Генерал-лейтенант Олександр Скибинецький про компромат, кадрові помилки та професіоналізм

Поділитися
Як вже повідомляло «ДТ», минулого тижня стало відомо про те, що Віктор Ющенко підписав указ про від...

Як вже повідомляло «ДТ», минулого тижня стало відомо про те, що Віктор Ющенко підписав указ про відставку з поста першого заступника голови Служби безпеки України Олександра Скибинецького, призначеного на цю посаду новим керівником служби Олександром Турчиновим. Один із найбільш досвідчених працівників спецслужби, Скибинецький став відомий широким колам після того, як у листопаді 2004 року, у розпал помаранчевої революції, звернувся до працівників правоохоронних органів від імені ветеранів СБУ із закликом не допустити кровопролиття на вулицях.
Кадрове рішення Президента спонукало голову СБУ на безпрецедентну заяву. Відставку Скибинецького він назвав несподіваною і припустив, що даний крок «став наслідком інтриг і доносів із боку секретаря РНБОУ Петра Порошенка». При цьому Турчинов заявив, що вважає Скибинецького високопрофесійним, чесним і принциповим офіцером.
У відповідь на це секретар Радбезу повідомив, що особисто він до Скибинецького не має ніяких претензій. Однак зауважив, що не бачить нічого проти­природного в тому, що «нова влада виправляє певні кадрові помилки». І у свою чергу звинуватив Турчинова в неповазі до глави держави, натякнув, що автори подібних заяв мусять йти у відставку.
Турчинов у відставку не подав. І звільнити опального Скибинецького з органів державної безпеки не дав. Як стало відомо «ДТ», у даний час генерал-лейтенант є керівником групи радників при главі СБУ. Однак, за нашими відомостями, його перебування в лавах працівників Служби безпеки не буде тривалим. Стверджують, що колишній перший заступник голови спецслужби затримався на Володимирській на особисте прохання Олександра Турчинова, щоб допомогти новому керівнику ввійти в курс справ. Щойно Олександр Матвійович упорається зі своєю місією, він піде з СБУ.
Нам відомо, що цілий ряд видань намагалися взяти коментар у пана Скибинецького, однак він відмовлявся йти на контакт із пресою. Для «Дзеркала тижня» генерал зробив виняток.
— Ви залишили стіни СБУ, пішовши з поста першого заступника ще за часів Деркача. Не погодилися очолити службу в наступні роки. Відмовилися працювати з Радченком і Смєшком. Чому ви погодилися працювати за цієї влади?
— Я хотів допомогти новій владі змінити на краще становище в країні, зокрема, у тому, що стосується роботи Служби. Особисто для себе я нічого не шукав. Ні чинів, ні посад. За шість років після моєї першої відставки зі Служби я знайшов своє місце в житті, і ніякі чини, нагороди та матеріальні блага мене не цікавили і не цікавлять.
— Яка причина вашого звільнення була вказана в указі Президента про вашу відставку, і чи взагалі знайомі ви з текстом указу?
— Указ підписано 17 березня, ознайомили мене з ним 18 березня. Причина звільнення в тексті указу не містилася.
— У своїй заяві глава СБУ Олександр Турчинов зазначив, що причиною вашої відставки стали доноси секретаря РНБОУ Петра Порошенка. Про яку інформацію, що вплинула на рішення Президента і була передана йому Петром Порошенком, йде мова?
— Важко сказати, окрім туманних натяків про причини моєї відставки мені конкретно нічого не відомо. Але мені як громадянину, котрий живе в правовій державі, а по-моєму, саме за це боролися люди на Майдані, хотілося б знати, хто, на якій підставі, із чиєї санкції і за чиїм завданням збирав про мене «секретну інформацію», хто її засекретив і поклав на стіл Президенту? Можливо, я навіть звернуся в Генпрокуратуру, щоб перевірити правомірність таких дій.
— Чи доводилося вам раніше перетинатися з Петром Порошенком і чи виникали при цьому конфліктні ситуації?
— Не перетинався і не планував.
— У яких стосунках ви перебуваєте з Володимиром Сівковичем?
— З Сівковичем мене пов’я­зують досить давні стосунки як із колегою по роботі в органах держбезпеки. Я дійсно керував його виборчим штабом під час парламентських виборів 2002 року. На ті помилки, що він робить, як людина і як політик, у тому числі і як глава парламентської комісії з розслідування обставин отруєння кандидата в президенти, я йому завжди вказував прямо і відкрито. Додам, що не я запрошував Сівковича очолити цю комісію, а саме ті, хто сьогодні тицяє в мене пальцем. Якщо моє знайомство із Сівковичем є компрометуючим, то ще можу додати інформації подібного роду. Я уродженець Донбасу, більше того, я народився в одному місті з активним учасником виборчої кампанії Януковича Йосипом Кобзоном.
— Чи правда, що саме ви за розпорядженням глави СБУ Олександра Турчинова керували операцією із припинення не зовсім законних спроб захоплення обленерго, зроблених Костянтином Григоришиним?
— Я дійсно займався, у межах компетенції Служби, питанням недопущення протиправних силових дій у процесі зміни власників ряду обленерго.
— Як сприйняли в Службі безпеки вашу відставку?
— Реакція голови Служби відома. А в колективі, наскільки я розумію, сприйняли з великим здивуванням. Особливо дивує коментар про «кадрову помилку». Я боюся, що найбільша кадрова помилка у нас в країні і займається дезінформуванням громадськості, у тому числі й Президента. Такі дії явно не зміцнюють авторитет нової влади.
— Чимало людей у Службі безпеки сприйняли прихід Олександра Турчинова дуже насторожено і навіть конфронта­ційно. Чи вдасться йому, на вашу думку, стати не номінальним, а реальним главою СБУ?
— Якщо й була настороженість, то вона швидко розвіялася. На подив багатьох, цивільний голова швидко ввійшов у курс справи й націлює Службу на вирішення конкретних завдань, одним із яких є вироблення нової концепції реформування СБУ з метою підвищення ефективності її роботи щодо запобігання реальних загроз національній безпеці країни.
— Кого ви хотіли б бачити на своєму місці (місці першого заступника голови) і чи є на сьогодні у Турчинова кадрове вирішення цього питання?
— На місці першого заступника голови я хотів би бачити компетентного, досвідченого професіонала, котрий добре знає Службу безпеки зсередини, котрий міг би стати надійною опорою голові Служби. Варіанти вирішення цього питання є.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі