СПІЛЬНА ЗАЯВА ЖУРНАЛІСТСЬКИХ НЕУРЯДОВИХ ОРГАНІЗАЦІЙ

Поділитися
17 вересня стався ганебний випадок, який свідчить про те, що державне чиновництво продовжує створювати перепони журналістам у виконанні ними своїх професійних обов’язків...

17 вересня стався ганебний випадок, який свідчить про те, що державне чиновництво продовжує створювати перепони журналістам у виконанні ними своїх професійних обов’язків. Після закінчення засідання Кабінету міністрів, українських та іноземних журналістів, які намагалися одержати інформацію про умови входження України до ЄЕП від голови української делегації на переговорах Групи високого рівня, першого віце-прем’єра уряду Миколи Азарова, замкнули у приміщенні прес-центру Кабміну. Їх тримали там, доки пан Азаров не покинув поверх.

Тим самим працівниками Кабміну було порушено цілий ряд вимог, чітко сформульованих у відповідних статтях законів України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», «Про телебачення і радіомовлення», «Про інформаційні агентства».

Відповідно до ст. 11 Закону «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації», інформування про діяльність Кабінету міністрів України здійснюється у формі офіційних повідомлень, репортажів, коментарів та інтерв’ю членів Кабінету міністрів України, прес-конференцій, брифінгів, «круглих столів», інформаційних аналітичних передач.

На наше переконання дії чиновників 17 вересня мають бути кваліфіковані як створення перепон (обмежень) реалізації журналістами прав, наданих їм законом, що вважається перешкоджанням їх законній професійній діяльності і тягне за собою кримінальну відповідальність згідно зі ст. 171 Кримінального кодексу України.

Слід зазначити, що цей випадок не є таким, що виходить за рамки поведінки значної частини українських посадовців – досить часто журналістам доводиться боротися за право отримати інформацію суспільного значення і долати перешкоди, які встановлюються чи у формі акредитації, чи в спосіб, коли журналістам просто не дають поставити запитання на прес-конференції, заповнивши зал попередньо тими ж таки чиновниками. Також посадовці інколи просто ігнорують незручні запитання журналістів.

Ми закликаємо посадовців не порушувати права громадян на отримання інформації, а від органів прокуратури вимагаємо провести ретельне розслідування ганебних дій чиновників та притягти їх до передбаченої законом відповідальності.

Комісія з журналістської етики

Академія української преси

Асоціація
юристів —представників ЗМІ

Київська
незалежна медіа-профспілка

«Хартія-4»

Національна спілка
журналістів України

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі