Польща: Російські авіадиспетчери не попередили літак Качинського про погоду

Поділитися
Диспетчери аеропорту "Північний" під Смоленськом не повідомили екіпажу літака президента Польщі про погані погодні умови в районі посадки та про запасні аеродроми і те, що Ту-154 знаходиться нижче посадкового курсу, стверджує польська комісія з розслідування причин катастрофи.

Як повідомили польські ЗМІ, записи переговорів авіадиспетчерів були опубліковані на прес-конференції за участю глави МВС країни Єжи Міллера. Паралельно демонструвалася відеореконструкція заходу літака на посадку.

Раніше Міллер повідомив, що записи розмов диспетчерів польська комісія отримала легально, але не від Міждержавного авіаційного комітету.

МАК зі штаб-квартирою в Москві об'єднує 12 держав, що раніше входили до складу СРСР.

Польська сторона стверджує, що просила в МАК надати стенограми радіопереговорів диспетчерів смоленського аеропорту, проте Росія їх так і не передала.

Після польської прес-конференції голова технічної комісії МАК заявив, що авіаційний комітет повністю опублікує записи всіх переговорів диспетчерів аеродрому.

"У зв'язку з появою в ЗМІ з посиланням на міністра внутрішніх справ республіки Польща Єжи Міллера повідомлень про оприлюднення польською стороною записів розмов диспетчерів аеродрому "Смоленськ-Північний" та з метою об'єктивного інформування світової громадськості [...] прийнято рішення опублікувати повністю транскрипцію записів усіх переговорів і розмов, що зареєстровані диспетчерськими магнітофонами: 1-е: записи відкритого магнітофона, 2-е: записи телефонних розмов, 3-е: записи радіопереговорів ", - йдеться в заяві Морозова.

При цьому чиновник стверджує, що Польща отримала від Росії розшифровку переговорів авіадиспетчерів.

"При складанні транскрипції технічна комісія МАК користувалася електронною копією запису, що ідентична тій, яка була передана польській стороні на її прохання", - сказав глава техкоміссіі.

Оприлюднена раніше доповідь МАК, в якій відповідальність за катастрофу покладається на екіпаж президентського авіалайнера, викликала жорстку критику Варшави.

Незважаючи на невдоволення польської сторони, російська влада більше не планує продовжувати розслідування авіакатастрофи під Смоленськом.Таке розпорядження підписав прем'єр Володимир Путін.

У звіті МАК від 12 січня йдеться, що відповідальність за аварію лайнера лежить на його екіпажі, який прийняв рішення сідати в тумані і, за даними, під тиском головкому ВПС Польщі.

Брат загиблого президента Ярослав Качиньський назвав доповідь "насмішкою над Польщею", а прем'єр-міністр країни Дональд Туск зазначив, що звіт неповний.

Зять загиблого президента Марцін Дубенецького пішов ще далі і заявив, що катастрофа президентського Ту-154 може бути розцінена як замах Росії на життя польського лідера.

"Є багато різного роду причин, пов'язаних з фігурою президента, які могли б призвести до такого замаху. Ми повинні віддавати звіт, що кожен народ має свої символи. Одним з таких символів є президент", - сказав він в інтерв'ю телеканалу TVN24.

Літак президента Польщі розбився під Смоленськом 10 квітня 2010 року. Всі 96 людей, що знаходилися на борту, загинули. Польський президент Лех Качинський летів на траурні заходи у Катинь, де навесні 1940 року НКВС таємно розстріляв захоплених польських громадян.

За матеріалами: BBC Russian

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі