Експерт: Продаж «Біофарми» позбавить Україну власного виробництва унікальних лікарських препаратів

Поділитися
Економічна вигода для держави в результаті продажу підприємства з виробництва бактерійних препа...

Економічна вигода для держави в результаті продажу підприємства з виробництва бактерійних препаратів «Біофарма» буде мізерною, а втрата підприємства з випуску лікарських препаратів, виробництво яких вже налагоджене, буде невиправна, пише в своїй статті для «ДТ» кандидат медичних наук Юрій Волощенко.

Експерт вважає тривожним повідомлення, котре з'явилося 7 січня, про продаж державного Київського підприємства з виробництва бактерійних препаратів «Біофарма», яке до того входило до переліку стратегічних підприємств України, і фактично єдиного в країні що вже більше ста років займається розробкою і виробництвом імунобіологічних (біотехнологічних) препаратів.

«У зв’язку з імовірним продажем «Біофарми» постає запитання, де ж держава, відповідно до прийнятого в листопаді 2009 р. у Кабінеті міністрів рішення, планує налагоджувати виробництво вітчизняних вакцин?» — дивується Волощенко.

«Економічна вигода для держави в результаті продажі «Біофарми» буде невелика, а втрата виробництва лікарських препаратів, що вже розпочалася, буде непоправною, — пише ескперт. — Так, уже припинено випуск сироватки АЦС О.Богомольця (єдиним у світі виробником якої було підприємство «Біофарма»), препарату для діагностики особливо небезпечного захворювання — лептоспірозу тощо».

На думку експерта, продаж підприємства «Біофарма» призведе до значного відставання України у виробництві лікарських препаратів нових поколінь.

«Висновок напрошується сам собою: Україна відстає від інших країн у розробці нових технологій і виробництві лікарських засобів нового покоління. Закуповуватиме їх за кордоном за сотні мільйонів доларів», — резюмує Волощенко.

Докладніше про ситуацію читайте в статті Юрія Волощенка «Зворотний бік медалі» у свіжому номері «ДТ».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі