Кидаючи виклик зайвим кілограмам...

Поділитися
Скільки разів ви обіцяли собі кинути палити, сісти на дієту, робити щоранку зарядку, піти у спортзал чи басейн?..

Скільки разів ви обіцяли собі кинути палити, сісти на дієту, робити щоранку зарядку, піти у спортзал чи басейн? Я приблизно раз на місяць планую зробити це з понеділка. Але щоразу щось заважає реалізувати цей благородний порив. То часу бракує, то грошей, але найчастіше змагають лінощі. Безумовно, мотивація і стимул у цій справі відіграють не останню роль. Одночасно з першою зеленою травичкою і з’являється в нас ця мотивація. Народ поступово прокидається від зимової сплячки. Пляжний сезон не за горами. З березня-квітня у спортзалах ажіотаж. На запитання «ДТ» відповідає президент Української федерації фітнесу Вікторія Зикова. Сподіваємося, це буде цікаво спортсменам-любителям, а також людям, які піклуються про своє здоров’я.

— Мало хто з нас відвідує спортзал регулярно протягом року, воліючи робити це навесні, напередодні літнього сезону. При цьому зразу ж прагнемо до великих навантажень. Потім так само різко полишаємо заняття. Як це позначається на організмі?

— Звичайно, користі в цьому немає. Це стрес для організму. Необхідні регулярні фізичні навантаження протягом двох-трьох місяців. За цей час організм проходить період адаптації. Потім слід поступово підвищувати навантаження. Визначтеся, яку мету ви перед собою ставите. Якщо хочете до літа мати гарний вигляд, схуднути, підтягнутися – заняття у тренажерному залі варто починати ще восени. Якщо ж просто оздоровитися, позбутися депресії, відчути себе бадьорим – достатньо вести активний спосіб життя, займатися будь-якими видами спорту. Це може бути плавання, їзда на велосипеді, ролики, гра в теніс, аеробіка.

— У групу приходять люди різних вікових категорій, стану здоров’я, фізичної форми. А програма для всіх одна. Як бути з цим?

— Коли ви приходите вперше на тренування, тренер зобов’язаний провести вступну лекцію, довідатися про стан вашого здоров’я, фізичну підготовку, перенесені травми тощо. Спираючись на це, дати вам індивідуальні рекомендації. Навантаження під час занять аеробікою справді однакове для всіх, але кожен може регулювати його під себе. Не обов’язково виконувати до запаморочення всі без винятку вправи.

— А хто найчастіше відвідує спортзал?

— Переважно жінки віком від 18 до 40 років. Дівчата 13—16 років займаються лише аеробікою, оскільки тренажерні навантаження в такому віці протипоказані. Чоловіки віддають перевагу тренажерам. Тепер модно бути підтягнутим, здоровим, успішним. Абонементи в дорогі спортклуби купують, швидше, для іміджу.

— Наскільки важлива роль інструктора чи тренера під час занять?

— Це обов’язково. Особливо у тренажерному залі. Тренер має показати техніку виконання вправ. Якщо ви неправильно їх виконуватимете, у кращому разі – користі не буде, в гіршому – можете отримати травму. Під час занять аеробікою тренер також необхідний — як диригент в оркестрі.

— Існують відеокасети «Аеробіка із Сінді Кроуфорд» тощо. Чи може людина, з їх допомогою в домашніх умовах досягти результатів?

— На мій погляд, усі ці касети потрібні лише інструкторам і тренерам, щоб вони могли взяти для себе щось нове, адаптувати деякі вправи до своїх занять. Але непрофесіоналам вони не годяться. Якщо ви помітили, з самою Кроуфорд працює інструктор, і вправи підібрані індивідуально для неї. Я як фахівець помічаю, що більшість вправ фотомодель виконує технічно неправильно. Тому я не рекомендую людям такі касети. Лише тренер може розписати програму занять, розрахованих тільки на вас.

— Чи потрібно під час занять спортом дотримуватися дієти? Якщо так, то якої? Я, наприклад, знаю жінок, котрі займаються у тренажерному залі і харчуються виключно овочами, п’ють лише мінеральну воду.

— Жодних дієт! Збалансоване, якісне харчування — насамперед. Дієти можливі тоді, якщо вам їх порекомендував лікар. Знову ж таки, багато важить індивідуальний підхід. Організм повинен одержувати всі необхідні речовини: жири, білки, вуглеводи. Інакше його функції просто розладнаються. Якщо ви морите себе дієтами, у спортзал краще взагалі не ходити.

— Як ви ставитеся до засобів для схуднення: чаїв, таблеток тощо?

— Переважно ефект більшості цих препаратів базується на виведенні води з організму. М’язи не одержують додаткового живлення, зайвий жир від цих таблеток не зникає. Будь-які таблетки негативно позначаються на організмі. Людство ще не придумало нічого кращого, ніж фізичні навантаження і правильне харчування.

— На телебаченні йде реклама шортів, поясів для схуднення. Наскільки, на ваш погляд, вони ефективні? Чи можуть вони замінити заняття спортом?

— Знову ми маємо справу із втратою організмом незначної кількості рідини. Жир при цьому аж ніяк не може «плавитися», як стверджують ті, хто рекламує цю продукцію. При якій температурі, по-вашому, плавиться жир? І займатися спортом у шортах для схуднення теж не рекомендую. Матеріали, з яких виготовлені такі шорти, досить щільні, вони стискають дрібні капілярні судини, особливо під час руху. Кисень не надходить у тканини, що сприяє виникненню горезвісного целюліту.

— До речі, про целюліт. Чи допомагають його позбутися різні креми? Наскільки ефективна рекламована мезотерапія?

— Для поліпшення стану шкіри креми добрі, але позбутися целюліту з їх допомогою неможливо. Мезотерапія — це вітамінні коктейлі, які вводяться під шкіру, поліпшуючи тим самим її стан. Ця процедура діє близько півроку, потім її потрібно повторювати. На шкіру вона справді добре впливає, але від целюліту остаточно не рятує. Ще раз повторюю — тільки правильне харчування і фізичні навантаження. Масаж, крем та інше — це супутні речі.

— Чи можна жінкам займатися в залі під час критичних днів?

— Якщо ви нормально почуваєтеся, то, звичайно, можна. Єдине, що б я рекомендувала, – це виключити вправи на прес і стрибки.

— Що найбільш оптимальне для підтримання форми: аеробіка, тренажери, аквааеробіка, колонетика, плавання?

— Для поліпшення стану здоров’я добрі аеробіка, плавання, біг. Корекція фігури відбувається лише завдяки заняттям у тренажерному залі.

— А в чому різниця між шейпінгом, аеробікою та фітнесом?

— Аеробіка — це спортивно-танцювальний комплекс вправ під музику, шейпінг — багаторазове повторення вправ з обтяженням під музику, а фітнес — поєднання роботи на тренажерах з аеробним навантаженням плюс збалансоване харчування. Іноді в рекламі пропонують заняття фітнесом, а насправді виявляється, що це ритмічна гімнастика. Поняття шейпінг з’явилося в Радянському Союзі. Адже тоді тренажерні зали були заборонені. Ось і придумали працювати під музику з обтяженням, назвавши це новим словом «шейпінг».

Тож вибирайте, що кому подобається, і займайтеся спортом. Любіть себе, стежте за собою, щоб бути завжди молодими душею і тілом.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі