Українські правозахисники просять МЗС відреагувати на заборону в'їзду до РФ своєму колезі Овсієнку

Поділитися
Українські правозахисні організації просять міністра закордонних справ України Костянтина Грищенка з'ясувати у російської сторони причини, за якими українському правозахисникові Василю Овсієнку було заборонено в'їзд до РФ.
Українські правозахисні організації просять міністра закордонних справ України Костянтина Грищенка з'ясувати у російської сторони причини, за якими українському правозахисникові Василю Овсієнку було заборонено в'їзд до РФ. Відкрите звернення до голови МЗС України підписали виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Володимир Яворський та співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров. Правозахисники вимагають скерувати до МЗС РФ запит щодо пояснень підстав заборони в'їзду до РФ Овсієнку. Окрім того, автори листа вважають, що українське МЗС має вимагати від російської сторони офіційно пояснити причини подальшого існування "чорного списку" нев'їзних до РФ осіб, всупереч домовленостям президентів обох країн. У зверненні наголошується, що у ніч на 23 липня у Брянську з поїзда № 42, який прямував до Москви, російські прикордонники зняли і відрядили назад до України Овсієнка. "Йому було повідомлено, що його прізвище значиться в списку осіб, яким заборонений в'їзд до РФ", - відзначають автори листа. Овсієнко їхав у село Кучіне Пермської області, до музею історії політичних репресій і тоталітаризму "Пермь-36", який діє у приміщенні колонії особливого і суворого режиму ВС-389/36. Там він перебував у 1981-1987 роках, там загинув Василь Стус, були в ув'язненні Левко Лук'яненко, Михайло Горинь та інші українські правозахисники. Овсієнко входить до ради музею "Пермь-36". На цей раз директор музею Віктор Шмиров запросив його взяти участь у міжнародному форумі "Пилорама-2010" (сцена для виступу розташована прямо в зоні пилорами). "Овсієнко ніколи не порушував законодавство Російської Федерації, не є політиком і займається вивченням історії дисидентського руху", - зазначають автори звернення. Овсієнко - член Української Гельсінської спілки із 1978 року, член наглядової ради Української Гельсінської спілки, координатор програм Харківської правозахисної групи.

За матеріалами Інтерфакс Україна

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі