Налякати їжачка... Не минуло й півроку з моменту заборони Росії на ввезення українського м’яса, а Україна пригрозила їй тим же

Поділитися
Заява міністра аграрної політики Олександра Баранівського про намір запровадити заборону на вве...

Заява міністра аграрної політики Олександра Баранівського про намір запровадити заборону на ввезення продукції тваринництва з РФ (як м’ясної, так і молочної), яку він зробив під час відвідин навчально-методичного центру в селищі Немішаєве Київської області, пролунала як грім з ясного неба. Росія обмежила ввезення на свою територію української м’ясо-молочної продукції ще 20 січня. Відтоді українські підприємства галузі, які щомісяця втрачають 60—70 млн. дол., устигли зневіритися в спроможності МінАП і уряду в цілому вирішити це питання. І почали вирішувати його самі.

Причому не без успіху: індивідуальні дозволи «Россельхознадзора» на ввезення своєї продукції одержали шість українських молочних комбінатів. У стадії переговорів знаходяться ще кілька підприємств. Тепер українські м’ясо-молочні виробники не знають, чи то пишатися країною, яка кинула виклик північній наддержаві, чи то плакати тому, що після різких заяв МінАП їхні переговорні зусилля підуть прахом.

Справді, якби Україна відразу відповіла Росії тим же, умови для ведення подальших переговорів були б жорсткіші, але передбачувані. А на сімдесят п’ятий день...

Нагадаємо, що заборону на ввезення усієї продукції тваринництва з України було запроваджено Росією 20 січня «у зв’язку з загрозою появи на території РФ гострозаразних хвороб тварин і ввезення недоброякісної продукції, небезпечної для здоров’я людини в результаті численних порушень російського ветеринарного законодавства при ввезенні тваринницьких вантажів з України».

Також, за повідомленням російської влади, заборона викликана відсутністю дійового контролю за надходженням, переміщенням і переробкою небезпечної у ветеринарному відношенні м’ясної сировини з боку Державної ветеринарної служби України. У свою чергу, у Києві заявили, що Москва заборонила ввезення української продукції тваринництва без аргументованих претензій.

Більшість українських підприємств м’ясо-молочної промисловості були змушені скоротити виробництво. За оцінками агентства «Агроперспектива», у січні-лютому поставки українського сиру на російський ринок скоротилися на 69% — до 11,415 млн. дол. порівняно з 36,339 млн. дол. у січні-лютому 2005 року. Водночас продаж російських сирів на український ринок у січні-лютому 2006 року збільшився на 95% — до 1,68 млн.дол., проти 0,85 млн.дол. у січні-лютому 2005 року. Експерти оцінювали можливі щомісячні збитки для молочної галузі України в розмірі 50—60 млн. дол., для м’ясної галузі — 12—15 млн. дол.

У лютому-березні 2006 року низку українських підприємств відвідали інспектори Російської федеральної служби з ветеринарного й фітосанітарного нагляду. Інспекція ця викликала хвилю невдоволення, яка докотилася навіть до українського уряду. Так, 22 березня в.о. прем’єр-міністра Юрій Єхануров назвав допуск російських інспекторів на українські заводи помилкою, оскільки всі вони вже «були сертифіковані росіянами». А в.о. міністра фінансів Віктор Пинзеник назвав перевірку експертами «Россельхознадзора» підприємств тваринницької галузі «приниженням громадян України». Ці заяви політиків ще тоді налякали учасників м’ясо-молочного ринку, котрі побоювалися можливої жорсткості позиції Росії.

Проте шість українських заводів — «Балтський молочноконсервний комбінат дитячих продуктів» (Одеська область), «Гадячсир» (Полтавська область), «Хмельницька маслосирбаза» (Хмельницький), «Менський сир», Роменський молочний комбінат, Пирятинський сирзавод — одержали дозвіл «Россельхознадзора» і збільшили обсяги виробництва. Експерти прогнозують, що після таких заяв переговорний процес з подальшої видачі дозволів українським підприємствам як мінімум загальмується.

Олександра Баранівського це не бентежить: «Тих заводів, які вони відкрили, — одиниці, вони для нас жодної погоди не роблять».

«Якщо Росія перекрила від нас, то чому ми маємо тримати для Росії?» — вигукував міністр перед телекамерами минулого четверга. На запитання, чому буде запроваджено заборону на ввезення продукції, він коротко відповів: «Неякісна». І повідав, що на кордоні щодня перехоплюють автомобілі, які перевозять на територію України «сало й м’ясо невідомого походження».

На думку президента Української аграрної конфедерації Леоніда Козаченка, втрати України від такого рішення будуть більші за втрати Росії.

— Ми експортуємо в десять разів більше продукції за вартістю, ніж вони експортують нам. Втратить Україна, — каже Леонід Козаченко. — Такі заяви свідчать, що Мінекономіки неспроможне вирішити проблему з експортом української м’ясо-молочної продукції в Росію. Проте нині це питання багато в чому вже вирішилося. Ініціативу в цьому виявляли громадські організації, окремі підприємства. Нині багато українських підприємств АПК уже можуть експортувати свою продукцію в Росію. І цей процес триває. Ми очікували, що в найближчі два тижні такі дозволи одержать і інші підприємства. За таких умов немає сенсу розмахувати шашкою. Таке рішення України тільки погіршить ситуацію.

Справді, російських виробників навряд чи дуже налякає таке рішення України: за даними російського Інституту аграрного маркетингу, 2005 року експорт російського м’яса в Україну становив... 263 тонни.

Цікаво, що напередодні заяви Баранівського Українська аграрна конфедерація висловила «подив» бездіяльністю українських державних органів. «За останній час узагалі не надходило повідомлень про динаміку вирішення цього питання. Складається враження, що інтереси молочної промисловості, так само, як і виробників молока, уже більше не є пріоритетом вітчизняних управлінців», — говориться в заяві конфедерації.

Слід зазначити, що Баранівський — далеко не піонер у забороні ввезення російської сільгосппродукції в Україну. Нагадаємо, що ще 15 грудня минулого року ВР ухвалила Закон України «Про заборону ввезення на територію України м’яса і продуктів із птиці», котрим запровадити мораторій передбачалося на період епідемії пташиного грипу. Закон, проте, ветував президент, і 21 лютого парламент це вето подолати не зміг.

А сам Олександр Баранівський погрожував обмежити імпорт сільгосппродукції з Росії ще 31 січня ц.р. Правда, тоді його запал остудив віце-прем’єр із питань АПК Юрій Мельник, котрий заявив про пріоритетність переговорного процесу з Росією перед торговими війнами.

Крім заяви міністра, ніяких інших дій щодо обмеження російського імпорту ще не розпочато. Офіційного повідомлення про заборону в Мінсільгосппром Росії поки що не надходило. Як не надходило туди й конкретних претензій до якості імпортованої продукції. Багато експертів узагалі схиляються до думки, що жодних конкретних дій із боку України і не буде, а заява Баранівського — не більш як піар-хід у надії зберегти за собою місце міністра в майбутньому уряді.

Слід, однак, зазначити, що саме тепер жорстка позиція України стосовно Росії має певні шанси на успіх. Річ тут у переговорах про вступ до СОТ, які ведуть обидві країни. На думку багатьох експертів, Київ нині помітно ближче до вступу в цю організацію, ніж Москва: нам залишилося зняти претензії лише трьох країн. До Росії таких претензій більше, і, за ідеєю, вона має бути зацікавлена в зменшенні кількості торгових війн.

М’ясо-молочна війна з Україною може вилізти Росії боком, якщо наша країна таки вступить у всесвітній торговий клуб першою. Однак, схоже, у Москві не збираються відходити від позиції сили. Так, нещодавно РФ вплуталася в торгову війну з членами СОТ — Молдовою та Грузією, заборонивши імпорт вин із цих країн під приводом їх недоброякісності. Хто б заборонив імпорт російського газу?..

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі