Мала енциклопедія великого українця - 2

Поділитися
Рік тому «Дзеркало тижня» уже намагалося познайомити своїх читачів з азами вітчизняної політичної термінології. Йдучи назустріч новорічним побажанням трудящих, наше видання підготувало другий випуск кишенькової енциклопедії сучасного мистецтва неможливого.

Рік тому «Дзеркало тижня» уже намагалося познайомити своїх читачів з азами вітчизняної політичної термінології. Йдучи назустріч новорічним побажанням трудящих, наше видання підготувало другий випуск кишенькової енциклопедії сучасного мистецтва неможливого. Нижчевикладене адресоване, насамперед, учасникам, арбітрам і глядачам великої гри. Найазартнішої і найризикованішої гри в історії людства - політики.

АМНЕЗІЯ - загадкова недуга, яка уражає політиків відразу після перемоги на виборах і змушує їх геть-чисто забути про роздані раніше обіцянки. Чим приголомшливіший успіх, тим гострішої форми набуває слабкість. Виліковується шляхом хірургічного видалення хворих із посад, які вони обіймають.

БЮДЖЕТ - збірник задач з вищої державної математики. Політики (щоб продемонструвати обов’язкове знання цього предмету) щорічно складають відповідний іспит. Під час якого вони, як правило, демонструють дуже вільне розуміння правил додавання, віднімання, множення і ділення. Будь-яка отримана ними відповідь зазвичай стає приводом для появи нових запитань.

ВИБОРИ - найвідоміше політичне шоу. Від початку анонсується як битва титанів, але майже завжди перетворюється на бійку титаніків. Зазвичай подібна вистава супроводжується посередньою акторською грою й огидною режисурою, проте інколи забезпечує значні касові збори. Що зайвий раз свідчить про довірливість вітчизняних глядачів, а також про їх незбагненну любов до дешевих спецефектів.

ВИБОРЕЦЬ - почесний статус, яким влада наділяє населення країни щоразу, коли їй потрібні його послуги. Перетворивши жителів на електорат, політики на кілька місяців забувають про те, що виборець - людина. Тому що для політика він стає лише носієм абстрактного голосу. Для самого жителя звання виборця є унікальною можливістю згадати про те, що він - громадянин. І що його голос може цілком конкретно впливати на політику.

ГЕНПРОКУРОР - дивовижний персонаж вітчизняної міфології, здатний оживати після політичної смерті. У деяких билинах постає в образі чудовиська з двома головами, котрі ніяк не можуть зустрітися віч-на-віч. Багаторукий, багатослівний, всемогутній, усеїдний, безжалісний і безвідповідальний. Часто змінює вигляд, легко зраджує переконання. Володіє правом загального нагляду за всім сущим і дуже загальними правовими знаннями. Сприяє розмноженню неволі.

ДЖЕКСОН і ВЕНІК - Сцилла і Харибда вітчизняної дипломатії. Однойменна поправка служить бюрократичною мірою пізнання добра і зла в українсько-американських відносинах.

ЕКСПЕРТИ - узагальнена назва об’єднання фахових дилетантів, готових давати коментар будь-кому і з будь-якого приводу.

ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ - модна нині вітчизняна політична забавка. Часом нагадує спробу розчистити мінне поле з допомогою совкової лопати. Проте найчастіше виглядає як виснажливий сеанс аутотренінгу.

КОЛІЗІЯ - термін, уживаний політиками в тих випадках, коли вони не знаходять пояснення якомусь явищу. Або коли вони хочуть знайти цьому явищу виправдання. Колізією охоче (і зовсім не до діла) називають, наприклад, грубі конституційні порушення, здійснені гарантом Основного Закону. Спробу оспорити результати виборів, понівечені фальсифікаціями. І навіть перерву в засіданні Верховної Ради, пов’язану із банальним мордобоєм біля парламентської трибуни.

ЛОХ - ємний, практично всеосяжний термін, котрий позначає особу, не досвідчену в питаннях високої політики. У політологічному сленгу словом «лох», зокрема, називають:

- бізнесмена, котрий віддає борги;

- парламентарія, який голосує відповідно до переконань;

- виборця, який довіряє передвиборним обіцянкам;

- політика, котрий цих обіцянок дотримується.

МЕМОРАНДУМ - чарівний пергамент, на якому написано магічне політичне заклинання, що дивом перетворює тривіального бандита на жертву політичних репресій.

НАРОД - вільно конвертована одиниця політичних розрахунків. Як показує досвід, народ становить серйозний інтерес і особливу цінність тільки під час виборів. Водночас безцінні інтереси народу ніколи нікому не потрібні задарма. Статок того чи іншого політика прийнято вимірювати золотим запасом народної любові і наявністю необмеженого кредиту народної довіри. І те, й інше запеклі політичні спекулянти намагаються купити якомога дешевше, а продати якомога дорожче.

ОЛІГАРХИ - крупні (часто рогаті) хижаки, які беруть свій початок від дрібних гризунів. Торік пережили болісний період міграцій і мутацій. Якийсь час перебували під загрозою відстрілу, проте нині самі організували широкомасштабну облаву на мисливців.

ПОЛІТИКИ - умовне позначення слуг народу, які мають дар вміло експлуатувати своїх хазяїнів.

РЕПРИВАТИЗАЦІЯ - сміливий український політико-економічний експеримент, який мав на меті схрещування батога і пряника. Для одержання об’єктивних лабораторних даних, експериментатори протягом тривалого часу намагалися якомога сильніше відшмагати і якомога швидше з’їсти один одного. Після того, як пряник виявився надкушеним, а батіг - зламаним, дослідження припинилися.

СПИСОК - святкова передвиборна страва, яку готують, як правило, у переддень Нового року. Якщо ви трохи обмежені в коштах і анітрішки не обмежені моральними принципами, можете скомпонувати список із того, що маєте під рукою.

От один із найпоширеніших рецептів. Візьміть кілька зіпсованих політиків, добре розбавте свіжоспеченими бізнесменами, трохи підсолодіть залежаними естрадними зірками, притрусіть засушеними моральними авторитетами. Старанно усе перемішайте і варіть протягом трьох місяців у казані передвиборної боротьби. Подавати рекомендується разом з локшиною (яка акуратно розвішується на вуха виборців) на блюдці з біло-блакитною, помаранчевою або червоною облямівкою.

У список (за бажанням чи за потребою) можна додати певну кількість нелегкотравних інгредієнтів. Але за однієї умови - вони повинні бути щедро присмачені «зеленню».

Страва розрахована на політично невибагливих їдців.

ТРУБА - підручний засіб, охоче використовуваний українцями під час перманентних дипломатичних бійок з росіянами, котрі полюбляють цькувати своїх стратегічних партнерів газом.

УКРАЇНЕЦЬ - істота розумна. Тривалий час сприймалася політичними зоологами як щось середнє між Бурідановим віслюком і Валаамовою ослицею. Рік тому довела всім своє право називатися Людиною.

ФАЛЬСИФІКАЦІЯ - найпоширеніший вітчизняний засіб ненав’язливого уточнення дійсності.

ХОРУЖІВКА - мозковий центр Всесвіту, місце обов’язкового народження богообраних. Уродженець даного населеного пункту вправі розраховувати на номенклатурну посаду відразу після досягнення повноліття. Представники славнозвісного племені хоружівців дуже затребувані місцевими адміністраціями, меріями, виконкомами, регіональними управліннями Міністерства внутрішніх справ і Служби безпеки. Якщо вірити незалежним дослідженням, за останній рік чисельність вихідців із легендарного села незбагненним чином збільшилася приблизно вдвічі і продовжує зростати.

ЦЕНТРВИБОРЧКОМ - орден святої інквізиції, який у році, що минає, перейменований у співтовариство добрих самаритян.

У період виборів кожен центрвиборчкомівець виконує священні обов’язки:

- пса демократії Цербера, охороняючи скарбницю волевиявлення від зазіхань;

- провідника демократії Харона, переправляючи в царство обраних тих, хто удостоївся бути відзначеним печаткою народної волі.

Факт одержання платні за послуги поромників центрвиборчкомівці незмінно заперечують.

У переддень минулого Нового політичного року було вирішено святково прикрасити оселю правознавчих самітників БТРами і водометами, організувати біля неї масові міліцейські гуляння й улаштувати феєрверк із кругляків. Хочеться вірити, що традиція не приживеться.

ЧЕСТЬ - абстрактна філософська категорія. У світі реальної політики і конкретних політиків термін «честь» уживається тоді, коли необхідно підкреслити неможливість, нездійсненність чогось. Наприклад, «справою честі» правоохоронні органи називають розслідування тих злочинів, котрі ніколи не будуть розкриті. Чесними виборами називають, як правило, ті, під час яких видається на-гора рекордна норма фальсифікацій. Домовленості, досягнутої «під слово честі», переважно не дотримується ніхто і ніколи.

ШАРОВАРЩИНА - універсальний термін, яким позначають передові успіхи вітчизняної культури.

ЮЩЕНКО - живий приклад істинності теорії відносності. Тому що якщо руки нічого не крадуть, - це благо. Але якщо вони при цьому нічого не роблять, це - благо дуже відносне.

ЯВКА - показник активності українських виборців, який стабільно прагне до нескінченності.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі