ТЕПЛОВИЙ УДАР ПО МОРОЗУ

Поділитися
Якщо не спрацьовують політичні механізми тиску, у хід йдуть інші, цинічніші та жорсткіші, які до політики начебто не повинні мати жодного відношення...

Якщо не спрацьовують політичні механізми тиску, у хід йдуть інші, цинічніші та жорсткіші, які до політики начебто не повинні мати жодного відношення. Начебто. Та ситуація, свідками якої ми стали цього тижня, змушує задуматися про міру порядності українських чиновників вищого рангу. Отже, минуло вже три тижні, як на держдачі лідера Соцпартії Олександра Мороза відключили світло, тепло, перервали водо- і газоподачу. Докладніше про це «ДТ» попросило розповісти Валентину Семенюк, яка стала однією із головних дійових осіб у цій сумній історії.

— Як відомо, відповідно до постанови Кабінету міністрів, за екс-головою Верховної Ради довічно зберігається так звана держдача. Так сталося, що для Олександра Олександровича будинок у Кончі-Заспі став основним місцем проживання, оскільки його дружина — Валентина Андріївна — тяжко хворіє. Вона — інвалід першої групи й може пересуватися хіба що на колясці. Для неї свіже повітря — це життя, і переїжджати до загазованого Києва їй не рекомендують лікарі. У будинку були спеціально зроблені заїзди для Валентини Андріївни, прибрали пороги в кімнатах, спорудили підтяжки у ванній та інші побутові пристосування. Як відомо, перед вікнами Мороза стоїть паркан дачі Президента. Зрозуміло, що Олександр Олександрович уже давно мозолить очі, тому вже неодноразово були спроби його виселити. Як це зробити, щоб усе виглядало начебто б законно? Є лише один метод — стверджувати, що дачу потрібно ремонтувати. Торік уже була спроба виселити Мороза — йому запропонували переселитися в двоповерховий будинок, де на той момент проживало ще дві сім’ї. З огляду на стан Валентини Андріївни, Олександр Олександрович на це не погодився. Цього року так звана пропозиція виселитися конкретизувалася — три тижні тому відключили подачу тепла в будинок, потім відключили воду, потім газ і електроенергію. Пояснили, що всі газо- і теплотраси потрібно ремонтувати. Дивно, що на дачі держсекретаря Кабміну Яцуби, яка знаходиться по сусідству, не кажучи вже про дачу Президента, жодних ушкоджень чомусь не зафіксовано.

— Олександр Мороз просив підтримки фракції?

— Ні, ви ж знаєте, що він людина досить скромна у своїх побутових потребах. Він сказав, що питання спробує вирішити сам. На дачу провели тимчасове освітлення, масляними камінами обігрівали кімнату Валентини Андріївни, оскільки температура в помешканні вже знизилася до п’яти градусів. Кип’ятильниками гріли воду та обкладали хвору грілками, хоча це їй і протипоказано. Було зрозуміло, що ніхто ремонтувати нічого не збирається, тому ми вирішили діяти самі, тим паче, що Мороз нині перебуває в закордонному відрядженні. Спочатку уклали договір з однією з комерційних фірм на установку газоелектричного котла. Проте Головне управління справами, яке очолює Дагаєв, зробити цього не дозволило, мотивуючи своє рішення тим, що комерційна структура не може виконувати подібні роботи на території, що охороняється. Хоча в нас на руках був висновок Київгазу, який дав добро.

— І тому ви в середу вирішили перекрити в’їзд до дачного селища?

— Ні, ми просто хотіли з’ясувати всі обставини й подивитися, чи тривають ремонтні роботи. Проте, як ви знаєте, нас на територію не пустили. Через кожні 80 метрів стояли міліцейські машини, а охороняли в’їзд, як ми підрахували, 42 представники держохорони. Ними керував полковник Кривенко. Він сказав: «Я вас можу пропустити на територію лише після того, як ви мені подасте довідку від Дагаєва». Жодні аргументи, що ми народні депутати й що маємо право на прохід на територію будь-якого рівня таємності, не діяли. Довелося демонстративно перебиратися через паркан. Коменданту сказали: «Якщо ви не будете нас пропускати, зараз сюди приїде Литвин». Можливо, це подіяло. Принаймні у четвер уже пропустили газовиків, і досягли компромісу, що керсправами селища прийме їхню роботу з акта. Здоров’я Валентини Андріївни помітно погіршилося. Останніми днями її розтирали спиртом, щоб хоч якось зігріти, оскільки після грілок їй стало гірше. Останнім часом вона навіть не підводилася з ліжка.

— Ви зв’язувалися з Дагаєвим?

— Тільки-но я набираю його номер по «сотці» і представляюся, на протилежному кінці кидають трубку.

— Ви зверталися по допомогу до Литвина?

— Так. І до честі Володимира Михайловича він поставився до цієї ситуації з розумінням. Адже Литвин усвідомлює — сьогодні це сталося з Морозом, завтра може трапитися з ним. Володимир Михайлович кілька разів телефонував Дагаєву. Проте за тоном розмови можна було зрозуміти, що керівник управління справами не збирається прислухуватися до думки спікера. Очевидно, наказ йде від іншої людини. За дивним збігом обставин, відключення тепла на держдачі Мороза сталося через дві години після мого виступу у Верховній Раді, де я заявила, що сьогодні в підпорядкуванні Державного управління справами перебуває цілий ряд прибуткових підприємств, лікарень, інших об’єктів, але при цьому ніхто не контролює діяльність ГУП — ні КРУ, ні Рахункова палата. Можливо, це й стало детонатором таких активних дій.

P. S. «ДТ» зв’язалося з головним управлінням справами адміністрації Президента, щоб вислухати та опублікувати точку зору його керівництва. Проте, як нам повідомили, Юрій Дагаєв нині перебуває у відрядженні, а ніхто з його заступників не знайшов часу й не виявив бажання прокоментувати ситуацію, що склалася.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі