Експерт: Патріарх Кирило має право очолити і УПЦ

Поділитися
Церковне право не забороняє Патріархові Московському і всія Русі Кирилу поєднати дві посади і встати на чолі Української Православної Церкви (МП). Тим самим питання української церковної автономії, не кажучи вже про автокефалію, буде надовго знято. Про це заявив український релігієзнавець, доктор філософських наук та президент Української асоціації релігійної свободи Віктор Єленський.
Церковне право не забороняє Патріархові Московському і всія Русі Кирилу поєднати дві посади і встати на чолі Української Православної Церкви (МП). Тим самим питання української церковної автономії, не кажучи вже про автокефалію, буде надовго знято. Про це заявив український релігієзнавець, доктор філософських наук та президент Української асоціації релігійної свободи Віктор Єленський. «За канонами це можливо, - зазначив експерт, відповідаючи на запитання користувачів про стратегію РПЦ в Україні. - Правда, Статут Української Православної Церкви у єдності з Московським Патріархатом містить деякі обмеження для такого сценарію. Але Патріарх Кирило жахливо креативний ... Він, можливо, плекає надію на майбутній Вселенський собор, на якому Московський Патріархат буде підвищений над національними патріархатами, над Румунським, Болгарським, Грузинським і т.д. У нього є багато усіляких ідей». Принагідно релігієзнавець висловив думку, що проголошена Патріархом Кирилом концепція «Русский мир» поставила ієрархів УПЦ (МП) у складне становище. «Патріарх Кирило поставив Українську Православну Церкву, яка перебуває у єдності з Московським Патріархатом, у жорсткі рамки. Коли у листопаді минулого року він виступив із доктриною «Русского мира», то для багатьох ієрархів і священиків УПЦ (МП) це було якщо й не шоком, то значним викликом. Їм дуже складно пояснити своїм віруючим у тій же Рівненській, Вінницькій, Хмельницькій області, яким чином вони будуть вписуватися у цей «Русский мир», якщо «Русский мир» - це наднаціональний проект», - додав Єленський. 18 липня, в ефірі телеканалу «Інтер» патріарх Кирило заявив: «Я хотів би, користуючись нагодою, сказати, що Україна дуже близька моєму серцю, з багатьох причин. Але, напевно,  найголовніша причина - це сила віри, це сила релігійного почуття, це чистота і природність прояву цього почуття. Дай Бог зберегти людям цю віру, а разом з нею чудову традицію Київської Русі», - вважає голова РПЦ. Візит Патріарха Кирила до України розпочнеться 20 липня з відвідування Одеси і триватиме до 28 липня. За цей час голова РПЦ відвідає також Дніпропетровськ (де стане почесним доктором національного університету імені Олеся Гончара) і Київ. Зарік це вже третій візит Кирила до України. Останній раз московський Патріарх був у Києві на інавгурації Віктора Януковича.

За матеріалами Релігійно-інформаційної служби України

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі