Французький парламент заборонив носити паранджу

Поділитися
Члени нижньої палати парламенту Франції 13 липня прийняли законопроект, що забороняє жінкам у громадських місцях носити одяг, що повністю закриває обличчя.

Члени нижньої палати парламенту Франції 13 липня прийняли законопроект, що забороняє жінкам у громадських місцях носити одяг, що повністю закриває обличчя.

За ухвалення проекту, що було запропоновано президентом Ніколя Саркозі, проголосували 335 з 577 депутатів, проти – лише один. Решта парламенту від голосування утрималася.

За даними ЗМІ, на підтримку заборони  носіння паранджі і нікаба виступили члени пропрезидентського блоку «Союз за народний рух» (UMP). У той же час представники опозиційних соціалістів і комуністів відмовилися брати участь у голосуванні.

Після схвалення на Національних зборах законопроект повинен бути направлений до Сенату. Очікується, що там його також підтримають.

Тим часом, на думку експертів у галузі права, проект може бути відхилено при розгляді в Конституційній раді – найвищому судовому органі Франції, через який проходить кожен схвалений парламентом законопроект.

У травні 2010 року нижня палата французького парламенту вже прийняла резолюцію, що засуджує носіння в громадських місцях паранджі і нікаба. У той же час опозиційні партії, що також підтримали її, ще тоді заявляли, що виступлять проти повної заборони на носіння цих предметів одягу.

Чисельність мусульманського населення Франції складає  п'ять-шість мільйонів осіб. Усього в країні проживає близько 65,5 мільйонів осіб. Раніше в Франції було введено заборону на носіння паранджі і хіджаба в державних навчальних закладах.

Спірне питання

Заборона на одяг, що закриває обличчя жінки, також існує і в  інших країнах Європи. Так, нижня палата бельгійського парламенту вже схвалила аналогічний законопроект; голосування щодо цієї теми відбулося і в сенаті Іспанії, який схвалив такий законопроект  з невеликою перевагою.

Прем'єр-міністр Франції Франсуа Фійон задав тон обговоренню цього питанню, коли кілька днів тому він виступив на відкритті нової мечеті в передмісті Парижа. Мусульмани, що носять паранджу, зловживають ісламом, сказав він, надаючи цій релігії іміджу "темного сектантства".

За даними ЗМІ, у  Францію налічується  близько 2 тисяч жінок, що носять закритий одяг, і, судячи з досліджень міністерства внутрішніх справ країни, більшість з них абсолютно не підходить під образ забитих і гноблених: ці жінки носять паранджу за власним бажанням.

У той же час французький бізнесмен Рашид Некказ повідомив про те, що він заснує спеціальний фонд у розмірі в 1 млн євро. За його допомогою, за словами бізнесмена, він буде допомагати  жінкам виплачувати штрафи, що передбачено законопроектом. Бізнесмен стверджує, що заборона заперечує усі конституційні принципи.

За матеріалами: Лента.Ру

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі