насправді означає ріст викидів на 70% від сьогодні до 2020 року. Третє місце за приховування інформації щодо використання грошей від продажу квот Японії. Другий рік поспіль Україна отримує звання «Динозавр дня» за одну й ту саму позицію – торгівля квотами.

Нагадаємо, з 29 листопада по 10 грудня в м.Канкун, Мексика, відбуваються міжнародні переговори ООН зі зміни клімату задля укладання нової пост-Кіотської угоди, яка прийде на зміну Кіотському протоколу після 2012 року.

За матеріалами Національного екологічного центру України

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі