Театр Курбаса готовий «бити вікна» у Львівській міськраді

Поділитися
Першим в Україні відкрив свій театральний сезон Львівський академічний театр імені Леся Курбаса.

Першим в Україні відкрив свій театральний сезон Львівський академічний театр імені Леся Курбаса під керівництвом Володимира Кучинського. І вже в середині серпня місто Лева стало свідком «акції протесту» курбасівців. Артисти прикували себе до колони Ратуші, одягнувшись у старе лахміття. А на тротуарі розклали різні нагороди й заохочення, зароблені за свою доблесну сценічну працю.

Художній керівник курбасівців Володимир КУЧИНСЬКИЙ повідомив DT.UA: «Ми свідомо пішли на цю акцію протесту, і я навіть трохи жалкую, що забракнуло акторської енергії побити вікна в кабінетах деяких місцевих чиновників, які волинять і штовхають театри міста в обійми злиднів!»

Пан Кучинський каже, що його колектив вимагає від влади міста і країни не чогось неможливого, а просто виділення необхідних коштів, визначених законом театру з академічним статусом, щоб колектив міг нормально функціонувати, а актори - отримувати більш-менш пристойні зарплати. Курбасівці стверджують: з року в рік їх годують самими обіцянками, і навіть наприкінці минулого року обіцяли підвищити зарплати, але чиновники черговий раз відмовили. Тому талановитому колективу (визнаному, зокрема, і в Європі) доводиться виживати за рахунок проданих квитків, оскільки ж у залі не більше 80 місць, то великих грошей на цьому не заробиш. Влада міста також уже котрий рік чує прохання й вимоги театру хоч у чомусь допомогти з «квартирним питанням», оскільки один із провідних артистів колективу, між іншим - лауреат Шевченківської премії, добрий десяток років животіє в «комірчині» при театрі… Багате місто не в змозі виділити провідному артистові бодай кімнату в комуналці!

За словами Володимира Кучинського, одна з проблем, яка призвела до драматичної ситуації, - творча і організаційна роз’єднаність львівського театрального соціуму, невпевнені кроки місцевої Спілки театральних діячів, нерішучість у відстоюванні творчих позицій… А це грає на перемогу «маскульту», який займає плацдарми серйозного мистецтва. Тим часом Театр Курбаса, на думку Кучинського, сьогодні переживає вже третій етап оновлення… Наступного року театру виповниться чверть століття. І весь цей період - творчий пошук, гастролі, тренінги, міжнародні заохочення за працю. У планах театру - спектакль за мотивами Ніцше (про Заратустру), над яким працює сам Володимир Кучинський та відома виконавиця і «збирачка» нашої музичної спадщини Мар’яна Садовська.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі