Через загрозу пожеж в Україні Янукович повертається до Києва

Поділитися
Президент України Віктор Янукович повертається з відпустки до Києва, де буде «цілодобово моніторити ситуацію» із протипожежної безпеки в країні.

Президент України Віктор Янукович повертається з відпустки до Києва, де буде «цілодобово моніторити ситуацію» із протипожежної безпеки в країні.

Про це він заявив у четвер, 5 серпня, виступаючи на позачерговому засіданні Ради з національної безпеки і оборони у державній резиденції "Зоря" біля селища Форос (Крим). Президент підкреслив, що не задоволений тим, як виконуються рішення уряду України щодо попередження виникнення пожеж в країні.

«Тому я їду до Києва і буду цілодобово моніторити ситуацію і буду стежити, як ви будете на місцях виконувати це рішення», - сказав він, звертаючись до членів РНБО, міністрів і голів облгосадмінітсрацій, які також відкликаються з відпустки.

Янукович додав, що з відпусток повинні бути відкликані і голови райдержадміністрацій, щоб кожен із керівників ніс персональну відповідальність.

Янукович повідомив, що керувати роботою з протипожежної безпеки буде перший віце-прем'єр України Андрій Клюєв, який зараз виконує обов'язки голови уряду. При цьому прем'єр-міністр Микола Азаров відкликатися з відпустки не буде, оскільки тільки завершив лікування.

Голова держави нагадав про надзвичайну ситуацію у РФ, пов'язану з пожежами. Він підкреслив, що уважно вивчає ситуацію в Україні у зв'язку з можливістю виникнення пожеж. Янукович зазначив: "Останнім часом мене турбує ситуація у регіонах. Я проводив перевірку два останні дні і побачив, що рішення уряду (щодо запобігання пожежам) не виконується".

За його словами, до регіонів спрямовано перевірку, за результатами якої йому доповіли, що «спокійно можна заїхати в ліс, ніхто не перекопав дороги ... ніхто не виставив пости ... ніхто у військових частинах не врахував рішення уряду, і триває бойова підготовка, на яку йдуть солдати з сигаретами, запальничками». «Я не виключаю, що та пожежа, яка була на Дніпропетровщині, виникла тому, що там були бійці військової частини», - підкреслив президент.

При цьому він зазначив, звертаючись до міністра оборони Михайла Єжеля, що це сталося на території частини, за яку несе відповідальність міністр оборони.

«І що там було - вирубка лісу незаконна або бойові навчання, які не можна зараз проводити - я не знаю, проте згоріло 400 га лісу», - заявив Янукович.

Він додав, що останнім часом у Донецькій, Луганській, Харківській, Київській областях і Криму були одиничні випадки пожеж, на які вистачило сил відреагувати. У зв'язку з цим, звертаючись до прем'єр-міністра, Янукович сказав: «Ми повинні приймати рішення і виконувати їх, Микола Янович. Уряд вчасно зреагував, проте що стосується виконання рішення, то я можу сказати так: воно незадовільне».

Президент у зв'язку з цим дав вказівку: «Підняти всі військові частини, внутрішні війська і закрити всі входи до лісу, заборонити перебування там людей, жодних навчань. Ми повинні зберегти врожай, хліб». Він також констатував, що вже є одиничні випадки пожеж на полях.

Окрім того, президент акцентував увагу на необхідності захисту всіх небезпечних об'єктів, зокрема, складів з боєприпасами, нафтобаз тощо. Керівникам областей і районів через ЗМІ, за його вказівкою, слід звернутися до населення із застереженням стосовно відвідування лісів.

Він дав доручення генеральному прокурору Олександру Медведьку та голові Служби безпеки Валерію Хорошковському в разі виникнення пожеж проводити розслідування і знаходити винних.

Пославшись на дані метеорологів, голова держави відзначив, що спека триватиме ще два-три тижні, «тому потрібно протриматися, поки спаде спека».

«Вжити найжорсткіших заходів, які необхідні для того, щоб ми не допустили пожеж і захистили країну», - підсумував він.

Останніми тижнями в Україні встановилася спекотна погода. На більшій частині території країни повітря прогрівається до 35-40 градусів. За прогнозами синоптиків така погода протримається ще мінімум тиждень.

Нагадаємо, що напередодні при Кабінеті міністрів України був створений оперативний штаб для реагування на можливі надзвичайні ситуації у зв'язку з високою пожежонебезпекою. Як повідомив перший віце-прем'єр-міністр Клюєв, аналогічні регіональні штаби створено в усіх регіонах країни.

«Для оперативного реагування на пожежну небезпеку при Кабінеті міністрів України створено оперативний штаб з координації діяльності центральних і регіональних органів виконавчої влади у разі виникнення надзвичайних ситуацій. У регіонах створюються регіональні оперативні штаб», - сказав він.

За словами Клюєва, у разі виникнення пожеж для їх ліквідації будуть залучатися сили і засоби МНС, Міністерств оборони, внутрішніх справ, аграрної політики, Державної прикордонної служби, Держлісгоспу, Ради міністрів Автономної Республіки Крим та місцевих органів влади. При цьому він особливо наголосив на тому, що Міноборони має приділити особливу увагу щоденному контролю за станом складів боєприпасів та озброєнь. «Ми не маємо права допустити повторення ситуації, що склалася упродовж минулих років у Новобогданівці та Лозовій», — підкреслив перший віце-прем'єр.

Клюєв також закликав громадян України уважно поставитися до свого здоров'я у ці дні, уникати загрози теплового удару, суворо дотримуватися правил пожежної безпеки, «берегти державне, громадське і власне майно».

За матеріалами «Інтерфакс-Україна»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі