Онопенко заявляє про заполітизованість Вищої ради юстиції

Поділитися
© ukrproject.gov.ua
Голова Верховного суду України (ВСУ) Василь Онопенко переконаний, що Вища рада юстиції є політизованим органом.

Голова Верховного суду України (ВСУ) Василь Онопенко переконаний, що Вища рада юстиції є політизованим органом.

«Я переконаний на 200%, що ці повноваження (які передані від ВСУ Вищій раді юстиції) не виходять з Конституції... внаслідок цього судді бояться приймати законні рішення. Вища рада юстиції політизується», - сказав він у четвер, 28 жовтня, на прес-конференції в Києві.

Онопенко підкреслив, що, на його думку, 50+1% людей, які повинні входити до складу Вищої ради юстиції, мають бути обраними з'їздом суддями.

Глава ВСУ повідомив також, що підтримує ініціативу позбавити Верховну Раду права призначення суддів безстроково.

«Абсолютно позитивно ставлюся до цієї думки, тому що питання про призначення суддів є політизованою проблемою», - сказав він.

При цьому він підкреслив: «Там, де є заполітизованість - це неправильно і не зовсім відповідає верховенству права».

Онопенко нагадав, що в багатьох країнах суддів безстроково призначає рада суддів, органи місцевого самоврядування, також він відзначив, що в Україні це може бути і Вища рада юстиції, але знову ж таки за умови, що там буде 50%+1 суддів.

Окрім того, він висловив думку, що судді Верховного суду йдуть зі своїх посад не через компенсації, які їм виплачують, а через політичну та правову нестабільність.

«На жаль, з подачі окремих політиків поширюється інформація про те, що судді біжать за великою компенсацією... але не через компенсацію сьогодні судді йдуть у відставку. Вони йдуть у відставку через політичну та правову нестабільність», - сказав Онопенко.

Він також зазначив, що до Вищого спеціалізованого суду України виявили бажання перейти тільки два судді з Верховного суду.

Говорячи про фінансове забезпечення ВСУ, Онопенко висловив жаль з приводу того, що «з Верховного суду передали 1,5 мільйона коштів на Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ».

«З барського плеча в одного суду забрали, іншому віддали», - сказав він.

«На жаль, це гірка правда», - резюмував Онопенко.

Раніше, подаючи в парламенті проекти постанов про звільнення суддів ВСУ, голова Вищої ради юстиції Володимир Колесніченко пояснив, що таке масове звільнення суддів пов'язано з прийняттям закону «Про судоустрій та статус суддів». Згідно з новими змінами законодавства, судді, що виходять у відставку після 1 січня 2011 року, отримують значно меншу вихідну допомогу, ніж до цієї дати.

За його словами, вихідна допомога суддям, що йдуть у відставку до 1 січня, може становити до 300 тисяч гривень. Можливо, це і є причиною звільнення суддів, додав Колесніченко.

«ДТ» вже повідомило про те, що після набуття чинності Закону України «Про судоустрій та статус суддів» судді почали масово подавати заяви про відставку. За інформацією видання, у даний момент відбувається «вимивання» ядра суддівського корпусу. Із системи переважно йдуть найбільш досвідчені і професійно підготовлені судді.

За матеріалами «Інтерфакс-Україна»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі