Форсоване будівництво «мосту Кірпи» загрожує Видубицькому монастирю

Поділитися
Поспіх при здачі "моста Кірпи" в експлуатацію призвів до руйнування Михайлівської церкви Видубицького монастирського комплексу у Києві. Під загрозою знаходяться 24 кв.м унікального живопису XI ст., які мають світову цінність як раритетний пам'ятник. Про це заявив депутат Київради від БЮТ, голова постійної комісії з питань культури і туризму Олександр Бригінець.
Поспіх при здачі "моста Кірпи" в експлуатацію призвів до руйнування Михайлівської церкви Видубицького монастирського комплексу у Києві. Під загрозою знаходяться 24 кв.м унікального живопису XI ст., які мають світову цінність як раритетний пам'ятник. Про це заявив депутат Київради від БЮТ, голова постійної комісії з питань культури і туризму Олександр Бригінець."Києву потрібен і міст, і монастир. Але бажання влади якомога швидше ввести в експлуатацію об'єкт може призвести до руйнування монастиря, тобто до незворотної втрати святині XI століття. Вперше, у 1096 році, храм знищили половці, а тепер його руйнують українські чиновники", - сказав Бригінець. За словами політика, прискорення робіт із введення в експлуатацію моста - вбиваються величезні бетонні палі, звучать потужні вибухи - призводить до зсувів і вібрації гори, на якій стоїть монастирський комплекс. Зокрема, Михайлівська церква знаходиться безпосередньо на краю пагорба, що провокує рух зсуву разом із храмом. "Ми не маємо права руйнувати пам'ятники історії і культури, свої духовні святині заради того, щоб хтось встиг відзвітувати Президенту про здання об'єкта до обіцяної святкової дати. Для того, щоб врятувати монастир, вкрай необхідно уповільнити будівництво під'їзних доріг навколо мосту, використавши менш руйнівні і агресивні технології, а частину зусиль і фінансів спрямувати на зміцнення споруд монастиря та схилів", - сказав депутат. Михайлівська церква Видубицького монастиря - пам'ятка архітектури 1070-1088 рр., cпоруджений сином князя Ярослава Мудрого Всеволодом. Нагадаємо, що з 1 по 4 листопада в Києві перебуватиме делегація експертів ЮНЕСКО, які оцінять стан об'єктів спадщини ЮНЕСКО - Софії Київської та Києво-Печерської Лаври, а також їхніх буферних зон, повідомили представники ініціативи «Збережи старий Київ».

За матеріалами ЛIГАБiзнесIнформ

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі