Шпигунський скандал: Американська преса оприлюднила нові дані щодо арешту російських агентів

Поділитися
Американські ЗМІ продовжують оприлюднювати нові дані щодо так званої справи «російських шпигунів». Так, у неділю, 11 липня, газета The Washington Post із посиланням на джерела в правоохоронних органах і розвідслужбах США повідомила, що рішення про арешт десяти підозрюваних агентів Москви було прийнято після телефонної розмови однієї з фігуранток скандалу Ганни Чепман з батьком.

Американські ЗМІ продовжують оприлюднювати нові дані щодо так званої справи «російських шпигунів». Так, у неділю, 11 липня, газета The Washington Post із посиланням на джерела в правоохоронних органах і розвідслужбах США повідомила, що рішення про арешт десяти підозрюваних агентів Москви було прийнято після телефонної розмови однієї з фігуранток скандалу Ганни Чепман з батьком.

За даними газети, вона розповіла батькові про підозріле завдання, отримане від деякого «російського розвідника».

При цьому The Washington Post у публікації називає Ганну Чепман (на фото) «російською шпигункою», а її батька - «ветераном КДБ, який працює у Москві в МЗС». «У телефонній розмові з Москвою, яка, мабуть, прослуховувалась владою США, Чепман висловила підозри, що її викрили», - пише газета.

За даними джерел газети, 26 червня із Ганною Чепман під виглядом російського розвідника зв'язався співробітник ФБР і за телефоном призначив їй зустріч у Нью-Йорку.

Дана зустріч була частиною розробленої спецслужбами операції, у ході якої планувалося спровокувати російських агентів та отримати докази того, що вони займаються шпигунством, пише видання.

Спецслужби зі подібними цілями планували використати іще одного фігуранта справи «російських шпигунів» - Михайла Семенка.

Однак дзвінок агента ФБР викликав підозру у Чепман - раніше вона не зустрічалася особисто з «розвідниками», а лише обмінювалася зашифрованими посланнями через комп'ютерну мережу.

У ході зустрічі, на яку Чепман все-таки прийшла, агент ФБР, який представився «Романом», повідомив, що вона повинна передати фальшивий паспорт певному «російському нелегалові». Доручення «розвідника», пише видання, лише зміцнило підозру Ганни - раніше вона не отримувала подібні завдання.

Саме після зустрічі з «Романом» Ганна Чепман і придбала мобільний телефон за контрактом, вказавши у документах фальшиве ім'я. Із цього телефону, розмови за яким відстежували американські спецслужби, Чепман зателефонувала батькові до Москви, розповіла про зустріч із «Романом» і повідомила, що «близька до провалу».

Батько Чепман - співробітник МЗС РФ Василь Кущенко, якого видання називає «ветераном КДБ», порадив дочці відмовитися від даного їй завдання, а виданий «розвідником» фальшивий паспорт віднести до поліції. Ганна Чепман прислухалася до слів батька і вдень 27 червня принесла фальшивий паспорт до одного з відділень поліції у Нью-Йорку. Правоохоронці викликали співробітників ФБР, які, задавши Чапман кілька запитань, узяли її під варту.

Розмова Чепман із батьком, пише The Washihgton Post, відбулася напередодні планованого від'їзду із США Річарда Мерфі - ще одного фігуранта справи «російських шпигунів», який до того моменту вже знаходився під спостереженням спецслужб. За даними ФБР, Мерфі збирався спочатку вирушити до Франції, а вже звідти полетіти до Москви на зустріч із кураторами з СВР.

Існували побоювання, що після того, як Чепман повідомила батькові про підозрілого «Романа», Мерфі залишиться у Росії, а решта фігурантів справи «російських шпигунів» отримають наказ або негайно покинути США, або отримати притулок у  російських диппредставництвах на території Сполучених Штатів.

Щоб уникнути такого розвитку подій, було прийнято рішення взяти під варту всіх фігурантів справи «російських шпигунів », незважаючи на відсутність доказів їхньої роботи на російську розвідку, додає видання.

Шпигунський скандал

Нагадаємо, шпигунський скандал вибухнув у кінці червня. Тоді американська влада оголосила про арешт 10 осіб, які ймовірно працювали на російські спецслужби. Ще один підозрюваний встиг облишити США, однак потім був затриманий на Кіпрі. Тим не менш, його було звільнено місцевим судом під заставу, після чого він зник у невідомому напрямку.

У четвер, 8 липня, всі десять заарештованих постали перед судом у Нью-Йорку. Вони пішли на угоду зі слідством, визнавши, що були агентами Москви, що діяли на території США незаконно.

Сім із заарештованих назвали свої справжні російські імена. Таким чином, вони визнали, що жили за підробленими документами. Залишилися троє - Ганна Чепман, Михайло Семенко і Вікі Пелаез - діяли під справжніми іменами.

Так, подружжя Річард і Сінтія Мерфі виявилися Володимиром і Лідією Гурієвими, а Трейсі Фолі представилася як Олена Вавілова. Дональд Хітфілд назвав ім'я Андрій Безруков. Хуан Лазаро представився суду як Михайло Анатолійович Васенков. Раніше Патрісія Міллз і Майкл Зоттолі назвали імена Наталя Переверзєва і Михайло Куцик.

Відразу після цього всі десять агентів були депортовані з США. Пізніше у Відні вони їх обміняли на засуджених у РФ Сергія Скрипаля, Геннадія Василенка, Ігоря Сутягіна та Олександра Запорозького.

За матеріалами: ИноПресса, Лента.Ru

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі