Кримські канікули

Поділитися
Нервовими й авральними були для кримського керівництва цьогорічні травнево-великодні свята. Чекали на Президента...

Нервовими й авральними були для кримського керівництва цьогорічні травнево-великодні свята. Чекали на Президента. Звісно, якби він знайшов у своєму графіку місце для автономії кілька місяців тому, а не наприкінці стоденки, усе могло виглядати інакше. А так, поєднавши свою першу короткострокову відпустку з першим робочим візитом до АРК, Віктор Ющенко багатьом нагадав попередника. Традиційний госппартактив: ущерть набитий чиновниками та депутатами зал засідань Ради міністрів, довгий монолог Президента з силою-силенною вказівок, розпоряджень і просто побажань, спокійне ставлення до неприкритої демонстрації вірнопідданства. Традиційна зустріч із лідерами меджлісу в Бахчисараї. Характерне для перших років президентства Кучми коротке відвідування все ще недружнього Севастополя. Додайте до цього десант у Крим відповідальних товаришів із оточення Президента, прагнення декого з них покерувати об’єктами, що не мають відношення до їхнього відомства, та взяти участь у заходах, які не мають відношення до їхніх прямих посадових обов’язків, і порівняння з недавнім минулим може здатися абсолютним. Особливо, коли врахувати, що найближчі кілька місяців роботи влади автономії розписані особисто Президентом і з багатьох питань керівники зобов’язані будуть звітувати особисто Президенту, коли він за два місяці приїде на відпочинок.

Отже, за два тижні має відбутися засідання РНБОУ з використання кримських земель. Місяць В.Ющенко відвів на розробку й затвердження запропонованої А.Матвієнком програми «Морський берег»: «Я хочу, щоб море було доступним для кримчан».

Два місяці Президент дав правоохоронним органам на те, щоб жителі півострова відчули, «що до Криму повернувся закон»: міліція, СБУ і прокуратура мають показати боротьбу з корупцією, земельними зловживаннями та фальсифікаторами виборів на конкретних прикладах. Почати рекомендується з ВР та уряду автономії.

Три місяці відведено на повну інвентаризацію землі. Допомогу місцевим радам у цій відповідальній справі, на думку Президента, має надати СБУ.

Не знаю, який вигляд має пряме президентське правління, та деякі деталі явно проглядаються. Наприклад, заява В.Ющенка про накладення мораторію на виділення земельних ділянок до закінчення інвентаризації. Рішення про це, як відомо, можуть прийняти лише органи місцевого самоврядування. Звісно, коли й тут СБУ допоможе, тоді питань немає. Тільки, пам’ятається, декларована адміністративна реформа передбачає підвищення, а не обмеження ролі та прав громад і обраних ними рад. Та головне не це: накладення мораторію помітно обмежить у правах людей, які іноді роками чекають на латку землі для будівництва житла. Найвразливіша категорія — репатріанти. Переважна більшість кримських татар підтримала на виборах В.Ющенка, свято вірячи, що нова влада, на відміну від старої, справедливо розв’яже найболючішу для них проблему. Проте тепер їм знову кажуть — почекайте. Скільки? Невідомо, хто запевнив Президента, що достовірну інвентаризацію земель в автономії можна провести за два-три місяці. Та знавці земельної справи стверджують, що це, м’яко кажучи, помилка, і роботи тут десь на два роки. Та для початку треба було б визначитися, що саме має на увазі Президент і його порадники під поняттям «інвентаризація». Якщо тільки реєстр власників і користувачів земельних ділянок — то це одне, адже його було створено ще рік тому. Та користі від нього бажаючим навести лад в обліку та використанні кримських земель мало. Навіть реальних власників неправедно одержаних поміщицьких наділів серед представників колишньої або теперішньої влади визначити буде непросто — схема оформлення на підставних осіб проста й ефективна. А от для того, щоб скласти воєдино всі внесені до реєстру ділянки, їх необхідно покласти на реальну карту. Коли виконувати цю роботу грамотно та професіонально, необхідна аерофотозйомка, на основі якої потрібно створити цифрову карту, в базу мають бути внесені всі дані по всіх ділянках, усіх землекористувачах і власниках. Таким чином, говорити про достовірну інвентаризацію є сенс лише у разі, якщо мається на увазі весь комплекс робіт, необхідний для створення земельного кадастру. З проведенням зонування, кадастрової зйомки, бонітування грунтів, економічного та грошового оцінювання земель.

Обсяг робіт величезний, навіть якщо брати тільки прибережні регіони. До того ж сповнений труднощів юридичного характеру, оскільки межі ділянок, особливо у великих землекористувачів, не збігатимуться, накладатимуться тощо. Адже реальні межі південнобережних (і не тільки) селищ давно розширилися і цілком імовірно, що частину земель якого-небудь радгоспу-заводу в такий спосіб «з’їдено». Розв’язати ситуацію у переважній більшості таких випадків реально лише в судовому порядку. Тільки так можливо повернути і незаконно одержані ділянки, на які є держакти. Проте прецедентів на сьогодні ніхто назвати не може. Жодного з поданих прокуратурою АРК позовів у судах іще не розглянули. І що, весь цей час діятиме мораторій на виділення нових ділянок землі? Можливо, є сенс накласти мораторій, як це вже зробили в кількох містах, лише до встановлення меж населених пунктів і затвердження генпланів розвитку? А правоохоронні органи, замість допомоги при проведенні інвентаризації, упритул займуться вивченням законності прийнятих і таких, що приймаються із земельних питань, рішень органів самоврядування.

Утім, завдання поставлене, терміни окреслені, треба поспішати виконувати.

Ризикну припустити, що стан авралу зберігатиметься у роботі кримської влади ще тривалий час. Усе, знову ж-таки, ментально традиційне: спочатку довго чекати, а потім наздоганяти. Невиправдано затягнуте рішення Президента стосовно оновлення кримської влади, призвело до того, що майбутнє кадрове перетрушування збігатиметься з початком найвідповідальнішого для влади автономії періоду — початком курортного сезону. Перше і поки що єдине засідання уряду, яке встиг провести новий прем’єр Анатолій Матвієнко, засвідчило: проблем у цьогорічні курортні жнива не лише не поменшало, а й додалося. Та вирішувати їх сьогодні нема кому: чиновники вже не один місяць сидять на валізах, чекаючи на відставки. Тепер вони вже неминучі. Анатолій Матвієнко у четвер звернувся до голови ВР Криму з проханням скликати позачергову сесію для затвердження нової структури уряду. Початкові наміри істотно скоротити кількість заступників голови (говорили лише про трьох замість теперішніх сімох) у результаті змінилися: пропонується затвердити посади одного першого та ще чотирьох віце-прем’єрів. Головні нововведення полягають у ліквідації 12 республіканських комітетів. Частина їх реорганізується у просто комітети при Раді міністрів, частина — вливається до складу міністерств, котрих, як і колись, буде дванадцять. Філософія, як любить говорити Матвієнко, полягає у тому, що головною постаттю в уряді має стати не віце-прем’єр, а міністр.

Проте члени президії побачили у пропозиціях глави Ради міністрів, окрім бажання скоротити штат і видатки, ще й спробу потягнути ковдру повноважень на себе. Адже голови рескомітетів є членами уряду і затверджуються на посаду Верховною Радою, підконтрольні парламенту і можуть, за результатами звіту, бути відправлені у відставку. У запропонованій Матвієнком структурі кількість членів уряду скорочується практично вдвічі. Втративши міністерський статус, керівники комітетів будуть підконтрольні лише прем’єру. Незважаючи на всі запевнення А.Матвієнка у відсутності злого заміру і заклики довіряти йому, як він довіряє депутатам, критика пішла жорстка. Оскільки до розряду ліквідованих потрапив і рескомітет із земельних ресурсів. Його, разом із рескомітетом із лісового господарства прем’єр пропонує увести до складу міністерства екології і природних ресурсів.

«Шістдесят відсотків зустрічей з Президентом учора були присвячені земельним проблемам. То що ми робимо — хочемо вирішувати проблему чи ми її ховаємо в такий спосіб?» — обурювався Володимир Кличников. Свою незгоду з такою пропозицією висловили практично всі члени президії, включаючи спікера. Керівництво парламенту дивувалося: ще минулого тижня прем’єр заявляв, слідом за тим самим В.Кличниковим, до речі, про необхідність створення власного рескомітету із земельних ресурсів. Нинішній має подвійне підпорядкування і призначення його голови має одержати згоду у глави Держкомзему. З теперішнім головою рескомітету Євгеном Жагорниковим керівництву автономії було важко працювати і раніше. Сергій Куніцин неодноразово намагався усунути його з посади за серйозні порушення, але покровителі в колишнього начальника управління ДАІ Криму (яким Жагорников працював не так давно) були сильніші. Зважаючи на все, є вони і нині. Оскільки, навіть маючи на руках подання прокуратури АРК про посадові зловживання Жагорникова, Анатолію Матвієнку не вдалося одержати згоду голови Держкомзему на відставку його кримського підлеглого. «Даниленко сказав, що Жагорников на своєму місці», — розповів журналістам прем’єр і заявив, що в такій ситуації необхідно створювати свій автономний рескомзем. І тепер — такий поворот. Утім, вислухавши членів президії, Матвієнко, схоже, знову передумав і пообіцяв внести поправки в запропонований проект структури уряду.

До порядку денного позачергової сесії прем’єр просив внести питання лише про структуру уряду. Проте до кінця засідання президії було вирішено, що депутати розглянуть і подання глави уряду стосовно його персонального складу. У понеділок кандидати на посаду членів РМ мають прийти на засідання постійних комісій. Таким чином, структура затверджуватиметься у жорсткій прив’язці до тих або інших пропозицій прем’єра. Оскільки в депутатів щодо цього також є побоювання: а на скільки відсотків новий кримський уряд буде кримським?

Приводом стало перше кадрове рішення Анатолія Матвієнка — в.о. міністра фінансів був призначений Вадим Гриб, який очолює інвестиційну компанію «Тект». Громадянином України російський бізнесмен став десять років тому. Досвіду роботи в держструктурах не має. Що, на його думку, нічого не означає: «Якщо я за рік купував близько 20—25 підприємств, здійснював реорганізацію і продавав їх — це управлінський досвід чи ні? Чому я погодився піти з бізнесу? Тому що Анатолій Сергійович сказав: ти багато говорив правильних речей, ходімо покажеш, як ти можеш це реалізувати», — повідомив В.Гриб журналістам.

Анатолій Матвієнко пояснив «ДТ» свій вибір добрим знанням якостей бізнесмена: «Я знаю його як професіонала, котрий розуміється на фінансах, фондовому та майновому ринку. Я знаю, що він людина, яка ставить на перше місце національні інтереси, навіть будучи бізнесменом, яка щиро бажає для України багатства й достатку. Я впевнений, що ця людина зможе виконати покладену на неї місію. Я знаю про його працездатність, його наполегливість, знаю його моральні якості».

На жаль, у публікаціях в українських ЗМІ останніх років про особливі успіхи та вдалі проекти Вадима Гриба і компанії «Тект» майже нічого знайти не вдалося. Фактично всі згадки про нього пов’язані з конфліктними ситуаціями і навіть скандалами. Найгучніший — атака зі скуповування акцій підприємств, що входять у холдинг «Київміськбуд». Тоді висловлювалися припущення, що власних фінансів для цього в «Текта» не було, а користувався він ресурсами, принаймні частково, Валерія Хорошковського (Укрсоцбанк). Кажуть, що В.Гриб активно підтримував помаранчеву революцію, проте яким чином — установити достеменно не вдалося. Втім, це вже день учорашній, зазначу лише, що запевнення А.Матвієнка про те, що Гриб — його власний вибір, у Криму сприймають із сумнівом і називають прізвища людей із найближчого оточення Президента.

Що ж до інших претендентів на місця у кримському уряді, то повного списку до понеділка, схоже, очікувати не варто. На засіданні президії А.Матвієнко дав зрозуміти, що переговори ще тривають. До того ж відповідні органи мають іще перевірити кандидатів на предмет чистоти колишньої діяльності.

А Президент останній день своїх кримських канікул провів у приємній компанії. Прилетів Жерар Депардьє. Раніше він захоплювався кримськими винами й у попередній приїзд висловлював бажання придбати у власність виноградник на Південнобережжі. Сподіваюся, В.Ющенко не віджахне завидного покупця розповідями про мораторій на відчуження землі. До речі, Президент зізнавався, що й сам не проти придбати у Криму шість соток землі. Та тільки чесно, прозоро і за конкурсом. Ще Віктор Ющенко пообіцяв кримчанам, що Ялта залишиться літньою політичною столицею, але не так, як це було за старої влади. «Приїзд президента, спікера, прем’єр-міністра або членів уряду до Криму не створюватиме незручностей для жителів півострова, зокрема на автошляхах», повідомляє прес-служба Президента. Хотілося б, щоб В.Ющенко ще гарантував кримчанам гарний настрій після відвідування деякими його соратниками публічних заходів. Оскільки ялтинці ще довго пам’ятатимуть участь міністра транспорту Є.Червоненка у першотравневому мітингу комуністів. Незважаючи на запевнення міліції, що вів він себе гранично коректно і ніхто не постраждав.

У пришляховому ресторанчику «Маркур», де В.Ющенко обідав після зустрічі з лідерами меджлісу, його пригощали кашик шорба. Це такі крихітні пельмені. Кримські татари кажуть, коли в ложці вміщується менш як десяток пельменів — дружину треба міняти. Крим, який, за словами Президента, для багатьох залишається незрозумілим і нелогічним, чимось нагадує це правило: якщо в ложці замість десятка маленьких буде один-два великих — значить, удома щось не гаразд. Тож ліпіть ретельніше.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі