У США допитаний старший редактор порталу WikiLeaks, що оприлюднив тисячі секретних документів про війну в Афганістані

Поділитися
У Сполучених Штатах був на декілька годин затриманий і допитаний американець Джейкоб Епплбаум - старший редактор інтернет-порталу WikiLeaks, який раніше оприлюднив тисячі секретних документів про війну в Афганістані.
У Сполучених Штатах був на декілька годин затриманий і допитаний американець Джейкоб Епплбаум - старший редактор інтернет-порталу WikiLeaks, який раніше оприлюднив тисячі секретних документів про війну в Афганістані.Про це у понеділок, 2 серпня, повідомили західні ЗМІ. Вперше Епплбаум був затриманий 29 липня після прильоту у Нью-Йорк із Голландії, де він знаходився останні кілька місяців. За повідомленнями ЗМІ, два агенти ФБР перевірили його ноутбук, а також вилучили мобільні телефони. Після декількох годин Епплбаума, який є фахівцем в області мережевої безпеки, відпустили. Через кілька днів, 31 липня, на виставці у Лас-Вегасі, де Епплбаум виступав із доповіддю про механізми регулювання інтернету в Китаї, його спробували допитати представники ФБР, проте редактор відмовився розмовляти з ними. Причини пильної уваги правоохоронних органів до нього не уточнюються. Проте, ЗМІ впевнені, що допити пов'язані з тим, що портал WikiLeaks у липні опублікував тисячі секретних документів про війну в Афганістані, що розгнівило Білий дім. Епплбаум виконує обов'язки старшого редактора WikiLeaks, фактично заміняючи у США керівника ресурсу, австралійця Джуліана Ессенжа. Останній вже майже півроку не відвідує Сполучені Штати. Загалом у розпорядженні WikiLeaks виявилися майже 92 тисячі документів, із яких більше 75 тисяч були опубліковані 26 липня. Ще близько 15 тисяч Есендж обіцяв оприлюднити пізніше. За словами керівника WikiLeaks, решту документів потрібно було відредагувати, щоб не наражати на небезпеку фігурантів матеріалів - військовослужбовців коаліційних сил і їхніх інформаторів із числа жителів Афганістану. Однак, незважаючи на ці зусилля, представники США та інших країн коаліції засудили публікацію секретних документів і заявили, що вона становить серйозну загрозу для життя військовослужбовців. Незабаром після оприлюднення документів у ЗМІ з'явилися повідомлення, що у матеріалах згадуються десятки імен афганців, які співпрацювали з військовими. Зі свого боку, представники «Талібану» заявили, що уважно вивчають зміст документів і пообіцяли «покарати» згаданих у них «американських шпигунів». Тим часом, на WikiLeaks днями був опублікований незрозумілий зашифрований файл розміром 1,4 гігабайти. На думку експертів, це може бути документ, який буде оприлюднений у разі, якщо проти Джуліана Ессенжа порушать судову справу. Файл з'явився у розділі «Щоденник афганської війни» під заголовком «Страховка». Він доступний для скачування, але його неможливо відкрити без пароля.

За матеріалами: CNN, Лента.Ru

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі