Ведмежа послуга для «регіоналів»

Поділитися
На Закарпатті найскладніше завдання перед другим туром стоїть перед місцевим БЮТом. Несподіваний...

На Закарпатті найскладніше завдання перед другим туром стоїть перед місцевим БЮТом. Несподіваний програш Ю.Тимошенко 17 січня в найзахіднішій області України на тлі переконливих перемог у сусідніх регіонах — наче більмо на оці, яке конче необхідно вилікувати. Одразу після голосування лідерка блоку заявила, що не збирається міняти керівництво на місцях, де результат виявився нижчим від очікуваного. І це зрозуміло, адже такі дії можуть хіба що дезорієнтувати, а не поліпшити роботу місцевих представництв. На нараді БЮТу за підсумками першого туру йшлося про необхідність підсилити з центру ряд регіональних штабів, однак на Закарпатті жодного підсилення поки що не помітно. Якщо не рахувати першого закарпатського кандидата в президенти С.Ратушняка, котрий одразу після голосування заявив про свою підтримку Ю.Тимошенко. Утім, заява мера Ужгорода про те, що місцеві штаби БЮТу лояльні до В.Балоги, свідчить: свою підтримку він навряд чи узгоджував із центральним штабом БЮТу.

Зате в закарпатської організації ПР таки з’явився ще один союзник. Щоправда, чи радіти його появі, не знають навіть самі «регіонали». Відчайдушні спроби В.Балоги вскочити в останній вагон політичного потяга, що вже рушив, принесли певний успіх. Зустріч лідера ПР та екс-керівника президентського секретаріату таки відбулася. Як стверджують джерела, яким можна довіряти, Балога прийшов не сам, а з п’ятьма губернаторами західних областей України. Протягом нетривалої розмови він запевнив В.Януковича у своїй цілковитій фінансовій та організаційній підтримці й пообіцяв йому в п’яти областях заходу країни 1,5—2 мільйони голосів. При цьому запропонував конкретні цифри по кожному регіону: Львівщина вустами Балоги пообіцяла — від 400 тисяч голосів за Януковича, Івано-Франківщина — від 300 тисяч, Закарпаття — від 250 тисяч, Буковина і Тернопільщина — від 200 тисяч. Видно, через надмірне бажання будь-що сподобатися головному фавориту виборчої кампанії, Балога трохи втратив відчуття реальності. У першому турі лідер ПР набрав у названих регіонах загалом близько 430 тисяч голосів. Левову частку з них дало Закарпаття (причому без сприяння Балоги) — 160 тисяч, у решті регіонів Янукович набрав від 39 до 83 тисяч голосів. Резерв для другого туру, на відміну від Ю.Тимошенко, в нього дуже малий, і губернатори, які не змогли забезпечити перемогу в першому турі свого прямого шефа — В.Ющенка, В.Януковичу навряд чи допоможуть. Мало того, їхня різка переорієнтація виглядала би, м’яко кажучи, доволі дивною в очах пересічного виборця. Інтенсивними грошовими вливаннями загальну картину можна хіба що підретушувати, але не змінити докорінно. Галичина — це не рідні для Балоги Завидове з Мукачевим, де виборець готовий віддати голос за продуктовий набір від «Барви».

Показово, що можливість співпраці з Балогою різко негативно сприйняла абсолютна більшість депутатів ПР. І це не дивно, адже екс-очільник президентського секретаріату своїми «специфічно-закарпатськими» методами роботи дістав не одного впливового «регіонала». Утім, сам лідер у цій ситуації повівся по-своєму — дав Балозі шанс, який можна сформулювати кількома словами — працюй, а там видно буде. Таким чином Балога опинився в незвичній для себе ситуації — йому швидше за все доведеться витратити купу грошей і зусиль, а в результаті можна залишитися й ні з чим. Схоже, він із цим змирився, оскільки інших варіантів йому ніхто не пропонує.

На початку тижня в регіональні штаби «Єдиного центру» на Західній Україні надійшла вказівка готуватися до інтенсивної роботи. Утім, тут Балогу очікував неприємний сюрприз. Коли з центрального штабу ПР попросили місцеві осередки проаналізувати можливі вигоди від союзництва з «ЄЦом», ті виступили різко проти такої співпраці, пояснивши, що агітація одіозного «ЄЦу» на Західній Україні зіграє скоріше проти Януковича. Тимчасово об’єднатися з Балогою погодився лише керівник закарпатського штабу ПР О.Ледида, котрий свого часу був його підлеглим. При тому, що інші впливові «регіонали» області також, м’яко кажучи, не в захваті від цього.

Судячи з усього, свої організаційні таланти В.Балозі доведеться розкрити повною мірою лише в рідній вотчині — на Закарпатті. Тут у нього найкращі можливості і давно випробувані методи роботи. Утім, для БЮТу це аж ніяк не привід готуватися до найгіршого варіанта. Навпаки, участь Балоги в команді Януковича можна використати як хороший козир. Закарпаття давно втомилося від сімейного клану з Мукачевого з його панськими замашками, гіпертрофованим хапальним інстинктом та небезпечними іграми в сепаратизм. Тому БЮТ має всі можливості для перемоги, і головна з них — набагато серйозніший, ніж у Януковича, резерв голосів. Якщо ж на Закарпатті Ю.Тимошенко вкотре спасує перед «Барвою», це стане приводом для дуже серйозних роздумів щодо ефективності її місцевої команди…

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі