У Німеччині супермаркети-дискаунтери будуть боротись зі зростанням цін на бензин

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Німці обурені черговим стрибком цін на бензин. Поки контролюючі органи шукають сліди картельної змови, міністр економіки Райнер Брюдерле закликає вийти на ринок пального супермаркети-дискаунтери.

Бензин марки «А-95» на автозаправках Німеччини ще в грудні перетнув психологічно важливу позначку у півтора євро, побивши навіть цінові рекорди докризового 2008 року. До подорожчання пального на свята німці вже звикли, тому реакція на дорожнечу була стриманою. Але свята минули, а виробники бензину і не думають повертати ціни на минулорічний рівень. Чимало політиків вбачають в одночасному піднятті цін на всіх заправках ознаки картельної змови провідних виробників. Поки контролюючі органи проводять перевірку, міністр економіки Райнер Брюдерле заявив: перевірки-перевірками, а стримати зростання цін може лише пожвавлення конкуренції на ринку, на якому домінують декілька великих гравців.

Брюдерле закликав вийти на ринок пального німецькі мережі супермаркетів-дискаунтерів, такі як Lidl або Aldi. «Коли пропозиція зростає, ціни падають», - нагадав міністр одвічну істину ринкової економіки. Урядовець вказав на успішний досвід сусідньої Австрії, де з 2009 року мережа «дешевих» супермаркетів Hofer, дочка німецької Aldi, продає на своїх парковках бензин за цінами, на декілька центів нижчими за середній показник на ринку.

Утім, оглядачі закликають споживачів тверезо оцінювати ситуацію: дискаунтери можуть знижувати ціни максимум на кілька центів порівняно зі «звичайними» заправками. Адже в Німеччині майже 90 центів у ціні кожного літра бензину – акцизні збори. Крім того, антимонопольне законодавство забороняє продавати товари дешевше за собівартість. Тому ціни, нижчі за один євро, радше мали рекламний характер, і, з огляду на можливі санкції контролюючих органів, повторення таких акцій очікувати не варто. Скептики, які не вірять у перспективність мереж «заправок-дискаунтерів», єдиний вихід у боротьбі з «ціновим диктатом» великих нафтових концернів вбачають у запровадженні державного регулювання цін на пальне. Така практика діє, зокрема, у сусідньому Люксембурзі. Однак поки міністром економіки в Німеччині є ліберал Брюдерле, очікувати цінового регулювання в цій сфері не доводиться.

За матеріалами Deutsche Welle

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі