Статистика

Поділитися
Кожне третє підприємство працює збитково За січень—травень 2006 року підприємства України одержали фінансовий результат від звичайної діяльності у сумі 18,3 млрд...

Кожне третє підприємство працює збитково

За січень—травень 2006 року підприємства України одержали фінансовий результат від звичайної діяльності у сумі 18,3 млрд. грн., або 74% від обсягів за відповідний період минулого року. При цьому, 61,8% підприємств були прибутковими і отримали 30 млрд. грн. прибутку, а 38% підприємств працювали збитково. Сума збитків — 11,1 млрд. грн.

Звичайно, нестабільна політична обстановка не давала певності нашим підприємствам і певною мірою гальмувала розвиток українського підприємництва, але є й інші не менш вагомі причини. Серед них:

— відсутність чіткої системи правових актів державної політики у сфері підтримки малого підприємництва;

— збільшення адмiнiстративних бар’єрів (реєстрація, ліцензування, сертифiкацiя, системи контролю i дозвільної практики, регулювання орендних відносин тощо);

— вiдсутнiсть реальних та дійових механiзмiв фінансово-кредитної підтримки;

— надмірний податковий тиск i обтяжлива система звітності;

— невпевненість пiдприємцiв у стабiльностi умов ведення бізнесу;

— надмірне втручання органів державної влади в дiяльнiсть суб’єктів господарювання.

Проте темпи зростання малого пiдприємництва в Українi свiдчать про його достатнiй внутрiшнiй потенцiал, а результати аналiзу розвитку в умовах ринкових реформ — про необхiднiсть формування та проведення державної полiтики щодо пiдтримки малого пiдприємництва, що вiдповiдає стратегії розвитку економiки.

Гальма для промисловості

В українській промисловості нині досить сприятлива ситуація: за підсумками першого півріччя 2006 року обсяги виробництва виросли на 4%, що на півтора відсотка більше, ніж у минулому році. Збільшення обсягів виробництва спостерігалося в усіх основних видах діяльності, окрім виробництва коксу і продуктів нафтопереробної і легкої промисловості: їх обсяги зменшилися на 16%.

Що ж гальмує розвиток ключових галузей промисловості? Економісти виділяють п’ять причин:

— енергетична залежність;

— значний знос основних фондів;

— брак обігових коштів і кредитних ресурсів;

— обмеження експортних можливостей;

— відсутність прийнятних умов для внутрішніх і зовнішніх інвесторів.

Феномен зростання ВВП

Незважаючи на кризові ситуації та погіршення стану справ у деяких галузях, економіка України почуває себе досить упевнено. У січні—червні 2006 року ВВП збільшився на 5%. Це збільшення відбулося за рахунок зростання валової доданої вартості у торгівлі на 8,6%, транспорті — на 8%, будівництві — на 6,5%, виробництві та розподіленні електроенергії, газу та води — на 5,7%.

Політики говорять про кризу, проте валовий внутрішній продукт України за півріччя перевершив усі сподівання вітчизняних і закордонних економістів. Адже ніхто не давав більше 2,5—3% зростання у кращому разі. Крім того, з початку року збільшились іноземні грошові інвестиції в Україну.

Українська економіка здивувала всіх прогнозистів. На їх думку, нові ціни на газ та політична нестабільність мали стати нездоланними перешкодами економічному зростанню. Але вже перше півріччя спростувало всі прогнози. Обсяг вироблених товарів і послуг — зріс на 5% порівняно з минулим роком. Причому у червні зростання сягнуло рекордних за останні роки 9,3%. Хоча Міністерство економіки очікувало, що Україна перевершить торішній показник лише на 2,8%. Тепер аналітики змушені переглядати свою думку.

Крім металургії, лідерами економічного зростання стали торгівля, транспорт і будівництво. Міжнародний валютний фонд, очікування якого ще на початку року були песимістичними, тепер переглядає свої прогнози.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі