КАРЛОС ПАСКУАЛЬ: «МИ НЕ БУДЕМО НАМАГАТИСЯ ПРИТЯГНУТИ ПРЕЗИДЕНТА ЛЕОНІДА КУЧМУ ДО СУДОВОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ»

Поділитися
За останні два тижні Київ і Вашингтон обмінялися низкою нот, покликаних визначити позиції сторін ...
Карлос Паскуаль

За останні два тижні Київ і Вашингтон обмінялися низкою нот, покликаних визначити позиції сторін і їхні аргументи щодо автентичності запису розмови Президента України Леоніда Кучми і глави «Укрспецекспорту» Валерія Малєва. Офіційний Київ не має наміру визнавати запис, у американців немає сумнівів у його справжності. Водночас у суперечці існує ряд проміжних позицій, підтвердити чи відкинути які хотілося б кожній із сторін. Сьогодні ми наводимо американське бачення подій, висловлене в інтерв’ю «ДТ» Надзвичайним і Повноважним Послом США в Україні Карлосом Паскуалем.

— МЗС України надіслав нам дипломатичну ноту, у якій йшлося про те, що українська сторона провела експертизу запису, вивішеного в Інтернеті, і дійшла висновку, що запис не є автентичним. Через тиждень ми відповіли нашою дипломатичною нотою, у якій повідомили, що американською стороною було проведено експертизу оригіналу запису із наданням звукозаписного пристрою. Дослідження проводилося електронною лабораторією ФБР, що є однією з найкращих у світі. У цій ноті ми також сказали, що суміщення аудіоаналізу і технологічних експертиз, які були проведені, дозволяє встановити, що цей цифровий запис не піддавався будь-якій обробці. Інакше кажучи, кожна узята окремо методика може давати результати, у зв’язку з якими можуть залишатися запитання «автентичний запис чи ні»? Але коли результати різноманітних досліджень суміщаються і при цьому збігаються, то ми можемо з упевненістю сказати, що запис є автентичним. Внаслідок співставлення даних різноманітних досліджень ми дійшли висновку про автентичність цієї плівки. Ми упевнені в тому, що маніпуляцій із цифровими файлами не було, що немає розривів запису і що на плівці немає дивних і специфічних звуків, які могли б свідчити про втручання в запис чи про проведення з ним будь-яких маніпуляцій.

Крім того, три урядові агентства, незалежно провівши дослідження, заявили, що голос належить Президенту Кучмі. У нашій ноті йшлося про те, що ми вважаємо запис автентичним і не бачимо ніякої необхідності в проведенні додаткових досліджень. Ми не хочемо йти геть від суті питання і вступати в суперечку на тему, що думають одні експерти, а що думають інші. Відверто кажучи, ми упевнені у своєму знанні.

Крім того ми не вважаємо, що дане питання є правовим, і тому не вважаємо, що українські експерти мають брати участь в аналізі. Ми не будемо намагатися притягнути Президента Леоніда Кучму до судової відповідальності у зв’язку з його схваленням продажу «Кольчуг». Згода не суперечить закону, але факт згоди має серйозні моральні наслідки, а також наслідки для існування довіри в двосторонніх взаєминах.

І останнє. Ми одержали ще одну ноту від українського МЗС, у якій йшлося про те, щоб ми якимось чином надали українським експертам можливість ознайомитися з результатами експертизи. Посольство передало цю ноту у Вашингтон, і ми сподіваємося, що отримаємо відповідь. Я не знаю, коли це станеться і не знаю, якою вона буде.

— Пане посол, чому б Сполученим Штатам не надати українській стороні технічну документацію проведеної експертизи? Небажання це робити у багатьох викликає запитання і підозри.

— У нас немає нічого, що слід було б приховувати. Питання в тім, що у нас немає анінайменшої зацікавленості, щоб починати якусь форму змагання щодо експертиз з українською стороною. У нас є впевненість у тих результатах, які ми отримали.

— Однак по приїзді зі США генпрокурор Святослав Піскун заявив про можливість проведення експертизи плівок у Німеччині або Росії. Американські експерти готові брати участь у них?

— Ми не будемо робити ніяких додаткових експертиз. Ми провели аналіз первинного запису і технічних засобів запису. Ми вважаємо, що будь-які інші експертизи не матимуть сенсу, оскільки досліджуватимуть запис із Інтернету.

— Чи є якісь попередні результати роботи американсько-британської комісії в Україні?

— Зараз ніяких результатів не буде. Всі дані передано для підготування доповіді. Ми гадаємо, що доповідь буде закінчено незабаром. Передусім ми передамо її для ознайомлення українській стороні. Потім ми визначимося з тим, коли її буде передано у відповідний комітет ООН. Я не можу сказати з упевненістю, коли й у які строки ця доповідь стане публічною, чи коли ми зможемо сказати з приводу, який вас цікавить, більше.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі