КРИМІНАЛЬНИЙ ТАЛАНТ

Поділитися
Минулі вибори для Олександра Жира були непростими. До парламенту довелося пробиратися з «боями», затіяними суперниками, які намагались домогтися перегляду результатів голосування...

Минулі вибори для Олександра Жира були непростими. До парламенту довелося пробиратися з «боями», затіяними суперниками, які намагались домогтися перегляду результатів голосування. Тепер Олександру Олександровичу, який встиг заслужити популярність на ниві керівника парламентської слідчої комісії зі справи Гонгадзе, самому доводиться оспорювати результати виборів у 35-му виборчому окрузі, що в місті Нікополі Дніпропетровської області, де Жир балотувався 1998 року. Те, що цього разу режим протидії його обранню буде особливо сильним, передбачали ще задовго до старту кампанії. Влада подбала, аби полковник, який дошкуляв їй своєю невгамовною активністю у встановленні істини в багатьох резонансних справах, і насамперед в історії з плівками Мельниченка, залишився поза стінами нової Верховної Ради. Підготовлений для реалізації цього плану спаринг-партнер Олександра Жира - начальник кримінальної міліції Дніпропетровська - завдяки істотній різниці у ваговій адмінресурсній категорії мав явну перевагу. При цьому його покровителів чомусь не засмутив той факт, що на виборах-98 Віктор Драчевський уже намагався посперечатися з Олександром Жиром за депутатський мандат, проте в підсумку посів почесне третє місце.

Судячи з перших зведень із Центральної виборчої комісії, Жир здобув перемогу й цього разу. Проте в уточнених списках тріумфаторів, які з’явилися згодом, його не виявилося. Пальма першості в 35-му окрузі була віддана все-таки Драчевському. А тим часом політична тусовка почала переказувати неймовірні історії про те, як на виборчих дільницях 35-го округу з’являлися люди з автоматами, знищували вже підраховані бюлетені й заміняли їх новими. Неймовірний цинізм ситуації полягав у тому, що події почали розгортатися акурат після того, як Олександр Жир був змушений залишити округ. Дочекавшись ранку 1 квітня і переконавшись у тому, що проблем з отриманням депутатського мандату (судячи з частини протоколів і оперативної інформації) у нього не передбачається, Жир після дзвінка дружини, яка перебуває в лікарні в критичному стані, відбув до Києва.

Відразу кілька виборчих дільниць, як розповів «ДТ» Олександр Жир, були блоковані представниками Дніпропетровського обласного управління Міністерства внутрішніх справ на чолі з заступником начальника УМВС Кравцом. Тоді, коли результати виборів практично на всіх дільницях були вже підбиті, ніхто не поспішав відвозити протоколи до окружної комісії. Документів не здавали до першої години дня. Коли довірена особа Жира, Олена Простовець, спробувала з’ясувати суть справи, її не пустили до дільничної комісії, мало не силоміць виштовхнувши за двері. Озброївшись відеокамерою і прихопивши підмогу, жінка повернулася назад і з’ясувала, що на дільниці активно трудяться оперативні працівники органів. Їхні дії вдалося відзняти на відео.

Як з’ясувалося згодом, супроводжувати цінний вантаж із результатами волевиявлення виборців 35-го округу дорогою в Нікополь, де розмістилася окружна комісія, було доручено тим самим працівникам міліції. Там вони також зустріли повне порозуміння: протоколи приймалися без розгляду, комісія не квапилася збиратися на своє засідання. Коли довірені особи Олександра Жира уважно вивчили й проаналізували зміст виданих їм копій протоколів (оформлених належним чином, із мокрими печатками), виявилися надзвичайні метаморфози. Всього, і це зафіксовано у відповідних документах, в окружну комісію з ЦВК було завезено 161 935 бюлетенів для голосування. Проте якщо підсумувати всі показники - скільки на всіх дільницях було бюлетенів видано, скільки зіпсовано, скільки вжито за призначенням, у скількох з них стоїть галочка навпроти «проти всіх» - виходить трохи інша цифра: 164 194. Звідки взялися зайві 2194 бланки? Та бюлетені не лише з’являлися, а й зникали. За якими такими невідомими математичними законами проводилися підрахунки голосів, якщо, скажімо, у протоколі, складеному на 14-й дільниці, значиться: отримано з окружкому 2110 бюлетенів, за одного з кандидатів проголосувало 1068 чоловік, не проголосувало за жодного - нуль чоловік, визнано недійсними - 83 бюлетені, не використано - 50? Хоч як «хіміч», але, склавши чотири останні цифри й віднявши їх суму від загальної кількості отриманих комісією бланків, одержуєш різницю в 909 бюлетенів. Над цими питаннями мають поламати голову члени Центральної виборчої комісії, куди Олександр Жир звернувся з апеляцією. Наведений приклад по 14-й дільниці - лише один із багатьох подібних. Усього аномальні арифметичні явища зареєстровані командою Жира в 60 із 92 дільниць.

Голова 35-ї окружної виборчої комісії Віталій Лопатко, з яких ми зв’язалися телефоном, на прохання прокоментувати те, що сталося в підвідомчому йому окрузі, відповів: «Та мені таке навіть у найстрашнішому сні не снилося». І запевнив нас, що комп’ютерна система, якою оснащений округ і який зв’язує його з ЦВК, просто не здатна на такі фокуси. «Комп’ютер не дасть збрехати», - багатозначно резюмував Віталій Олександрович. Воно-то звісно, але хіба це привід не помічати безбожної брехні протоколів?

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі