Опубліковно доповідь "Жива планета" Всесвітнього фонду дикої природи

Поділитися
© breigel.ru
У середу, 13 жовтня, Всесвітній фонд дикої природи опублікував доповідь під назвою «Жива планета». Дані документа свідчать, що на планеті різко скоротилася популяція тропічних видів, а сучасна цивілізація споживає ресурсів на 50% більше, ніж планета може відтворити.
У середу, 13 жовтня, Всесвітній фонд дикої природи опублікував доповідь під назвою «Жива планета». Дані документа свідчать, що на планеті різко скоротилася популяція тропічних видів, а сучасна цивілізація споживає ресурсів на 50% більше, ніж планета може відтворити. «Живу планету» публікують раз на два роки. Над створенням звіту працює не тільки WWF, але й Лондонське зоологічне співтовариство й Всесвітня мережа з екологічного сліду. Ця доповідь є одним з найшанованіших цитованих джерел про стан здоров'я нашої планети. Дослідження фіксує самопочуття Землі за «індексом живої планети» (стан популяцій), «екологічним слідом людства» (використання природних ресурсів), «біоємкостю» (наявність поновлюваних природних ресурсів) й іншими показниками. Показник індексу живої природи оцінює наявність та стан майже 8 тисяч популяцій більше двох з половиною тисяч видів тварин, рослин і грибів. Індекс показав, що з 1970 року чисельність популяцій скоротилися на 30%. Особливо сильно постраждали тропічні види: їхні популяції зменшилась на 60% менше ніж за 40 років. «У той час як у бідних тропічних країнах біологічне різноманіття випаровується з тривожною швидкістю, розвинені держави живуть в уявному раю, заснованому на надмірному споживанні й викидах парникових газів», - говорить Джим Ліп, директор міжнародного секретаріату WWF. Для того, щоб одержані дані індексу живої природи були максимально достовірними, популяції наземних і прісноводних видів було обрано з п'яти біогеографічних регіонів. Індикатор «екологічний слід людства», який використовують у доповіді, показує подвійне зростання попиту на природні ресурси з 1966 року. Зараз ми використовуємо еквівалент півтори планет для своїх потреб, тобто, вживаємо ресурси в півтора рази швидше, ніж вони відтворюються. Якщо ситуація не зміниться, до 2030 року нам знадобиться еквівалент двох планет. Екологічний слід середньостатистичного жителя ОАЕ або США становить 4,5 планети. Дослідження показало десять країн з найвищим ЕС на душу населення: ОАЕ, Катар, Данія, Бельгія, США, Естонія, Канада, Австралія, Ірландія. 31 найрозвиненіша країна, що входить в Організацію економічного співробітництва та розвитку, відповідальна за 40% світового ЕС. «Країни, розвиток яких засновано на надмірному споживанні ресурсів, ставлять під загрозу свою економіку, - говорить Матіс Вакернагель, президент Глобальної мережі з екологічного сліду. - Держави, які зможуть забезпечити високий рівень життя в поєднанні з економним використанням ресурсів, не тільки зроблять добру справу для планети, а й отримають перевагу в нових екологічних умовах ». У доповіді вказано деякі можливі рішення екологічних проблем, які будуть посилюватися у міру того, як населення Землі перейде до 2050 року межу в 9 мільярдів. Вони містять нові моделі споживання продовольства й енергії, а також заходи з охорони природи.

За матеріалами Компьюлента

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі