"Північний потік" окупиться через 15 років - експерт

Поділитися
Газопровід "Північний потік" окупиться через 14-15 років. Таку заяву зробив керуючий директор оператора проекту - компанії Nord Stream AG - Маттіас Варніг в інтерв'ю телеканалу Russia Today.

"У нас довгострокове фінансування з горизонтом порядку 14-15 років, і після цього терміну ми вже плануємо бути в прибутку", - пояснив Варніг. Він нагадав, що інвестиції в морську частину проекту склали 7,4 мільярда доларів.

Керівник Nord Stream додав, що за останніми дослідженнями, розрив між пропозицією газу і попитом на нього в Європі буде становити близько 200 мільярдів кубометрів. При цьому "Північний потік" зможе компенсувати тільки
55 мільярдів кубометрів, тобто чверть дефіциту, однак поки планів з розширення потужності газопроводу немає.

Нагадаємо, потужність першої нитки газопроводу, як очікується, не перевищить 27 мільярдів кубометрів газу на рік, а потужність в 55 мільярдів кубометрів "Північний потік" повинен набрати після завершення другої нитки. 26 квітня
прем'єр-міністр Росії Володимир Путін заявляв, що що не виключає подальшого збільшення потужності "Північного потоку", не назвавши, втім, ніяких конкретних цифр.

5 травня в Nord Stream повідомили про завершення укладання першої гілки "Північного потоку" по дну Балтійського моря, розпочатої у квітні 2010 року. Планується, що влітку поточного року всі три секції першої нитки газопроводу будуть з'єднані між собою. Її запуск призначений на четвертий квартал 2011 року.

Загальна протяжність "Північного потоку", який з'єднає Росію і Німеччину через Балтику, складе 1224 кілометри. Проект, як очікується, здешевить вартість поставок газу з Росії в ЄС, тому що газопровід не проходить по території країн-посередниць.

Основним акціонером Nord Stream AG є "Газпром" з часткою в 51 відсоток. Також до числа акціонерів оператора "Північного потоку" входять німецькі компанії E. On і BASF, а також голландська Gasunie і французька GDF Suez.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі