ШЛЯХ У ЄВРОПУ ЧЕРЕЗ... КОМІТЕТ

Поділитися
Користуючись тим, що реєстр парламентських комітетів нині переглядається, Міністерство закордон...

Користуючись тим, що реєстр парламентських комітетів нині переглядається, Міністерство закордонних справ України надіслало керівникові робочої групи з підготовки першої сесії Верховної Ради Адаму Мартинюку лист із проханням про створення ще одного підрозділу ВР — комітету з питань європейської інтеграції. «ДТ» попросило прокоментувати доцільність цього кроку міністра закордонних справ Анатолія Зленка й керівника комітету з іноземних справ ВР попереднього скликання Ігоря Осташа, обраного в нинішній парламент за підтримки блоку «Наша Україна».

Анатолий Зленко:

— Створення комітету Верховної Ради з питань євроінтеграції є важливою складовою процесу приведення вертикалі влади України у відповідність до стратегічних завдань розвитку держави. Як відомо, вже створено Міністерство економіки та європейської інтеграції, є віце-прем’єр-міністр України, який опікується питаннями євроінтеграції, в МЗС запроваджена посада державного секретаря з питань євроінтеграції. Тобто ми переходимо на нормальну європейську практику, яка довела свою ефективність на прикладі країн — кандидатів на членство в ЄС.

До речі, всі парламентські комітети або комісії з питань євроінтеграції, що існують в цих країнах, об’єднані в єдину конференцію, яка є вагомим механізмом системи європейських інституцій. Вважаю, що заснування в рамках новообраного парламенту згаданого комітету стане переконливим політичним сигналом законодавчого органу країни щодо його готовності активізувати курс на євроінтеграцію.

За безпосередньої участі МЗС вже закладено юридичні підвалини для заснування комітету ВР з питань євроінтеграції. Відповідна рекомендація міститься у постанові Верховної Ради України від 17 січня 2002 року, схваленої за підсумками парламентських слухань з питань реалізації державної політики інтеграції України до ЄС.

Що стосується основних завдань діяльності згаданої структури, то про них красномовно свідчить її назва. Водночас серед важливих функцій комітету має, на мій погляд, стати верифікація законодавства України на відповідність до норм і стандартів законодавства Євросоюзу, сприяння реалізації завдання по розбудові правової держави європейського типу.

Ігор Осташ:

— Справді, такий комітет є необхідним, оскільки перед нами стоїть завдання реалізації курсу на європейську інтеграцію і, не в останню чергу, на парламентському рівні. Особливо гостро нині стоїть проблема гармонізації законодавства України з законодавством країн Європейського Союзу. Український уряд вніс у Верховну Раду відповідний закон. Він, до речі, міг би стати першим законопроектом, над яким працював би новий комітет.

У разі збільшення кількості парламентських комітетів ми плануємо обстоювати ідею створення комітету з євроінтеграції. Бо це справді справа великої державної ваги. Деякі політичні сили, ймовірно, намагатимуться перешкодити цьому. Зокрема наші ліві, котрі виношують ідею створення комітету з питань зв’язків з СНД. Але в попередньому парламенті в рамках комітету з іноземних справ діяв підкомітет із зв’язків із СНД і діяв досить успішно саме на рівні глибини наших відносин із цією організацією. Навряд чи варто виокремлювати його в окрему структуру.

Є ще, так би мовити, сурогатний варіант: перейменувати комітет з іноземних справ у комітет з іноземних справ і європейської інтеграції. Або піти шляхом зближення зі структурою уряду, де існує Міністерство економіки та європейської інтеграції. Але, на мій погляд, це повинен бути все-таки окремий комітет із дуже вагомими повноваженнями.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі