ПРЕЗИДЕНТ «РОТАРІ ІНТЕРНЕШНЛ» РІЧАРД Д.КІНГ: «НАШІ СПРАВИ СПРАВДІ НЕОБХІДНІ ДЛЯ МАЙБУТНЬОГО ТАКОЇ НЕВЕЛИЧКОЇ ПЛАНЕТИ»

Поділитися
«Служіння суспільству — над усе». Гасло «Ротарі» Рух «Ротарі» виник у світі майже сто років тому. І десять років у його лавах українські ротаріанці...

«Служіння суспільству — над усе».

Гасло «Ротарі»

Рух «Ротарі» виник у світі майже сто років тому. І десять років у його лавах українські ротаріанці. Перша ініціативна група з’явилася в Києві 1991-го. А через рік президент «Ротарі Інтернешнл» (тоді ним був Раджендр Сабу) вручив київському «Ротарі-клубу» «Хартію Ротарі». Український ротаріанський рух сприяє неабиякій кількості медичних, соціальних, природоохоронних, гуманітарних проектів. У країні створено і працює 34 «Ротарі-клуби».

На ювілейні торжества в Київ прибув нинішній президент «Ротарі Інтернешнл» Річард Д. Кінг. Під час свого короткострокового візиту він зустрінеться з прем’єр-міністром України Анатолієм Кінахом.

Пан Кінг люб’язно погодився відповісти на ряд запитань «Дзеркала тижня».

— Шановний пане президенте, у ротаріанському русі кожна національна організація виконує певне завдання. Що ви могли б сказати про цілі й завдання «Ротарі-клубів» в Україні?

— «Ротарі Інтернешнл» утвердилася в Центральній і Східній Європі десять років тому, і за цей час у 24 посткомуністичних державах виникло 348 клубів, що об’єднують 10000 членів. У половині країн, зокрема в Україні, щорічний приріст членів організації становить у середньому 10 відсотків. В Україні «Ротарі-клуби» з’явилися 1992 року, а в червні 2000 року їх було вже 30.

Гасло «Ротарі» звучить так: «Служіння суспільству — над усе». Ми боремося за повсюдне поліпшення життя людей, і ротаріанці світу об’єднали зусилля для фінансування медичних, освітніх і сільськогосподарських проектів в Україні, зокрема:

— поставки медичного устаткування в Центральну дитячу лікарню в Києві (Охматдит) і міську дитячу лікарню в Мукачеві;

— надання медичної допомоги жертвам чорнобильської аварії, що проживають у Львові;

— реалізація програм профілактики алкогольної залежності в Києві;

— організація поліклініки-лабораторії в м. Ясиновата (Донецька область);

— поставки УЗО-обладнання дитячому медичному реабілітаційному центру в Києві;

— поставки продовольства, медикаментів й одягу дитячим будинкам Івано-Франківської області;

— поставки сільськогосподарського устаткування й матеріалів фермерським господарствам районів, що постраждали від чорнобильської катастрофи.

Члени «Ротарі» курирують десятки тисяч таких проектів майже в 200 країнах світу. Ми допомагаємо лікувати хворих, відновлюємо зір сліпим, слух — глухим, надаємо протези інвалідам, навчаємо неписьменних і даємо житло бездомним, їжу — голодним. Щороку ми надаємо спонсорську допомогу школярам і студентам за програмами молодіжних обмінів, фінансуємо програми «Стипендії молодим лідерам», «Інтеракт» для учнівських середніх шкіл і «Ротаракт» — для молодих бізнесменів і професіоналів. З усіх приватних організацій такого напряму «Ротарі» надає найбільшу кількість стипендій. Матеріально підтримуємо рух скаутів, клубів дівчат, клінік профілактики наркоманії, програми для літніх і багато аналогічних місцевих і міжнародних проектів.

«Ротарі Інтернешнл» — найстарша, найбільша та найбільш видатна організація людей, що служать суспільству у вільний від роботи час. Сьогодні 1,2 мільйона членів «Ротарі» наочно демонструють своє бажання поліпшити світ, що оточує їх, беручи участь у різноманітних гуманітарних програмах і проектах.

Мене завжди вражало те, як працює «Ротарі». Чоловіки й жінки різних рас, переконань, національностей, політичних поглядів, культур, мов, релігій і етнічних груп щотижня збираються на засідання своїх клубів у майже 30 тисячах міст, селищ, сіл і громад нашої планети. В Україні з 1992 року над реалізацією гасла «Служіння суспільству — над усе» трудяться 675 членів «Ротарі». Вони присвячують свій вільний час і знання підтримці освітніх, соціальних, медичних, природоохоронних, гуманітарних програм.

Певне, «Ротарі-клуби» працюють так самовіддано тому, що в їхніх лавах зібрано найкращих людей планети: освічених, компетентних, спроможних керувати, а головне — наділених доброю волею. «Ротарі» щодня реалізує на практиці споконвічну мрію людства про мир на землі і добру волю у стосунках між людьми.

Ми продемонстрували свою силу та спроможність розв’язувати глобальні проблеми людства — зокрема, коли проводили щеплення від поліомієліту дітям усієї Землі за програмою «Поліо+». Доктор Альберт Швейцер був ротаріанцем. Він якось зазначив, що «Ротарі» починає робити те, що необхідно в ім’я майбутнього». Наші справи справді необхідні для майбутнього нашої такої невеличкої планети. Думаю, настане день, коли всі люди Землі бачитимуть у ротаріанській співдружності віддзеркалення надії на краще життя людства. «Ротарі» — чудова мережа добровольців, найбільш видатних, компетентних, турботливих керівників, бізнесменів і професіоналів, котрі змінять долю людства в XXI столітті на краще. Я твердо переконаний, що «зоряний час» «Ротарі» ще попереду.

— Зміцнення миру між народами вважається однією з головних цілей «Ротарі». Не могли б ви навести приклади «народної дипломатії» цього руху?

— З моменту виникнення «Ротарі», майже 100 років тому, ми були прибічниками справи миру. А недавно вперше за свою історію «Ротарі Інтернешнл» створила центри міжнародних досліджень із проблем миру та розрядки міжнародної напруженості, призначені для випускників вузів. Восени нинішнього року 70 учених різних країн світу розпочнуть дослідження проблем миру на базі восьми престижних університетів. За допомогою цієї програми, цілком фінансованої «Ротарі», буде створено групу вчених, готових і спроможних принести мир на нашу планету; думаю, про них можна буде говорити як про світових лідерів майбутнього. Випускники, охочі брати участь у цій програмі, можуть подавати заявки через місцеві «Ротарі-клуби».

— Традиції спонсорства й меценатства в Україні було втрачено за довгі десятиліття відсутності приватного підприємництва. Яку роль могла б відігравати «Ротарі» у відродженні цих традицій?

— 1,2 мільйона членів нашої організації активно підтримують низку проектів розвитку приватного підприємництва в 163 країнах світу. Приміром, із метою скорочення технічної нерівності у світі «Ротарі» фінансує технічні проекти в різних країнах. Ми надаємо комп’ютери, навчаємо користувачів, готуємо вчителів на сучасній методичній базі з тим, аби країни, що розвиваються, могли сміливіше входити в добу сучасних технологій.

У кожному «Ротарі-клубі» є фахівці різного профілю. «Ротарі Інтернешнл» — світова організація ділових і професійних лідерів, котрі надають гуманітарні послуги й заохочують високі етичні стандарти в будь-якій професії.

У Східній Європі «Ротарі» фінансує програму, у рамках якої групи молодих фахівців направляються в країни Скандинавії для поглибленого вивчення сучасної ділової практики. Це програма групових обмінів, у процесі якої молоді фахівці різних країн можуть підвищити свою професійну підготовку в іншій країні.

— «Ротарі» організовує студентські обміни в різних країнах світу. Приміром, відомо, що студенти з Росії активно подорожують за ротаріанськими стипендіями. Чому керівництво «Ротарі» не приділяє такої ж уваги українським студентам?

— Ми пропонуємо українським студентам сміливіше подавати заявки на стипендії. Адже «Ротарі» в Україні працює досить активно й виділяє значні кошти на місцеві проекти. За додатковою інформацією прохання звертатися на наш веб-сайт www/rotary.org або в місцеві «Ротарі-клуби».

— У багатьох засобах масової інформації цілі й завдання «Ротарі» викликають асоціації з масонським рухом. Чи не виникає в «Ротарі-клубів» проблем у цьому плані з пропагандою їхніх ідей у деяких країнах світу?

— «Ротарі Інтернешнл» є найбільшою та найстаршою міжнародною організацією, члени якої добровільно працюють на благо суспільства у вільний час, і не є членами масонської ложі. Це організація ділових і професійних лідерів, яка надає гуманітарні послуги, сповідує високі етичні стандарти, сприяє встановленню відносин доброї волі в усьому світі. Я пропоную вам відвідати засідання місцевого «Ротарі-клубу» та познайомитися з людьми, котрі дотримуються принципів: «Служіння суспільству — над усе» і «Творити у світі добро».

Довідка "ДТ"

Перший «Ротарі-клуб» створено в м. Чикаго, штат Іллінойс (США) 23 лютого 1905 року юристом Полом П. Гаррісом і трьома його друзями — комівояжером, дилером із продажу вугілля й гірничим інженером. Гарріс створив клуб, щоб відродити дружню атмосферу, що панувала серед ділових людей містечка, де він виріс. Назва «Ротарі» походить від заведеної тоді практики почергового проведення засідань в офісах усіх членів клубу.

Членами «Ротарі» є чоловіки й жінки, котрі домоглися успіхів у своїй фаховій діяльності та працюють у вільний від роботи час на благо суспільства. Членами клубу є лідери місцевого ділового світу й професіонали високої кваліфікації. «Ротарі-клуби» в усьому світі збираються на засідання раз на тиждень; вони не є прибічниками якоїсь конкретної політичної партії чи релігії, а відкриті для всіх культур, рас і віросповідань.

Жінки вперше стали членами «Ротарі» 1987 року і швидше від інших категорій ротаріанців почали активно трудитися на благо цього руху. Близько 2000 жінок є президентами клубів, вони також швидко висуваються на керівні ролі у своїх регіонах.

Президент «Ротарі Інтернешнл» Річард Д. Кінг народився у м.Літчфілді, штат Іллінойс, США. Вищу юридичну освіту та науковий ступінь з юриспруденції отримав у каліфорнійському університеті Берклі. Викладав право в університеті Брігхем Янг.

Є співвласником каліфорнійської юридичної фірми «Кінг, Кінг & Кінг».

Пан Кінг є членом кількох американських юридичних асоціацій, має дозвіл на приватну юридичну практику у штатах Юта й Каліфорнія і Верховному cуді США. Юридичний радник профспілки театральних режисерів і акторів США, один із духовних пастирів церкви мормонів.

У Ротарі вступив 1968 року, є членом «Ротарі-клубу» Найлз-Фремонт, штат Каліфорнія, США. У «Ротарі Інтернешнл» обіймав посади попечителя Фонду Ротарі, директора «Ротарі Інтернешнл», голови виконкому ради директорів. За багаторічну діяльність на ниві фінансової підтримки гуманітарних й освітніх програм Фонду Ротарі нагороджений найвищими нагородами цієї організації: Відзнакою за заслуги, відзнакою за особисті заслуги, Піонер поліо плюс (нагорода за активну участь у всесвітній кампанії за знищення поліомієліту).

«Фонд Ротарі» є неприбутковою організацією, що сприяє взаєморозумінню у світі через гуманітарні проекти й освітньо-культурні обміни. Він існує винятково на добровільні пожертвування ротаріанців й інших людей, котрі поділяють їхнє бажання бачити світ кращим. З 1947 року Фонд витратив понад 1,1 мільярда доларів на гуманітарні й освітні гранти, ініційовані й реалізовані місцевими «Ротарі-клубами» й округами.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі