Глава Європарламенту підтримав "жасминову революцію" в Тунісі

Поділитися
© ric.ua
Сутички,якими туніська влада протистояла власному народу, викликають співчуття, заявив голова Європарламенту Єжи Бузек, виступаючи на засіданні Європейського парламенту, яке відкрилося 17 січня в Страсбурзі обговоренням ситуації в Тунісі.

Європарламентарії також вшанували хвилиною мовчання пам'ять жертв репресій в цій країні.


"Ми вшановуємо пам'ять жертв сутичок з поліцією, ми висловлюємо нашу симпатію і співчуття сім'ям жертв. Особливо такий наймолодшій жертві, як Мухаммед Буазізі. Це трагічна подія. Його смерть залишила глибокий слід в демократичному русі в Тунісі", - заявив Бузек, нагадуючи акт самоспалення випускника університету, чия смерть від безвиході стала таким чином сигналом до "жасминової революції".


"Жасминова революція" триває. Ця революція - історичний привід, і я вітаю рішучість і мужність туніського населення, що дав хід цьому руху. Це початок довгого шляху, і ми, європейці, підтримуємо тунісців. Ми хочемо, щоб їм щастило. Ми дуже чутливі до соціальної справедливості, свободи вираження, справжнього плюралізму, можливості самим визначати своє політичне майбутнє, тому ми не можемо залишатися байдужими, і ми не байдужі ", - заявив голова Європарламенту.


Він висловив побажання, щоб зміни в країні тривали мирним шляхом і перехідний період до правової держави був мирним. Він закликав владу Тунісу звільнити політичних ув'язнених.


"Ми вимагаємо незалежного розслідування корупції та застосування сили. Ми хочемо вільних і чесних парламентських і президентських виборів за участю міжнародних спостерігачів. Ми бажаємо Тунісу хорошого уряду, що представляє всі туніське населення, уряду єдності", - підкреслив Бузек.


Він зазначив, що Туніс - партнер і сусід Європи. І це партнерство повинне послужити як Тунісу, так і Європейському союзу. Євросоюз повинен "підтримати тунісців на їх шляху до змін".


Член Європейської комісії з питань розширення та добросусідства Штефан Фюле, який взяв участь у дебатах щодо Тунісу, оголосив, що ЄС готовий допомагати цій країні "у стабілізації ситуації, економічному і соціальному розвитку, в консолідації правової держави і статусу правосуддя".


"Європейська політика добросусідства грунтується на основних цінностях, які поділяються усіма партнерами в Європейському Союзі: демократії, правах людини, відкритій ринковій економіці. Ми сподіваємося разом мати єдиний простір демократії і процвітання в загальних інтересах. Євросоюз вже підкреслював, що ці цінності є головною складовою політики добросусідства щодо наших східних і середземноморських сусідів ", - заявив Фюле.


За його словами, "Європейський союз" зацікавлений в демократичному і стабільному Тунісі ".


Нагадаємо, туніські політики намагаються взяти під контроль ситуацію в країні, що фактично залишилася без влади в результаті повалення президента Бен Алі. Раніше 17 січня стало відомо, що туніський прем'єр-міністр Мохамед Ганнуші розпочав оголошення членів перехідного уряду національної єдності.


За матеріалами: Інтерфакс-Україна

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі