Афоризми року

Поділитися
За минулий рік українська політика здійснила грандіозний стрибок у плані публічності та відкритості...

За минулий рік українська політика здійснила грандіозний стрибок у плані публічності та відкритості. Нині майже все, що у тверезого політика на умі, те в нього і на язиці. «ДТ» вирішила зібрати хіт-парад найяскравіших і оригінальних розумових конструкцій, якими українські політики збагатили нас за цей рік.

«Йдіть звідси, тому що вже шабаш починається». Рекомендація глави Центрвиборчкому Ярослава Давидовича членам ЦВК, після того як було оголошено про перемогу В. Ющенка на президентських виборах, і його прибічники почали бурхливе святкування.

«Гроші не вирішують усе й Україна це показала. Ющенко був і залишається моральним лідером, який повів народ проти олігархічного режиму. Ми зобов’язані зробити висновки. Не може країна, еліта якої прямо проповідує аморальність (згадаємо тільки фільм «Бригада» і Абрамовича з його «Челсі»), претендувати на повагу своїх громадян, а вже тим паче громадян України, Молдови, Білорусі й західної еліти». Сергій Марков, російський політтехнолог, радник Віктора Януковича на президентських виборах.

«Я вважаю, що цей факт шантажу з вуст аферистичної особи не додає консолідації суспільству та парламенту України, про що ми так багато піклуємося». Заява Романа Безсмертного на адресу Юлії Тимошенко напередодні її представлення як прем’єр-міністра та його — як віце-прем’єр-міністра з адмінреформи.

«Дуже багато молодих. З одного боку, це добре, коли йде молодь, з другого боку, як кажуть, є ризик. Я пам’ятаю свої молоді роки...» Віктор Янукович побоювався, що «омолоджений» склад уряду Тимошенко наробить помилок, як і він сам у молоді роки.

«Дай Боже, щоб мене посадили. Краще, ніж сісти з ним, посидіти в зоні з нормальними людьми. І бажано в ті зони, де сидів Янукович. Ленінськими місцями походжу». На початку року відомий акордеоніст Ян Табачник, який нині балотується у ВР за списком Партії регіонів, скаржився на політичні репресії з боку віце-прем’єра Миколи Томенка.

«Кажуть, що там ненормативна лексика, так я хочу сказати, що в нас у країні, може, два-три чоловіки не вживають ненормативної лексики. Здивувати цим неможливо». Володимир Литвин, спікер Верховної Ради, думає, що найголовніший компромат у записах Мельниченка, де голос Литвина каже про незаконні заходи впливу на Георгія Гонгадзе, — це лише лайка.

«Як це схожі? Кожний по-своєму здійснює самогубство. У них навіть пози різні». Заступник міністра внутрішніх справ Петро Коляда вважає, що ніякого зв’язку й подібності між загибеллю Георгія Кірпи та Юрія Кравченка — найближчих соратників Леоніда Кучми, не існує.

«Нам треба було створити партію, щоб хлопці не скурвилися, та йшли до людей». Роман Безсмертний пояснив причини створення партії «Наша Україна»

«Це буде не блок, а братська могила». Олександр Волков передбачив майбутнє союзу НСНУ, БЮТ і блоку Литвина на парламентських виборах. Такий союз ініціював президент Віктор Ющенко на початку року.

«Я сказав, хто не згодний, нехай підніме руки. Жодна рука не піднялася». Віктор Ющенко на зустрічі з найбільшими бізнесменами в Батурині «несподівано» побачив повну готовність і ентузіазм олігархів розщедритися на президентський проект з реставрації резиденції українських гетьманів. Низка українських компаній виділила значні суми на цей захід, який не піддавався відкритому аудиту.

«Для мене і для суспільства потрібно багато часу, щоб зрозуміти, що сталося при Кучмі». Леонід Кучма, другий президент України, усе ніяк не може усвідомити, що відбувалося протягом десяти років його правління.

«Уявіть собі, перший візит, знаковий... Завжди в Росії з генпрокурорами щось не так». Сергій Терьохін був дуже засмучений, що візит прем’єра Юлії Тимошенко у квітні до Москви був зірваний, оскільки генпрокуратура РФ заявила про активізацію розслідування справи ЄЕСУ і можливий арешт фігурантів справи.

«У мене таке відчуття, що в Мельниченка нічого немає. Попродавав, напевно». Заступник генпрокурора Віктор Шокін, який курирував слідче управління ГПУ, не соромився в оцінках ходу розслідування вбивства Георгія Гонгадзе.

«Якщо вони колективно хочуть лягти на рейки, тому що відповідальність у них має бути колективна, то будь ласка. Кожний може розпоряджатися своїм життям як хоче». Юлія Тимошенко прокоментувала заяву Віктора Януковича про загрозу Партії регіонів, що не збулася, блокувати магістралі на знак протесту проти арешту Бориса Колесникова.

«Якщо українець їстиме не українське м’ясо чи не українське сало, то він буде не українець». Соціаліст Микола Рудьковський популярно пояснив необхідність митних бар’єрів для імпорту м’яса в Україну.

«У мене немає конфлікту з Юлією Володимирівною. У Юлії Володимирівни немає конфлікту зі мною. Це стосується і особистісного, і концептуального рівня». Петро Порошенко у травні був переконаний: те, що сталося між ним і Тимошенко, називалося «відсутністю конфлікту».

«Я не знаю, яке відношення має Колесников до «Білого лебедя». Це все одно, що говорити про запліднення мух на Марсі». Раїса Богатирьова вважає, що Борис Колесников зовсім непричетний до вимагання акцій торговельного центру.

«Якщо мені буде погано, то нехай мені тут буде погано». Сергій Ківалов спокійно ставився до перспектив арешту. Йому тут добре.

«Я глибоко переконаний, що Ахметов є реальним керівником організованого злочинного угруповання. Нехай він на мене не ображається». Сергій Корніч, шеф головного управління по боротьбі з організованою злочинністю, так і не реалізував свої переконання в кримінальні справи.

«Сепаратизм? Я взагалі не знаю, що це таке». Загроза провести час у СІЗО різко скоротила лексичний запас Євгена Кушнарьова.

«Щодо мого чоловіка, то прошу не сміятися — він займається аграрним бізнесом». Юлія Тимошенко в розпал зернової кризи розповіла про заняття свого чоловіка.

«Як лікар і політик я докладу всіх зусиль, щоб, як кажуть, і вас вилікувати, і вас». Професіональний гінеколог Раїса Богатирьова готова під прапорами Ахметова—Януковича лікувати всіх підряд, незалежно від статі.

«Я тричі попереджав міністрів: якщо ДАІ й далі буде під кущами з бузиною сидіти, ДАІ не буде в цій країні». Так Ющенко пояснив розформування ДАІ.

«Корупцію не можна перемогти. Її можна лише очолити. Звичка давати і брати з’явилася тоді, коли зустрілися Адам і Єва й обмінялися яблуками». Литвин пояснив природу української корупції та психологію української влади.

«Почекай! Почекай! Веди себе як журналіст чемний, а не як кілер найнятий... Тому я сину сказав: «Сину, я тобі можу тільки однією порадою душу зм’якшити — учись себе захищати! Вчися себе захищати! Рахунок? Підніми з ресторану рахунок. Скільки вас сиділо чоловік, що ви їли, що ви пили? Перед мордою того журналіста постав той рахунок, а потім піди в суд! І учись себе захищати!» Класична відповідь Ющенка на прес-конференції у відповідь на обвинувачення його сім’ї в зловживаннях президентським статусом, що консолідувала українських журналістів у протесті проти хамського поводження з їхнім колегою.

«Я рада, що в мене немає дітей, а мій кіт ніколи не кататиметься на «Мерседесі». Рідко хто з високопоставлених людей може контролювати свою дитину, яка відчула, що може жити красиво. У нас є приклад Ксенії Собчак, який очорняє світлий образ Анатолія Собчака. Якби він зараз побачив свою дочку — помер би від інфаркту вдруге. Що ж до сина Ющенка, це велике нещастя для батька. Відшмагати його? Невідомо, хто кого відшмагає». Валерія Новодворська про скандал навколо сина Ющенка.

«На запитання пані Засухи про те, де перебувають її чоловік і син, доповідаю: чоловік разом із секретаркою купив квитки з Мінська й поїхав до Москви. Син також із дівчиною поїхав із Туреччини до Москви. Нехай не тривожиться, поїде в Москву й перевірить, чим вони там усі разом займаються». Юрій Луценко заспокоїв депутата Тетяну Засуху, котра звинуватила МВС у викраденні її чоловіка Анатолія Засухи.

«Донбас, кого любить, тому дарує лише білі троянди». Тетяна Бахтеєва, лікуючий лікар Бориса Колесникова й депутат Партії регіонів, із цими словами в аеропорту Донецька вручила Віктору Ющенку букет білих троянд. Невдовзі після візиту Ющенка Колесников вийшов на свободу.

«Я вам хочу сказати, що ми 1981 року грали на подвір’ї 21-ї школи у футбол. І Ахметов вибив два вікна в шкільній їдальні. Я переконаний, що живий кухар, котрий міг би дати показання. І вчителя фізики можна з Ізраїлю привезти, він також скаже». Борис Колесников розповів про найтяжчий проступок у житті Ріната Ахметова.

«Потрібно врешті-решт чинити по-бандитському: якщо не вдалося стати бандитською владою, давайте станемо бодай бандитською опозицією». Дмитро Корчинський гадає, що нова опозиція повинна діяти звичними їй методами.

«Економіка — це дуже ранима жінка, до котрої потрібно підходити обережно та з великою любов’ю. Тоді вона буде схильна давати позитив. А так, якщо хапати її з усіх боків, принижувати її гідність, вона ніколи не дасть позитив». Віктор Янукович розповів про проблеми в роботі українського уряду.

«Шкода, що Шуфрича не було на тій баржі, яка пливла з бомжами по Дніпру». Заступник міністра МВС Геннадій Москаль оригінально прокоментував обвинувачення на свою адресу з боку Нестора Шуфрича, що нібито Москаль причетний до затоплення баржі з особами без певного місця проживання на борту, яке сталося багато років тому.

«Коли я з братами з’ясовував стосунки, батько влаштовував розгляд польотів усім. До речі, один із перших таких розглядів дав хороші результати: я кинув курити в шість років». Віктор Пинзеник розповів про тонкощі свого виховання.

«Спочатку розчленували тіло, а тепер розчленували кримінальну справу». Олександр Мороз невисоко оцінив дії Генпрокуратури з виділення в окреме провадження справи про виконавців убивства Георгія Гонгадзе.

«Що Ющенко, що Кучма — нічого не змінилося. Я не піду до Ющенка, і не подам йому руки, у нас нічого спільного немає. І мені не треба Героя України для мого сина, він не був героєм, він був професіоналом». Леся Гонгадзе не вірить у бажання влади розкрити вбивство її сина.

«Як мисливець скажу, що серед звірів вовк більше від усіх відчуває небезпеку. Зараз Зінченко глибше від усіх відчуває політичне повітря. Він відчув, що щось розпочинається навколо СДПУ(о), і пішов від нас. Зараз він відчув, що щось розпочинається навколо Ющенка — і зіскочив. Це висока мудрість, це справжній есдек». Леонід Кравчук високо оцінив внесок Олександра Зінченка в створення політичної кризи в Україні.

«Пика не сподобалася, і він відправив у відставку, і не треба його за це дорікати». Віктор Черномирдін у своєму стилі коментував відставку уряду Тимошенко.

«Членом уряду України має бути людина, котра відповідає категорії «бомж». Ти не маєш квартири, нічого не маєш, ні з ким не пов’язаний — у тебе хороші перспективи залишитися при владі». Олег Рибачук намалював портрет ідеального українського політика.

«Я не доводитиму, що мій син — наркоман, бо в мене дві доньки... Мені залишилося зробити обрізання відповідно до моєї релігії, бо я пообіцяв усій синагозі, що зроблю обрізання, коли Ющенко стане президентом». У відповідь на обвинувачення в корупції з боку Олександра Турчинова, Євген Червоненко здійснив обряд обрізання в одній із київських синагог.

«Покрасуватися перед телекамерами та сказати, що це свято назавжди залишиться в моєму серці? Не треба плутати любов із ранковою ерекцією». Давид Жванія на близькому прикладі охарактеризував нещирість заяв Тимошенко про прихильність ідеалам Майдану.

«А стосовно Кучми... У Дніпропетровську Леонід Брежнєв завів порядок, що треба цілуватися. Ну, сталося...» Прем’єр Юрій Єхануров пояснив, чому його візит до Дніпропетровська супроводжувався обіймами й поцілунками з Леонідом Кучмою.

«Раніше влада називала олігархів ворогами, а тепер усвідомила — вони корисний прошарок». Радник президента Олександр Пасхавер про переродження гасел влади.

«Ми напевно вберегли Піскуна від того, щоб він не порушив справу проти самого себе, за день не розслідував і сам себе не посадив». Держсекретар Рибачук лаконічно пояснив причини відставки генпрокурора Святослава Піскуна.

«Я сиділа в залі й отримувала задоволення від справді чесної приватизації». Юлія Тимошенко поділилася враженнями від конкурсу по «Криворіжсталі»

«Колись у нас в університеті була вакантна посада декана філософського факультету. Там повісили оголошення — кожна кафедра має висунути свого члена і з ним з’явитися в деканат». Литвин відповів на запитання, чи братиме його блок участь у виборах мера Києва.

«Я хочу бути в цей день не ментом, а нормальною людиною». Нормальна людина Ю.Луценко 22 листопада — на річницю Майдану — взяла одноденну відпустку. А його менти стояли в оточенні.

«Спочатку він перебував у дуже грайливому настрої. Проте потім погортав альбом, ілюстрований фотографіями вилученої зброї... на базах бойовиків якогось «Гіві» й ОБУ «Люкс».... і його настрій дещо змінився». Ю.Луценко розповів про своє спілкування за чашкою чаю з Рінатом Ахметовим.

«Напевно, краще президенту Кучмі було б мати зятя-лікаря, ну, не знаю, юриста, художника, адвоката, але не бізнесмена». Прозріння занадто пізно прийшло до Віктора Пінчука.

«Треба, як кажуть росіяни, сідати за стіл на трьох і пити дуже багато горілки, але, на жаль, немає Єльцина, бо такі ситуації п’ять років тому могли вирішуватися в такий спосіб. А Путін, як ви знаєте, не п’є. Наш президент також. А Туркменбаші — мусульманин, за моїми даними, також не п’є». Депутат Олександр Гудима поінформував про причину невдалих переговорів з газового питання між Україною, Росією й Туркменистаном.

«Вона так ударить... Це буде удар нижче пояса. Чоловіки, присутні в цьому залі, знають, що це таке. Хто отримував…» В.Янукович охарактеризував ступінь удару газової кризи по Україні.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі