Спільна відповідальність за спільне майбутнє

Поділитися
Європейські цінності дуже привабливі. Це засвідчує розвиток відносин між Україною та Європейським Союзом...

Європейські цінності дуже привабливі. Це засвідчує розвиток відносин між Україною та Європейським Союзом. На зміну недовірі, скептицизмові та «втомі» прийшли повага, симпатія й заохочення.

Сьогодні стає очевидним, що Україна і ЄС переконливо рухаються до якісно нового рівня співпраці. Відданість України цінностям демократії, верховенству права та повазі до прав людини і ринкової економіки – незаперечна. Саме така позиція України відкрила нові можливості для Європейського Союзу у плані посилення його партнерства з Україною й подальшої підтримки її політичних та економічних реформ. Вона також відкрила нові перспективи і для європейських прагнень України, для її намірів і далі інтегруватися у європейські економічні та соціальні структури.

Минулий рік став роком успіху: Україна і ЄС значно розвинули свої відносини, підписавши ряд важливих угод (включно з угодою між Україною і ЄС про деякі аспекти повітряного сполучення, участь України у створенні європейської глобальної навігаційної супутникової системи ГАЛІЛЕО, а також Меморандум про взаєморозуміння щодо співробітництва в енергетичній галузі). Значного прогресу досягнуто у нашій співпраці з питань зовнішньої та безпекової політики (СЗБП). Європейський Союз надав Україні статус країни з ринковою економікою і продовжує підтримувати її вступ до СОТ, який, ми сподіваємось, буде завершено нинішнього року. Європейський Союз став найбільшим торговельним та економічним партнером України.

З часу, який минув після помаранчевої революції, ми розв’язали багато складних питань у наших двосторонніх відносинах, можливо, навіть більше, ніж протягом попереднього десятиліття. Однак нам ще залишається багато чого зробити. Мусимо завжди пам’ятати, що, розвиваючи наше партнерство, ми формуємо майбутнє регіону та Європи в цілому.

Співпраця між Україною і ЄС у придністровському врегулюванні – один із таких прикладів. На основі плану В.Ющенка «До врегулювання через демократію» спільними зусиллями нам вдалося надати сильного імпульсу врегулюванню цього конфлікту. Прагнення України забезпечити прозорість на її державному кордоні, разом із сусідньою Молдовою, дало новий поштовх прогресу. Місія Європейського Союзу з надання допомоги на українсько-молдовському кордоні робить значний внесок у досягнення такої прозорості і сприяння легальній торгівлі, допомагаючи таким чином врегулюванню.

Так само Україна тісно співпрацює з ЄС, сприяючи стабілізації та безпеці на Балканах, зокрема з допомогою поліцейських місій ЄС у Боснії і Герцеговині та Македонії.

У такій же атмосфері співробітництва ми намагаємося зміцнити міжлюдські контакти. Україна запровадила безвізовий режим для громадян ЄС, і ми спільно працюємо над угодою про спрощення візового режиму для громадян України одночасно з угодою про реадмісію нелегальних мігрантів. Україна також визначила запровадження безвізового режиму між Україною та ЄС як довгострокову мету.

Недавні вільні й чесні вибори показали, що Україна виконала один із ключових політичних пріоритетів Плану дій Україна–ЄС і, таким чином, зробила головний крок у напрямку досягнення нового етапу у відносинах Україна–ЄС.

Цей новий етап знаменуватиметься переговорами про нову угоду, яка приведе до ближчих політичних та економічних відносин.

І це є продовженням процесу створення тісніших відносин між Україною та Європейським Союзом. Схваливши у лютому 2005 року План дій Україна–ЄС, який ми активно впроваджуємо, ми отримали важливий інструмент для подальшого поглиблення процесу політичних та економічних реформ в Україні. Від того, як ми разом виконаємо План дій, також великою мірою залежатиме прогрес, якого ми зможемо досягти у підготовці нової угоди.

Попереду в нас ще багато роботи, але ми працюватимемо в атмосфері партнерства, яка вже тепер характеризує наші відносини. Саме це ми разом святкуватимемо під час Днів Європи в Україні.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі