Свій серед чужих

Поділитися
Роман Зварич — міністр юстиції. І професіональні характеристики, і послужний список Романа Зварича дають підстави стверджувати, що це — правильний вибір...

Роман Зварич — міністр юстиції. І професіональні характеристики, і послужний список Романа Зварича дають підстави стверджувати, що це — правильний вибір. Серед претендентів на дану посаду розглядалися кандидатури Олександра Лавриновича, Миколи Катеринчука та Сергія Головатого, але, за великим рахунком, він був поза конкуренцією. Принаймні для Віктора Ющенка. Чимало представників юридичної громадськості це призначення, яке обговорювалося як основний варіант вже давно, сприйняли дуже схвально. Зварич може подобатися чи ні, але в тому, що з завданнями, які стоять перед Мін’юстом сьогодні і, насамперед, із його корінним реформуванням він спроможний впоратися, сумнівів практично немає.

Роман Зварич народився в США 1953 року. Випускник філософського факультету Колумбійського університету (Нью-Йорк), пізніше — професор цього самого університету. Його кандидатська дисертація називається «Онтологічні основи етики Платона». Автор близько 30 наукових праць.

В Україні з 1991 року. З отриманням українського громадянства були проблеми, вочевидь, у наших чиновників нетиповість такого бажання викликала великі підозри. Він отримав його тільки 1995-го — через два роки після того, як відмовився від громадянства США. Та подальший «бліц-криг» гідний біографії якого-небудь Джеймса Бонда від юриспруденції. Ідеологічні опоненти називають його просто: «американський розвідник». А в американській діаспорі його вважають антиамериканістом.

Р.Зваричу не відмовиш у здатності «укорінюватися» у чуже середовище, не просто адаптувавшись, а зайнявши помітне становище в суспільстві, зокрема через 10 років після натуралізації не просто обійняти одну з вищих державних посад, а, на думку багатьох колег, опинитися у цьому кріслі цілком логічно і заслужено.

Народний депутат України, заступник голови НРУ з 2003 року.

Р.Зварич — професіонал широкого профілю. Він вільно орієнтується в конституційному і виборчому праві, упевнено почувається в питаннях, пов’язаних із функціонуванням судової системи. Він демонструє системний, глобальний підхід до будь-якої юридичної проблеми, ясність думки й чіткість викладу. Його стиль — швидкість і, переважно, адекватність реакції, а також прагматичність і жорсткість — у межах розумного. За деякими оцінками, один із найсильніших юристів «Нашої України». Він виглядає переконливо й у правових, і в політичних баталіях.

Крім всього іншого, Р.Зварич, скажемо так, презентабельний, що важливо для міністра юстиції держави, яка позиціонує себе як європейська. Він має реальне уявлення про прецедентну систему права, орієнтується в питаннях міжнародного права. Зрозуміло, вільно володіє англійською. Він — не чужа людина в європейських структурах. Заступник глави комітету з питань євроінтеграції, член постійної делегації ВР України в Парламентській асамблеї Ради Європи. Володіє найважливішим і досить рідкісним для представника вітчизняного політикуму якістю — умінням чітко та дохідливо пояснити західним колегам будь-яку нашу вітчизняну проблему з усіма її національними особливостями, які нерідко важко зрозуміти західній людині.

Попри те, що своєю досить вільною манерою вдягатися він помітно виділяється з маси державних чоловіків суворого вигляду, які «застебнуті на всі гудзики» й не мислять себе без краватки, йому не потрібно пояснювати, що білі шкарпетки не одягають зі смокінгом.

Мабуть, Зварич здатний вдихнути нове життя в усі кращі починання одного з попередників на посаді — Сергія Головатого, чиї спроби очищення Мін’юсту від «павутиння» більшість оцінила, на жаль, лише після його відставки.

Звичайно, Зваричу, який прийшов до однієї з «найзамшіліших» сфер діяльності держави, буде нелегко. Передусім із підлеглими. І, судячи з усього, підлеглим теж мало не здасться. Не виключено, що «конфлікт світоглядів» буде гострим. Є підстави вважати, що з цього випробування Зварич вийде з честю. І, можливо, з дуже сильно прорідженим колективом.

Лише невтаємниченим може видатися, що Мін’юсту відведено формальну роль статиста, який реєструє юридичні прояви життя, що вирує за його вікнами. Насправді Мін’юст — важлива установа, що займається вирішенням дуже серйозних питань. Мін’юст — це реєстрація всіх і вся (зокрема, політичних партій і перевірка відповідності їх програм Конституції). Це нотаріат із усім спектром непростих і донині чітко не врегульованих взаємовідносин між державними і приватними нотаріусами. А також ціла низка інших напрямів державної ваги й чималої рентабельності в широкому сенсі цього слова. Роман Зварич, чиїй сім’ї не чужі заняття досить великим бізнесом, має пройти через спокушання всім цим.

Завдання перед Мін’юстом стоять колосальні. Від спрощення реєстрації підприємницької діяльності, задекларованої Президентом В.Ющенком, до наведення порядку з незаконно засекреченими нормативними актами силових відомств, що безпосередньо стосуються прав і свобод людини, і, як правило, обмежують їх. Позбавлення Мін’юсту цілком протизаконних, але реальних і дуже дійових важелів впливу на судову владу та укорінених стереотипів всемогутнього українського чиновництва.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі