Реванш, ще реванш?

Поділитися
Стислі строки проведення всіх етапів місцевих і кримських парламентських виборів, пов’язані зі спізнілим рихтуванням відповідного закону народними обранцями, змушують політиків квапитися...

Стислі строки проведення всіх етапів місцевих і кримських парламентських виборів, пов’язані зі спізнілим рихтуванням відповідного закону народними обранцями, змушують політиків квапитися. Сьогодні в Сімферополі проходить півдюжини конференцій республіканських відділень партій і блоків. Їхні лідери, не боючись перетинання маршрутів, рвуть на частини увагу електорату. Віктор Янукович заїхав аж на чотири дні. Відсвяткувавши на мітингу під стінами очолюваної його соратниками ВР Криму п’ятнадцяту річницю референдуму за створення автономії (гарний інформаційний привід для провісника федералізації), лідер Партії регіонів відвідає ще кілька міст півострова. Зокрема, звісно ж, Севастополь — епіцентр найгарячіших новин із фронту україно-російської дружби. Цими обставинами, мабуть, і можна пояснити таке тривале мітингування В.Януковича серед своїх — на президентських виборах він зібрав у Криму 82% голосів.

До графіка Юлії Тимошенко увійшли зустрічі з представниками робітничого класу (на заводі ЗБВ, який належить нерядовим членам місцевого осередку «Батькiвщини»), студентства (за часів прем’єрства істотно допомогла з фінансуванням будівництва нового корпусу Таврійського національного університету), зустріч із політичними партнерами з руху «Прозора влада» і прямий ефір на телеканалі «Чорноморська», у програмі лідера місцевих бютівців Сенченка. Журналістів запросили лише на прес-конференцію в університеті, хоча інтерес у представників ЗМІ був традиційно великий.

Олександр Мороз в останній момент свій візит до Криму на ці вихідні скасував. Як пояснили його кримські однопартійці, залишився висувати Ю.Луценка в мери Києва. Журналісти засмутилися. Позаяк дуже хотіли дізнатися у лідера СПУ, чим пояснити наявність у першій десятці претендентів на мандати депутатів ВР автономії аж трьох представників славної виноробної промисловості. Номер перший — головний кримський соціаліст Петро Устенко, котрого пов’язують із агрофірмами «Золота балка» та імені Поліни Осипенко, під третім номером — гендиректор «Масандри» Микола Бойко і сьомим значиться керівник винрадгоспу «Виноградний» Георгій Томашек. Дещо несподівано для виборця на другій позиції опинилась екс-віце-прем’єр Віталіна Дзоз. На минулих виборах вона увійшла до команди лідера НДП Сергія Куніцина, за його «квотою» залишилася і в уряді Матвієнка. Тепер же, певне, надії на прохідність у владу з колишніми соратниками немає. Втім, політичні опоненти пригадають В.Дзоз інше — обвинувачення в земельних зловживаннях, які нібито були під час її керівництва Нікітською селрадою, коли почалася забудова пляжів і околиць ботанічного саду елітними котеджами. Але соціалістів ці скандали, схоже, не бентежать.

Списки претендентів на кримський мандат — головна сьогодні інтрига. Нинішні мажоритарники — як діти, котрі приміряють маски на свято ялинки: хто сьогодні буде зайчиком, а хто вовком — не вгадаєш. Тому з представленням перших десятків чи хоча б п’ятірок списків учасники кримського забігу не квапилися. Практично всі стануть відомі тільки після проведення конференцій. Причина в усіх одна — остаточні правки вносилися в Києві. Або Донецьку. А то, кажуть, і в Москві.

Найбільший конкурс — у списки Партії регіонів, яка націлилася взяти ледь не половину місць у ВР автономії. Особливість моменту — блокування на кримському рівні з партією «Русский блок», лідери якої ще з мєшковських часів мають тісні і корисні зв’язки в Москві. І ця обставина, схоже, виявиться визначальною. Напередодні виборів кримські лідери «Русского блока» залишили його лави й одержали партквитки регіоналів. Висування кримських кандидатів від Партії регіонів відбудеться через тиждень, і якщо нічого не зміниться в нинішньому розкладі, то кримчани добряче здивуються.

Те, що нинішній спікер автономії, член політради Партії регіонів Борис Дейч вирішив стати народним депутатом України (номер 27 у списку партії) і залишити кримське політичне поле, — не новина. Однак є інформація, що в списку на кримський парламент не виявиться також прізвища Василя Кисельова, нинішнього першого віце-спікера і голови республіканської організації ПРУ! За безсумнівної перемоги регіоналів на виборах у Криму він залишається головним претендентом на крісло спікера. Або прем’єра — якщо перевага голосів у парламентському залі буде достатньою, щоб переконати в такому виборі президента. У «великому» списку Партії регіонів В.Кисельов на 39 місці, тобто можливість одержання мандата нардепа гарантована.

Цікаву байку розповідають у кримських коридорах влади. Нібито відомий громадянин РФ К.Затулін, який близько приймає до серця все, що відбувається в Україні, переконав В.Януковича в тому, що правильним для добросусідських відносин двох країн буде можливість приходу до влади в Криму політиків, котрі на ділі довели свою прихильність до дружби з Росією. Якщо це правда, то список Партії регіонів на виборах депутатів автономії очолить не її місцевий лідер, а голова Російської громади Криму Сергій Цеков. За часів президента Ю.Мєшкова і вражаючої перемоги блоку «Росія» Сергій Павлович був головою ВР Криму. Разючим було й фіаско блокросівців, чия авантюрна діяльність з держбудівництва закінчилася втратою практично всіх повноважень автономії, а сам Крим загруз у міжетнічних чварах і кримінальних розбірках. Соратники Мєшкова (за винятком творців партії «Союз») надовго виявилися відлученими від влади й в останні роки вважалися політичними маргіналами. І ось тепер завдяки В.Януковичу в них є реальна можливість для реваншу. Кажуть, що в прохідній частині кримського парламентського списку ПРУ люди Цекова можуть отримати не менше третини місць. А оскільки з кадрами в нечисленній організації, очолюваній С.Цековим, не густо, то не здивуюся, якщо в списку опиниться весь штат фонду «Москва—Крим», а в претендентах на місця в міських радах — активісти РГК, уся політична діяльність яких полягала в триманні прапорів під час мітингів. Власне, значна частина того блоку «Росія» із таких товаришів і складалася.

Погодьтеся, якщо депутатський поголос правдивий, то логіка в діях московських заклятих друзів України є. Причому залізна. Проросійські настрої в Криму традиційно сильні, а от рішучих дій із боку політиків півострова вже давно немає. Таких, щоб усім зрозуміло було, що питання по Криму ще не закрите, щоб у Києва був безупинний (як п’ятнадцять років тому) головний біль, щоб було ясно, що в Чорноморського флоту є і народне ополчення. І відсутність ознак життя «п’ятої колони» особливо помітно під час, скажімо так, дискусії, з приводу умов базування ЧФ на півострові. Потішні блок-пости, організовані куніцинським «тіньовим урядом» біля ялтинського маяка, — жалюгідна пародія на те, що могло б відбуватися в подібній ситуації за часів, які доводиться згадувати. Та й різниця між резолюцією мітингу і, наприклад, рішенням парламенту — очевидна.

Василь Кисельов від коментарів цих чуток утримується. Заявив лише, що йде у відпустку на час передвиборної кампанії — публічно сповістив, що відмовився від службового автомобіля і здав мобільний телефон. Проте за словами інших регіоналів, через вплив Затуліна—Цекова на формування кримського списку за бортом опинилися два нинішні члени президії, кілька мерів і ціла низка гідних людей із великого бізнесу. Кажуть також, що, не домігшись участі у своїй долі у В.Януковича, народ знаходить шляхи-доріжки до Р.Ахметова. І деяким все-таки вдається вирішити питання.

Та й це не все, чим здивує явний фаворит виборів. Серйозність джерела не залишає вибору — писати чи почекати тиждень до офіційного висування. Звичайно, це може бути не так, але кажуть, що депутатом ВР Криму вирішив стати той самий Дмитро Табачник. Мовляв, у прохідній частині списку регіоналів на виборах у ВР України колишньому голові адміністрації президента Кучми й колишнього віце-прем’єра одержати місце не вдалося. Та кримський мандат теж має відому цінність. Втім, Криму Д.Табачник не зовсім чужий — за численними повідомленнями ЗМІ, жодного разу не спростованими, у нього є велика частка в «Кримхлібі».

Слід сказати, що він не єдиний іногородній, який прагне отримати мандат у Криму. Чимало донеччан вирішили зміцнити народовладдя в Ялті. А кримські соборівці заявили про створення блоку Анатолія Матвієнка! Зі скандалом відправлений у відставку екс-прем’єр автономії, а нині — заступник голови секретаріату президента, вирішив повернутися. Зрозуміло, що самому йому таке надзавдання не під силу. Проте зібрані після свят лідери помаранчевих політсил автономії не погодилися «блокуватися під Матвієнка». А лідер місцевих рухівців Л.Пілунський, чия партія завдяки блокуванню з висуванцями курултаю кримськотатарського народу напевно буде представлена в парламенті автономії, взагалі відмовився від участі в зборах. Нашеукраїнці також ентузіазму не виявили. І це зрозуміло — там свої проблеми. З наповненням списку людьми авторитетними і здатними заповнити втрату «татарських» голосів, які відправилися в Криму в самостійне плавання з НРУ. Тому очолить команду голова Ради міністрів автономії Анатолій Бурдюгов, якого багаторазово критикували (зокрема, і незаслужено) і багаторазово пікетували прибічники кримського лідера НСНУ нардепа В.Шкляра.

А тепер про сумне. Схоже, пережити стан дежа-вю кримчани ризикують не лише у зв’язку з можливим поверненням соратників президента Мєшкова. Є інформація про те, що завдяки високому ступеню ймовірності перемоги однієї політичної партії на виборах у кримський парламент, місця в залі займуть кілька товаришів, за котрими, щиро повіривши в гасло «бандитам — тюрми!», ридма ридають правоохоронці. Такі собі Саша М. та Ігор Л., запевняють добропорядні члени цієї самої партії, дістали згоду на отримання мандата від однієї авторитетної людини. Скласти їм компанію також не втрачає надії відома особа на прізвисько Данило. У зв’язку з чим «ДТ» звернулося по коментар до начальника кримського главку МВС Володимира Хоменка: що робить міліція, аби вберегти наші органи влади від нової навали кримінального елементу? Генерал запевнив: щойно буде оприлюднено списки претендентів на мандати депутатів усіх рівнів, «органи внутрішніх справ разом із СБУ здійснюватимуть цілеспрямовану роботу з недопущення порушень законів про вибори. В обов’язковому порядку перевірятимуться питання стосовно відсутності чи наявності в кандидатів судимостей, фальсифікації виборчої документації, наданих декларацій і, залежно від цього, порушуватиметься питання про легітимність реєстрації того чи іншого кандидата».

«Не лукавитиму, — зауважив В.Хоменко, — міліція не зацікавлена в тому, щоб депутатами будь-якого рівня ставали колишні або діючі кримінальні елементи. Оскільки, відповідно до нині чинного законодавства, у разі їхнього обрання, притягнути їх до кримінальної відповідальності буде вельми важко. Проте, врешті-решт, усе залежить від волі виборців і, передусім, вони повинні дати відсіч прагненню недостойних потрапити у влади». Сподіватимемося, у своєму бажанні дати відсіч бандитам, котрі рвуться у владу, виборець не опиниться на самоті і правоохоронці йому допоможуть. Вчасно. Тому що з моменту реєстрації кандидатом у депутати це зробити вже буде нелегко.

А от агітація за них і всіх незареєстрованих кандидатами в депутати місцевих рад уже розгортається. Така специфіка вітчизняного законодавчого забезпечення пропорційних виборів. Терміни яких у двох законах — про вибори депутатів ВР України та про вибори голів, депутатів місцевих рад разом із депутатами парламенту автономії — не збігаються. Тому закон у цій частині, каже голова виборчкому автономії Олексій Кондратенко, не працює. Дивно в Києві вирахували й потреби автономії в фінансуванні кампанії. За підрахунками, у Сімферополі на проведення виборів депутатів Верховної Ради автономії потрібно 1,314 млн. грн. Фактично більша частина витрат у кошторисі — понад 900 тис. грн. — піде на публікацію виборчих списків партій у пресі. А от кошторис витрат, рекомендований Центральною виборчою комісією України для ВК Криму, становив лише 356,6 тис. грн. (фактично вчетверо менше від необхідного).

Із погляду прогнозів, ситуація нині нецікава. Бо вже дуже очевидна. Навіть в умовах цілковитої відсутності відкритих соціологічних вимірів. Закриті ж дослідження в серйозних штабах конкурентів практично збігаються. Левова частка мандатів у ВР Криму дістанеться регіоналам (мінімум 30 місць із 100), другими мають усі шанси реваншуватися кримські комуністи на чолі з Леонідом Грачем. Наразі, запевняють різні опоненти, рейтинг комуністів — на рівні десяти відсотків. За третє місце поборються БЮТ, «Союз» і НДП. За різними даними, кожна з партій може розраховувати на 5—8 місць у парламенті. Не менш ніж п’ять депутатів може провести союз Народного руху й меджлісу (якщо репатріанти підтримають рішення курултаю, ясна річ). Шанси потрапити до кримського парламенту в соціалістів і блоку Литвина, кажуть експерти, є. Причому місцевим штабам бажано нічого не розпочинати — аби не наробити дурниць і не зіпсувати загальнонаціональний показник. А от яким буде результат НСНУ — не береться прогнозувати ніхто.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі