«УБИТИ» СТАТТЕЮ, А ПОТІМ — СОКИРОЮ? НЕСТАЧА ІНФОРМАЦІЇ ПОРОДЖУЄ ВЕРСІЇ

Поділитися
Ініціатори й організатори цієї операції постійно були в цейтноті. Так сказав і сам начальник Крим...

Ініціатори й організатори цієї операції постійно були в цейтноті. Так сказав і сам начальник Кримського УБОЗу генерал-майор Сергій Семків: «У нас було мало часу, щоб роздумувати, треба було діяти, аби врятувати життя людині». Нагадаємо читачам, йдеться про те, що, за версією міліції, до них звернулася якась (досі невідома громадськості) людина, котра нібито отримала замовлення на убивство депутата Верховної Ради Криму Миколи Котляревського. Міліція проаналізувала ситуацію і вважала загрозу життя депутата реальною. За версією міліції, депутата мали вбити сокирою або ломом, «почистити» кишені і замаскувати усе під тривіальне пограбування. У зв’язку з цим міліція не могла порадити тому, хто звернувся за порадою, відмовитися від завдання, оскільки тоді замовник міг знайти нового, невідомого міліції кілера і все одно здійснити свій план. Було прийняте рішення обдурити замовника, щоб отримати реальні докази його злочинних намірів. УБОЗ розробив і провів секретну операцію з інсценування убивства Миколи Котляревського, котрий насправді з 7 по 10 листопада відсиджувався вдома. Котляревський нібито зник після того, як 7 листопада вийшов увечері до своєї машини, котру викликані секретарем міліціонери знайшли в крові і з ключами в замку запалювання. Для більшої достовірності одна зі свідків сказала по телебаченню, що, окрім плям крові на машині і неподалік неї, бачила і вибиті зуби. Замовник, за словами генерала міліції Сергія Семківа, повірив у те, що убивство зроблено, і був готовий сплатити решту частини суми і... замовити тому ж виконавцю ще два убивства — одного бізнесмена й одного з держчиновників високого рангу. Але подальше розгортання подій міліції вже не знадобилося: докази злочину були наявні, і замовника затримали...

А в цейтноті усі були тому, що, по-перше, захованого Котляревського не можна було ховати довго, адже безслідне зникнення депутата дуже схвилювало громадськість, її не можна було тримати в напрузі далі, і Котляревського, живого і неушкодженого, генерал Сергій Семків пред’явив журналістам на прес-конференції. Але він при цьому не договорював стільки, що знову потрапив у цейтнот. Адже попри те, що прізвище замовника не було названо, у Євпаторії, однак, багато хто знав: узяли за цією справою редактора газети «Евпаторийская неделя» Володимира Лутьєва. Чутка незабаром дійшла до Сімферополя, і в місті вже всі говорили про Лутьєва й аналізували, чи міг редактор газети «замовити» бізнесмена і депутата. Не було лише підтвердження. Та ось і воно з’явилося в середу. Керівник прес-центру Кримської республіканської прокуратури адресно поширив повідомлення, що замовником у справі проходить саме Володимир Лутьєв, редактор найпопулярнішої в курортній Євпаторії газети «Евпаторийская неделя».

На перший погляд, багато що в цій версії збігалося з реальністю. Дійсно, Володимир Лутьєв, як і розповідав Микола Котляревський, конкурував із ним на виборах, але не депутатів у Верховну Раду Криму по 7-му округу, оскільки Лутьєв балотувався по 8-му, а на виборах мера міста в березні. Однак у № 11 своєї газети Лутьєв опублікував заяву, у якій він, як повідомляло тоді ж Кримське агентство новин, «заявив у відкритому листі міському голові Євпаторії Андрієві Даниленку, що припиняє виборчі перегони. У статті він висунув серйозні обвинувачення на адресу керівництва і заявив, що знімає свою кандидатуру на посаду мера через те, що не вірить «у чесні вибори» і «брати участь у виборчому фарсі, влаштованому штабом Даниленка, не бажає». Котляревський тут, як бачимо, не зачіпається...

Володимир Лутьєв, 1959 року народження, за першим фахом лікар-дерматолог, був відомий у Євпаторії тим, що публікував у «Евпаторийской неделе» різні викривальні статті про махінації місцевих злочинних угруповань та корупцію чиновників. За словами голови Кримського моніторингового комітету по свободі преси Володимира Притули, постать Володимира Лутьєва в місті сприймалася усіма як неоднозначна особистість, котра є, однак, послідовним борцем за правду. Двічі він обирався депутатом міськради, докладно знав міське життя, був прямим у судженнях, багато кому незручним, звісно, погано уживався, але городяни думають, що за ним не водилося несправедливості. Багато хто вважає його нездатним як на пряме, так і на замовлене убивство. Саме бажання відстоювати правду і боротися з усякими порушеннями змусило його свого часу залишити свою професію і зайнятися політикою та виданням газети, котра стала в місті для багатьох справжньою грозою. Через це газета була популярною й останнім часом виходить серйозним для Євпаторії накладом у 20 тисяч примірників. «Евпаторийская неделя», як і багато інших газет, уже кілька років не залишала без уваги і Миколу Котляревського, проти якого в той час тією ж міліцією було порушено 14 кримінальних справ. Однак пізніше Микола Котляревський зміг довести в суді свою невинність і навіть відсудив у держави 900 тис. грн. компенсації за незаконне утримання під вартою більше року. Володимир Лутьєв був, до речі, автором статей проти Миколи Котляревського не лише у своїй газеті, а й у міліцейському тижневику «С места происшествия», що видається ГУ МВС України в Криму.

Ось такий фактаж. До речі, прокуратура додала до нього не багато: лише те, що слідчий відділ, який розслідує правомірність обвинувачення Володимира Лутьєва за статтями 15 і 115 (частина 2, пункт 11) Кримінального кодексу України, не зможе пред’явити йому обвинувачення в перші ж дні, а, швидше за все, скористається правом продовжити утримання під вартою до 10 днів, протягом яких слідча група і визначить подальші свої дії. Тому слід зачекати, чи буде узагалі Володимиру Лутьєву по закінченні цього терміна пред’явлено обвинувачення і яке саме.

Поки ж, не маючи необхідної інформації, у Криму ширяться всілякі версії подій. Розглянемо їх.

Головна версія — офіційна точка зору УБОЗу, озвучена на прес-конференції генерал-майором Сергієм Семківим. Докази «за» усім зрозумілі, але якби не було сумнівів і доказів «проти», то, можливо, інших версій і не виникало б. Однак аналітики цікавляться — а навіщо Володимиру Лутьєву знадобилося «замовляти» Котляревського, а також інших бізнесменів і чиновників саме зараз, коли вибори уже відбулися, усе вирішено, і з убивством Котляревського нічого не зміниться?

По-друге, приховування суми замовлення, у яку нібито було оцінено голову депутата Котляревського, наштовхує на міркування: а де у простого лікаря і редактора взялося стільки грошей, щоб замовити, і, певне, не по дешевій ціні, відразу трьох? У місті відомо, розповідає Володимир Притула, що Лутьєв жив небагато, у нього лише квартира і ненова машина, але він останнім часом постійно бідував, видавав газету з великими труднощами, і більшу частину часу шукав спонсорів для кожного номера. Навряд чи зі скромного сімейного бюджету можна було викроїти гроші відразу на три убивства.

По-третє, чому редактору газети стало недостатньо викривати бізнесменів-мафіозі і корумпованих чиновників лише в пресі (адже зазвичай журналісти після публікації статті вважають свою мету уже досягнутою і воліють зло «убивати» лише газетою!), і він вирішив їх убивати фізично та ще й «пачками»? Грубо кажучи, навіщо Лутьєву після того, як він «убив» Котляревського не лише у своїй, але й у міліцейській газеті, убивати його ще сокирою? Чи не перегнув хтось тут палицю?..

Друга версія: деякі спостерігачі вважають, що Лутьєва, бажаючи помститися за попередню критику, міг «підставити» сам Котляревський, домовившись із неназваним поки кілером. Ця версія навіть більш логічна за чинником часу, аніж попередня, — помста вона і є помста, і виникає, природно, після подій, тобто виборів, коли вже все стихло. Якщо, звісно, вибори мають до цієї справи якийсь стосунок...

Третя версія: Лутьєва міг підставити і замовити хтось поки невідомий, хто також був зачеплений «Евпаторийской неделей», хто насправді й організував «нібито майбутнє» убивство депутата і зміг переконати в реальності подій міліцію. Фігуранти справи підходящі — про тривалий конфлікт Котляревського і Лутьєва, котрий розпочався ще в середині 90-х років, знала вся Євпаторія. Просто брак інформації, наданої міліцією, не дозволяє нам проаналізувати, чи міг хтось у місті діяти від імені Лутьєва, але без його відома. І ця версія досить життєздатна.

Четверта версія, найбільш поширена в Євпаторії: кажуть, що комусь із споконвічних «ворогів» Лутьєва стало відомо, що редактору в руки потрапили якісь матеріали, що компрометують його, навіть байдуже — реальні чи вигадані, хоча всі думають, що реальні. Насправді вони могли бути і тими, й іншими, але «ворогу» стало відомо, що редактор готує їх до друку і, бажаючи запобігти виходу компромату у світло, він і організував цю операцію. За самою версією видно, що такою особою міг бути, як і стверджує євпаторійська поголоска, хтось із чинів міліції або УБОЗу — міського або республіканського. Життєздатність цієї версії підтверджується тим, що, як повідомив для «Дзеркала тижня» Володимир Притула, у Євпаторії практично всі жителі знають про давній конфлікт Володимира Лутьєва з міліцією: на шпальтах «Евпаторийской недели» він часто публікував матеріали з критикою міського УБОЗу і, зокрема, його начальника Анатолія Туйсузова. Більше того — справу про цей підрозділ за фактами, опублікованими «Евпаторийской неделей», зараз розслідує Запорізька прокуратура.

Повторюся — це усього лише версії, котрі ходять уже кілька днів серед населення Криму насамперед через те, що сама міліція, посилаючись на таємницю слідства, обмежила обсяг інформації для громадськості у цій справі. Хоча тут, певне, можна було нічого і не приховувати, у всякому разі, видимої, фактологічної сторони подій, котра сталася в усіх на очах, якби усі були впевнені в правоті своєї справи і відповідності своїх дій вимогам закону. Однак повна інформація про все ще попереду...

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі