КОНТРОЛЬ НАД ПРАВООХОРОННИМИ ОРГАНАМИ В УКРАЇНІ — ЦИВІЛЬНИЙ, АЛЕ НЕ ДЕМОКРАТИЧНИЙ

Поділитися
Проголосивши себе демократичною правовою державою, Україна серед іншого зобов’язалася дотримув...

Проголосивши себе демократичною правовою державою, Україна серед іншого зобов’язалася дотримуватися загальновизнаних норм і принципів демократичного цивільного контролю над правоохоронними органами – Міністерством внутрішніх справ, Службою безпеки України, податковою міліцією, органами прокуратури. Однак зафіксовані в законах декларації насправді не виконуються. Є досить підстав, щоб говорити про політизацію й комерціалізацію правоохоронних органів, поширення в них корупції, втягування правоохоронців у політичні й економічні розборки, масові порушення ними конституційних прав і свобод громадян, зрощення правоохоронців з кримінальними структурами.

Ці ганебні явища не залишаються непоміченими для політиків, експертів, журналістів, громадян. Відомо про них і вищому державному керівництву, включно з Президентом України. Про них у публічних виступах говорять самі керівники правоохоронних органів, представники депутатського корпусу, причому як пропрезидентських, так і опозиційних фракцій. Однак ситуація не змінюється на краще, більше того – негативні й небезпечні для розвитку демократії тенденції протягом останніх двох років значно посилилися.

Одна з головних причин цього – надмірна концентрація реальних повноважень контролю над правоохоронцями в одному органі – адміністрації Президента України, структурі, функції якої не визначені ні Конституцією, ні законами України, і яка у своїй повсякденній діяльності жодним чином не підконтрольна ні громадянам України, ні обраним ними представницьким органам.

Ми свідомі того, що в правоохоронних органах працюють тисячі чесних, професійно підготовлених людей, завдяки яким забезпечується правопорядок. Однак подальша політизація правоохоронних структур, втягування їх у політичну та економічну діяльність створює серйозну загрозу для всього суспільства, для демократії в Україні, для кожного окремого громадянина, для працівників правоохоронних органів у тому числі.

Питання вдосконалення демократичного цивільного контролю над правоохоронними структурами стали предметом обговорення на міжнародному експертному семінарі «Пріоритетні напрями реформування невійськового сектора безпеки України в сучасних умовах», проведеному Центром Разумкова спільно з Центром досліджень європейської безпеки (Нідерланди) 23 квітня 2004р.

Аналітична доповідь Центру, а також матеріали, надані вітчизняними і зарубіжними політиками, експертами, виступи учасників семінару та результати загальнонаціонального соціологічного опитування опубліковані у спеціальному випуску журналу «Національна безпека і оборона» (2004, №4). Зважаючи на важливість порушених на семінарі питань для українського суспільства і держави, ми пропонуємо їх на обговорення читацької аудиторії «Дзеркала тижня».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі