Доля українського телебачення вирішується в Нікополі?

Поділитися
За своєю неюридичною суттю гучний конфлікт навколо Нікопольського феросплавного заводу, про який...

За своєю неюридичною суттю гучний конфлікт навколо Нікопольського феросплавного заводу, про який докладно розповідало «ДТ», це не тільки Порошенко—Тимошенківський армреслінг, при якому з’ясовується, чий адмінважель міцніший. Це ще й реальна боротьба за присутність на медійному ринку.

Нагадаємо, що найбільш рейтинговими в Україні є телеканали «Інтер», «1+1», «Новий канал», IСTV, СТБ і УТ-1. Останній уже перебуває під контролем президентської команди. Проте поки там є Стецьків і Шевченко, можна говорити про те, що вони боротимуться за об’єктивне висвітлення подій. Інше питання — скільки вони там пробудуть. Кажуть, лише до осені...

Що ж до IСTV, «Нового каналу» і СТБ, то вони належать Віктору Пінчуку, власнику Нікопольського феросплавного. Ефективний захист його інтересів у боротьбі за завод є для Віктора Ющенка та його наближених із НСНУ ключем, який відчиняє двері не до віртуальних, як нині, а абсолютно реальних контрактів, які передбачають зміну власника на цих каналах — «Новому», СТБ і, можливо, пакета акцій IСTV. Схема приблизно така: «Відстоїте завод — отримаєте канали».

Далі — про «Інтер». Відомо, що переговори щодо придбання «Інтера» близьким до Петра Порошенка Костянтином Григоришиним велися ще з покійним Ігорем Плужніковим. Опинившись між двох вогнів — товаришами по партії СДПУ (о) і новою владою, — Плужніков вважав за краще покласти «прокладку» між ймовірними контролерами каналу та собою. У такий спосіб у схемі продажу «Інтера» з’являються Віктор Абрамов і Валерій Хорошковський. Вони відіграють роль немов незаангажованих покупців, які просто прийшли робити бізнес на українському TV. Насправді ж не тільки на TV. Відомо, що В.Абрамов разом із В.Вексельбергом придбали в Пінчука його пакет Нікопольського феросплавного (консорціум «Придніпров’я»). Проте з цим заводом, як бачимо, все не так просто. І уряд претендує на повернення контрольного пакета заводу в держвласність. Отже, бізнесу В.Пінчука та росіян потрібний захист. І надати її в українській владі мають ті, хто у свою чергу розраховує на ручне управління телеканалом «Інтер»» у випадку, якщо росіяни його куплять чи візьмуть в оренду (що не виключено). Схема приблизно така: «Ми вам «зелену» вулицю в Нікополі, ви нам — ІНТЕРобслуговування».

Таким чином, опоненти Ю.Тимошенко в українській владі, в обмін на захист інтересів В.Пінчука і В.Абрамова в Нікополі, прагнуть отримати лояльність майбутніх хазяїв «Інтера», а канали Пінчука — у власність.

Що ж до «1+1», то «Приват» справді вступив у реальні переговори з власниками каналу й навіть уніс заставу за 40% його акцій. Це сталося ще в березні. Проте уповноважений представник із патронатної служби Президента В.Ющенка зустрічався безпосередньо з представниками власника контрольного пакета «1+1» (Рональд Лаудер, 60% акцій) із метою не допустити угоду, у якій зацікавлений «Приват». Мета — позбавити Ю.Тимошенко будь-якого медійного ресурсу й зосередити контроль за головними телеканалами в руках бізнес-осередку партії НСНУ.

У зв’язку з цією боротьбою було здійснено спробу реанімації кримінальної справи проти Ігоря Коломойського («Приват»). Наскільки вона обгрунтована, ми наразі судити не можемо. Проте Р.Лаудера як керівника публічної компанії «співжиття» із кримінальним персонажем мало злякати. Проте І.Коломойський продовжує боротися за 40% «плюсів». Утім, не виключено, що активність цієї боротьби напряму залежить від результатів бою за той самий НФЗ, де в «Привата» є блокуючий пакет. І у випадку повернення державі контрольного пакета заводу «Приват» розраховує на відкритому аукціоні серйозно поборотися за його придбання. Що ж до ЗМІ, то схема приблизно така: «Якщо відберете у В.Пінчука і росіян Нікополь, то ми все-таки викупимо 40% «1+1» і Ю.Тимошенко може розраховувати на лояльність каналу».

Попросту кажучи, якщо щодо НФЗ приймається рішення на користь В.Пінчука і людей, які допомагають йому в оточенні Президента, то максимум до середини осені «Наша Україна» де відкрито, а де опосередковано встановить контроль абсолютно над усіма центральними каналами. Якщо ж П.Порошенко та його «підшефні» програють і пакет повернуть державі, а «Приват» зможе отримувати дивіденди від своїх акцій, то повної інформаційної блокади не буде. Принаймні на одному каналі — «1+1» — можна буде чути альтернативну точку зору.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі