Маринович: Справжня боротьба за київський престол розпочнеться після відходу Сабодана і Філарета

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Гостра фаза боротьби за вплив на українське православ'я розпочнеться після зміни керівництва у найбільших православних конфесіях, заявив в інтерв'ю для «Дзеркала тижня» проректор Українського Католицького університету Мирослав Маринович.
Гостра фаза боротьби за вплив на українське православ'я розпочнеться після зміни керівництва у найбільших православних конфесіях, заявив в інтерв'ю для «Дзеркала тижня» проректор Українського Католицького університету Мирослав Маринович. «Справжня боротьба за Українську православну церкву і за Київський престол розпочнеться, коли митрополит Володимир Сабодан та патріарх Філарет відійдуть у вічність, це очевидно», - заявив Маринович. На думку проректора УКУ, на даний момент керівництво РПЦ, не дивлячись на часті візити до України, у питанні взаємин з українськими православними обрало швидше очікувальну позицію. «Поки патріарх Кирило вичікує; відпрацьовує певні ідеологемми і намагається їх випробувати, подивитися, як вони будуть сприйняті в Україні», - констатує Маринович. На думку вченого, деякі ідеологемми, пропаговані на даний момент керівництвом РПЦ, є небезпечними для України. «Мене особливо турбує дві з них. Перша - це запущена в масову свідомість думка про те, що після відходу митрополита Володимира патріарх Кирило стане патріархом Московським, Київським і всія Русі, а друга - те, що резиденцією нового голови Української Православної Церкви має стати Софія Київська», - заявив Маринович. На його думку, патріарх РПЦ намагається створити своєрідну «церковну імперію», яка буде існувати безвідносно до існуючих державних кордонів. «Патріарх Кирило намагається побудувати церковну імперію, в якій не буде внутрішніх кордонів. У цьому-то і вся суть! Якщо Путін і Медвєдєв змушені принаймні офіційно зважати на існування кордонів і формальної політичної незалежності сусідів, то патріарх Кирило може про це забути. І підтвердженням тому - слова митрополита Алфєєва, який сказав, що патріарха Кирила помилково називати іноземним гостем», - упевнений Маринович. Нагадаємо, що керівник Відділу зовнішніх церковних зв'язків РПЦ, митрополит Іларіон Алфєєв, говорячи про цілі візиту патріарха Кирила, зазначив, що патріарх приїхав до України не як іноземний гість. «Іноді говорять, що патріарх з Росії тут гість. Дехто навіть йому каже: відчувайте себе як вдома. А він відповідає: я відчуваю себе не як удома, я і так вдома. Це не патріарх якоїсь іноземної церкви, це патріарх Української православної церкви», - заявив російський ієрарх. Детальніше дізнатися думку Мирослава Мариновича щодо актуальних питань релігійного життя України ви зможете у свіжому номері «Дзеркала тижня».
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі