ЩО ДУМАЮТЬ КИЯНИ ПРО «ПОВСТАЛУ УКРАЇНУ»?

Поділитися
На прохання «ДТ», соціологічна служба Центру Разумкова 19 вересня 2002 р. провела телефонне опитування жителів столиці...

На прохання «ДТ», соціологічна служба Центру Разумкова 19 вересня 2002 р. провела телефонне опитування жителів столиці. За випадковою вибіркою було опитано 579 респондентів, старших
18-ти років. Тема одна — ставлення громадян до акції протесту «Повстань, Україно!».

Наведені нижче цифри говорять самі за себе. Для одних вони — бальзам на душу, який не зайве вихлюпнути і на загальнонаціональні телеканали. Для других це — холодний душ, можливість скоригувати план дій. Для третіх — привід по-іншому пояснити, що відбулося за їхньою участю вчора і що не відбудеться завтра.

Зазначимо, що на запитання анкети відповідали кияни — очевидці головних подій акції протесту. Оцінка цих самих подій жителями Харкова, Одеси чи Сімферополя, переломлена крізь призму УТ-1 (2, 3), може бути іншою. Зауважимо також, що інтерв’юери, що провели силу-силенну опитувань, у т.ч. під час попередньої акції «Україна без Кучми», цього разу наголошували на значно більшому відсотку відмови громадян від інтерв’ю. Люди воліють уникати розмов про акцію протесту, вочевидь не бажаючи тим самим ускладнювати собі життя. Дехто говорить про це відкрито.

Як виявилося, рішення про дострокову відставку Президента Л.Кучми, прийняте учасниками мітингу на Європейській площі столиці 16 вересня і підписане чотирма лідерами опозиції, підтримують 44% киян, не підтримують — 31,8%, не визначилися з відповіддю — 24,2%. Нагадаємо, що в ході загальнонаціонального опитування, проведеного Центром Разумкова напередодні Дня незалежності, трохи більше — 52,4% громадян України підтримали ідею дострокового усунення Л.Кучми від влади (а 71,7% вважали, що Президент має піти у відставку добровільно). Певне, вищий рівень життя киян, порівняно з жителями решти регіонів, робить їх толерантнішими стосовно влади.

Кияни не дуже вірять в об’єктивність Шевченківського суду, який запропонував їм виплеснути свої емоції за містом, на аеродромі «Чайка». Якщо судити з отриманих результатів опитування, то можна припустити, що жителі столиці не дуже вірять і в страшилки, поширювані через ЗМІ їхнім мером Олександром Омельченком, — стосовно неймовірних труднощів і незручностей, створених учасниками протесту. Цих незручностей не відчували 91% респондентів, а більше половини (51,6%) готові терпіти їх і в майбутньому.

У ході опитування трохи більше третини (36,1%) респондентів підтримали знесення наметового містечка, розгорнутого учасниками протесту навколо будинку президентської адміністрації, 44,6% не підтримали такі дії влади, кожен п’ятий (19,3%) не визначився з відповіддю.

У киян немає твердої думки щодо мотивів, якими керувався Віктор Ющенко, підписуючи на площі вимогу про негайну відставку Президента. Можна припустити, що й від самого Віктора Андрійовича у відповідь на це запитання інтерв’юери почули б: «важко відповісти». Та все ж 26,1% твердо вірять у послідовність лідера «Нашої України», ще 25% вважають, що Ющенко дорожить народною довірою. Люди втаємничені стверджують, що мають рацію ті 4,5%, які пояснюють несподівано рішучий крок Віктора Андрійовича вмілою тактикою інших лідерів опозиції, котрі зуміли створити для нього потрібну обстановку в потрібний час і в потрібному місці. Що ж, за все потрібно платити, у т.ч. за невміння передбачати події.

Приділивши більшу увагу регіонам, лідери опозиції, вочевидь, вважали, що Київ — на їхньому боці. Виявилося, що це не так. Майже половина (46,3%) киян під час опитування погодилися з оцінкою Президента і підконтрольних владі ЗМІ: лідерів відмінних за ідеологією політичних сил об’єднують прагнення до влади і відстоювання власних інтересів; лише 21,8% киян вірять у те, що О.Морозом, Ю.Тимошенко, П.Симоненком і В.Ющенком керує бажання забезпечити демократичний розвиток країни і запобігти диктатурі (26,8% вагалися з відповіддю, а 5,1% вказали інші причини об’єднання «четвірки»).

Прогнозуючи подальші дії влади й опозиції, кияни, безумовно, висловлювали власні симпатії, їм не відомі плани ні одних, ні других. У представлених нижче відповідях звертають на себе увагу дві обставини. По-перше, і від влади, і від опозиції люди чекають кроків назустріч, причому владі, на думку опитаних, потрібно пройти довший шлях (54,9% проти 45,3%). Певне, люди інтуїтивно відчувають, що влада далеченько відійшла від того грунту, на якому можливий чесний і продуктивний діалог. По-друге, значна частина киян не бачить іншого виходу зі сформованої ситуації, окрім силового тиску (із боку влади 6,3%, із боку опозиції вчетверо більше — 25,9%). Як бачимо, жителі столиці набагато більше побоюються силових дій влади, аніж учасників протесту.

24 вересня опозиція планує провести нові мітинги в рамках акції «Повстань, Україно!». Ми поцікавилися, якими за масштабом кияни бачать ці акції. Чіткої відповіді немає: 27,4% вважають, що збереться менше людей, аніж 16 вересня, приблизно стільки ж — 26,3% — упевнені у зворотному, ще 22,7% думають, що масштаби акції 24 вересня відповідатимуть масштабам попередньої, а 23,6% не можуть відповісти на це запитання. Гадаємо, не можуть передбачити масштаби нових протестних акцій і їхні організатори. Але вони твердо вірять, що 16 вересня — лише початок...

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі