Правозахисники: За рік в Україні катують 800 тис. людей

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Проблема застосування тортур правоохоронними органами в Україні стоїть надзвичайно гостро, а за минулий рік тортурам піддавалися 800 тис. людей.

«Ця проблема за розмахом більша, ніж епідемія туберкульозу. На туберкульоз хворіють більше півмільйона, а за минулий рік тортурам піддалися 800 тис. осіб», - заявив експерт Харківської правозахисної групи Борис Захаров.

На його думку, головна причина тортур у міліції - необхідність виконувати план розкриття злочинів, поставлений перед правоохоронцями нинішнім міністром МВС. Мета важливіше засобів, а тому жертвами стають безневинні люди. За допомогою жорстоких знущань можна вибити зізнання в будь-якому злочині.

При цьому, говорить правозахисник,випадки розслідування катувань вкрай рідкісні і то не за ст. 127 Кримінального кодексу («Заборона тортур»).

«Застосовуються в основному ст. 365, 364 («Зловживання службовим становищем» або «Перевищення службових повноважень»). Виходить - якщо трошки побив, це зловживання, а якщо сильно побив, це перевищення». - розповіла експерт Харківської правозахисної групи Людмила Клочко.

За словами правозахисників, Європейський суд з початку року прийняв 4 рішення, в яких визнав, що держава Україна порушила ст. 3 Європейської конвенції з прав людини («Заборона тортур і жорстокого поводження»). Сума компенсаціїії потерпілим склала майже € 100 тис., її має відшкодувати держава, а не винні у злочині особи. За словами Клочко, в Україні діє Закон «Про виконання рішень Європейського суду і про застосування судами Україні практики Європейського суду», в ньому передбачено регресний позов, коли винні органи повинні відшкодувати держбюджету суму сатисфакції. Але насправді таких позовів Міністерство юстиції не пред'являє.

Проти катувань в правоохоронних органах правозахисні організації виступали неодноразово. 23 червня подібна акція протесту відбулася біля будівлі Генпрокуратури в Києві та 10 областях України.

26 червня в світі відзначають Міжнародний день на підтримку жертв катувань.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі