Джерело «ДТ»: Мінфін і ДПАУ відсторонені від активної участі у підготовці Податкового кодексу

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Міністерство фінансів України і Державна податкова адміністрація де-факто усунені від підготовки остаточного варіанту проекту Податкового кодексу, який восени буде поданний на розгляд Верховної Ради. Про це повідомило проінформоване джерело «Дзеркала тижня».

Міністерство фінансів України і Державна податкова адміністрація де-факто усунені від підготовки остаточного варіанту проекту Податкового кодексу, який восени буде поданний на розгляд Верховної Ради. Про це повідомило проінформоване джерело «Дзеркала тижня».

За його словами, дане рішення було прийнято у вівторок, 10 серпня, на першому засіданні групи з підготовки Податкового кодексу. Нарада пройшла у кабінеті віце-прем'єра Бориса Колеснікова.

Джерело підкреслило, що на цьому засіданні вперше були подані й узагальнені різні варіанти документа, підготовлені низкою представників виконавчої та законодавчої влади.

Засідання, за словами джерела «ДТ», носило ідеологічний характер. На ньому були розглянуті варіант Податкового кодексу, оприлюднений раніше Мінфіном і ДПАУ; напрацювання віце-прем'єра з економічних питань Сергія Тігіпка; пропозиції групи Клюєва, Колеснікова та ради парламентської коаліції; частини кодексу, узгоджені з МВФ, і поправки депутатів, що входять до правлячої коаліції.

Окрім того, всі ці пропозиції були вивчені на предмет відповідності Програмі економічних реформ президента Віктора Януковича.

За даними «ДТ», на засіданні були присутні віце-прем'єри Андрій Клюєв, Борис Колесніков, Сергій Тігіпко, голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський, лідер КПУ Петро Симоненко, уповноважений представник парламентської фракції Блоку Литвина, представник групи «Право вибору», народний депутат Давид Жванія, представники компанії Ernst&Young і Європейської бізнес асоціації.

Як уточнило джерело, представників міністерства фінансів і Державної податкової адміністрації на цій зустрічі не було, оскільки їхня позиція відображена в оприлюдненому 3 серпня проекті Податкового кодексу. Більше того, відзначив співрозмовник «ДТ», учасники засідання зійшлися на думці, що дані відомства будуть звільнені від домінуючої ролі у підготовці остаточного варіанту документа. «Їхня роль у цьому питанні - не домінуюча, а довідково-консультативна, бо Мінфіну і ДПАУ наказано не створювати, а виконувати Податковий кодекс», - пояснило джерело.

Перед групою віце-прем'єра Андрія Клюєва поставлено завдання відпрацювати всі спірні і невирішені питання таким чином, щоб при внесенні урядом документа на розгляд Верховної Ради він був однозначно підтриманий коаліцією.

Джерело «ДТ» уточнило, що проект Податкового кодексу буде поданий до парламенту на початку осені і буде затверджений депутатами до ухвалення держбюджету на 2011 рік.

За словами співрозмовника «ДТ», «драконівська система адміністрування податків, що викликала стільки нарікань експертів, із тексту кодексу повністю вилучена. Дане рішення прем'єр-міністра Азарова було донесене до робочої групи віце-прем'єром Борисом Колесніковим».

Як уточнило джерело, також можна однозначно говорити про те, що в проекті Податкового кодексу буде присутній податок на розкіш, у тому числі і на нерухомість. «Однак він не буде поширюватися на власників радянських квартир і будинків, площа яких не перевищує 200 квадратних метрів», - додав співрозмовник «ДТ».

Окрім того, попередньо узгоджено питання про обкладення п'ятивідсотковим податком дивідендів на банківські вклади, однак не всіх, а тих, які перевищують 150 тисяч гривень.

Співрозмовник «ДТ» додав, що також практично узгоджений розмір податку на прибуток - він складе 19-20%.

Джерело «ДТ» зазначило, що принципові моменти проекту Податкового кодексу в ході його підготовки обов'язково будуть проговорені з МВФ.

Наступного разу для розгляду проекту Податкового кодексу група збереться у найближчу п'ятницю, 13 серпня.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі