А МОЖЕ, ЩЕ Й КЛЮЧ ВІД ЗАСТАВИ НА ТУЗЛІ?

Поділитися
Учора по закінченні переговорів українського й російського прем’єрів у Москві Михайло Касьянов ...

Учора по закінченні переговорів українського й російського прем’єрів у Москві Михайло Касьянов заявив, що Україна прибирає прикордонників з острова Тузла, а Росія припиняє будівництво дамби до завершення узгодження двома країнами статусу азово-керченської акваторії, передає «Інтерфакс-Україна». Проте, за інформацією «ДТ» із джерел в українському Кабінеті міністрів, на переговорах у Москві В.Янукович не давав російській стороні чітких обіцянок негайно прибрати прикордонників із Тузли. Але якщо в Києві комусь усе-таки заманеться піти назустріч російським побажанням, то цим конформістам, на наш погляд, слід пам’ятати про реальну загрозу для Тузли бути захопленою російськими козаками й про долю колишніх казахстанських островів у Каспійському морі, що стали російськими.

«Зараз ніякого кордону між Росією й Україною в районі Коси Тузла немає, тому все, що робиться, виходячи з того, буцімто такий кордон є, — це неправильні дії, і вони мають бути припинені, — заявив учора М.Касьянов. — Теоретично домовитися про кордон можна, але ми відхиляємо будь-які односторонні дії, щодо всієї акваторії дії можуть бути лише двосторонніми». Прем’єр нагадав, що повинна бути спільна екологічна експертиза, яка має дати відповідь, чи треба відновити косу в повному обсязі, чи досить побудованого зараз. «Якщо аргументи української сторони візьмуть гору, тоді саме по цій косі зможе проходити кордон», — зазначив М.Касьянов.

Він підкреслив, що в односторонньому порядку Росія не має наміру продовжувати будівництво, однак при цьому закликав і українську сторону повністю вивести своїх військових з острова Тузла, оскільки це є демонстрацією сили в необгрунтованому вигляді та масштабі. «Війська не повинні там демонструвати свої м’язи, кордону немає, і ми розглядаємо все це як непорозуміння», — підкреслив прем’єр.

«Узагалі будівництво дамби має фінансуватися з бюджетів двох країн, оскільки йдеться про екологію Азовського моря», — сказав М.Касьянов. Однак Росія, підкреслив прем’єр, не має наміру вимагати якоїсь компенсації від України за будівництво.

У свою чергу, В.Янукович дуже чітко заявив, що острів Тузла є невід’ємною частиною території України, а дії української сторони були спровоковані одностороннім рішенням адміністрації Краснодарського краю. «Ми домовилися, що необхідність будівництва дамби розглядатиметься на засіданні спільної екологічної групи з залученням вчених України та Росії», — підкреслив В.Янукович.

Відповідаючи на запитання агентства «Інтерфакс-Україна», чи можна назвати ці переговори остаточним вирішенням проблеми Коси Тузла, В.Янукович зазначив, що прийняте рішення дозволило створити експертну групу для вирішення наявних проблем. «Вони (проблеми. — ІФ) виникли не вчора, а у зв’язку з тим, що законодавства як Росії, так і України недосконалі», — сказав він і додав: «Ми цю ситуацію зупинили такою, якою вона є на сьогодні. Іншого рішення бути не може».

Він також нагадав, що по завершенні роботи експертної групи буде підготовлено відповідні рішення. «Всі питання вирішуватимуться за столом переговорів», — підкреслив прем’єр України.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі