У Туреччині знову відкрили доступ до YouTube

Поділитися
© Anton Golubev/Reuters
Після дворічної заборони, жителям Туреччині знову відкрили доступ до відеосервісу YouTube. Заборона на перегляд роликів порталу була прийнята через матеріали, які влада країни визнала як образливі для засновника турецької держави.
Після дворічної заборони, жителям Туреччині знову відкрили доступ до відеосервісу YouTube. Заборона на перегляд роликів порталу була прийнята через матеріали, які влада країни визнала як образливі для засновника турецької держави. Міністр транспорту Біналі Йилдирим, який відає також питаннями інтернету, заявив, що представники уряду в перемовинах з корпорацією Google, яка володіє YouTube, домоглися успіху - суперечливі ролики було видалено з ресурсу. Згідно із законами країни, не припустимим є образа Мустафи Кемаля Ататюрка чи національних почуттів турецького народу. Ролик, що призвів до заборони, імовірно завантажили грецькі користувачі YouTube. У ньому Ататюрка й турків названо гомосексуалістами. Тим не менш, рішення заблокувати сервіс викликало критику багатьох жителів Туреччини, зокрема Президента Абдуллу Гюля, який заявив про необхідність вирішити цю проблему. Причиною скасування заборони, яке в суботу в ефірі національного телеканалу озвучив Біналі Йилдирим, стало те, що «узяв гору здоровий глузд». «Але шлях до цього був непростим - у процесі відбулося багато чого», - заявив він в ефірі. «Я сподіваюся, що цей досвід також став для них корисним і подібного більше не трапиться. Хотілося б, щоб YouTube надалі продовжував свою діяльність у Туреччині в рамках закону», - додав Йилдирим. Адміністрація YouTube заявила, що отримала повідомлення, згідно з якими ряд користувачів у Туреччині знову отримав доступ до матеріалів, які розміщено на сайті. «Ми хотіли б підкреслити, що третя сторона, не YouTube, швидше за все видалила деякі з відеозаписів, які призвели до блокування YouTube в Туреччині, за допомогою нашої автоматизованої схеми прийняття скарг на порушення авторських прав», - йдеться в заяві. «Зараз ми з'ясовуємо, чи відповідає ця дія нашій політиці в області авторських прав», - додали в компанії. У 2007 році турецький парламент схвалив закон, згідно з яким суд може заблокувати доступ до будь-якого сайту в разі «достатньої підозри» у скоєнні злочину. У список з восьми злочинів увійшли, зокрема, дитяча порнографія, азартні ігри, проституція й «злочини проти Ататюрка». У червні представники ОБСЄ заявили, що цей закон використовують для обмеження доступу до більш ніж п'яти тисяч сайтів, у результаті чого інтернет-цензура в Туреччині опинилася серед найсуворіших у світі.

За матеріалами: Би-Би-Си

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі