У Смоленську проходять траурні заходи на згадку про загиблих у катастрофі літака Леха Качиньського

Поділитися
У неділю, 10 жовтня, в Смоленську проходять траурні заходи на згадку про загиблих в авіакатастрофі літака президента Польщі Леха Качинського.
У неділю, 10 жовтня, в Смоленську проходять траурні заходи на згадку про загиблих в авіакатастрофі літака президента Польщі Леха Качинського. Під час  траурних заходів біля пам'ятного каменя на місці катастрофи літака Ту-154 дружина президента РФ Світлана Медведєва сказала: «Нас зібрав спільний біль, скорбота і пам'ять про трагедію, яка сталася півроку тому. Тут знаходяться родичі загиблих. Зараз їм важко і важко говорити про це. І всіх нас - від президента Росії, весь російський народ, мене - глибоко вразила ця страшна трагедія - загибель Леха Качинського, його дружини Марії, всіх пасажирів та екіпажу літака». «Біль і скорботу Республіки Польщі переживали всі росіяни, всі важкі дні ми були з вами і були готові допомогти вам пережити цю трагедію», - сказала вона. «Шефствувати над паломництвом родичів загиблих в Смоленську - велика честь», - заявила, у свою чергу, дружина президента Республіки Польща Анна Коморовська, яка очолила польську делегацію родичів загиблих пасажирів і членів екіпажу. «У такому особливому місці я навіть не намагаюся приховати своє хвилювання. Я від усього серця дякую родичів загиблих за запрошення. Тільки в сім'ях, які добре знають своїх близьких, виникла ідея завершити шлях загиблих. Спасибі, що сьогодні з нами дружина російського президента Світлана Медведєва. І особлива подяка їй за те, що сьогодні вона разом з нами відвідає особливе для всіх поляків місце - Катинь», - сказала А. Коморовський. «Наше паломництво породило любов. Це свідчення нашої спільної пам'яті і спільного горя», - зазначила дружина президента Польщі. Після завершення пам'ятних заходів польська делегація, слідуючи маршрутом, який 10 квітня не змогли закінчити загиблі пасажири польського літака, рушить до меморіалу пам'яті жертв політичних репресій Катинь, на території якого похований 4421 польський офіцер, розстріляний росіянами в квітні 1940 року. Нагадаємо, літак Качинського розбився під Смоленськом 10 квітня. Загинуло 96 осіб- 88 пасажирів і вісім членів екіпажу. Серед загиблих - президент, його дружина і представники керівництва країни. Вони прямували в Катинь, щоб взяти участь у траурних заходах. Літак сідав в умовах сильного туману і зачепився за дерева. Катинський розстріл - масові страти польських громадян (в основному, полонених офіцерів польської армії), здійснені навесні 1940 року співробітниками НКВС СРСР. Як свідчать опубліковані в 1992 році документи, розстріли проводилися за рішенням особливої трійки НКВС СРСР, відповідно до постанови Політбюро ЦК ВКП (б) від 5 березня 1940 року. Згідно з оприлюдненими архівними документами, всього було розстріляно 21 857 польських ув'язнених. За матеріалами "Інтерфакс-Україна"
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі