Перші дні життя в новому вимірі

Поділитися
Очікуючи вердикту Федеральної резервної системи США, фондові ринки світу поводилися дуже нервово.

Очікуючи вердикту Федеральної резервної системи США, фондові ринки світу поводилися дуже нервово. Котирування акцій різко падали, потім мляво піднімалися, основні ринкові індекси в Азії, Європі та Америці втрачали від 2 до 7%. Засідання керуючих ФРС, які від часів кризи 2008-го виступають гарантом економічної активності, було призначено на вівторок, 9 серпня. Центробанк США повинен був, за великим рахунком, вгамувати нервозність на ринках. Вона виникла після зниження довгострокового суверенного рейтингу США, виписаного агентством Standart&Poor’s через проблеми з держборгом.

Насправді інвестори не очікували від ФРС оголошення кардинальних заходів, але сподівалися почути хоч якісь слова заспокоєння - щодо стабілізації ситуації чи стимуляції зростання. І вони з’явилися. Американський грошово-кредитний регулятор вирішив не чіпати відсоткової ставки міжбанківського кредиту та залишити її на тому самому максимально низькому рівні - у діапазоні від нуля до чверті відсотка річних. Причому таку ставку втримуватимуть приблизно до середини 2013 року, тому що в наступні два роки очікується досить низьке зростання американської економіки. Інвестори зітхнули з полегшенням, і курси акцій після двох тижнів падіння пішли вгору. Однак оптимізму вистачило лише на один день. Уже наступного дня - у середу - торги на Нью-Йоркській біржі завершилися новим обвалом котирувань.

Паніка на біржах

Загроза дефолту США протримала в напрузі весь світ упродовж усього липня. Гіршого не сталося. Технічного дефолту через борги економіці №1 вдалося уникнути буквально в останній момент, коли 2 серпня політичні супротивники в американському Конгресі дійшли спільного знаменника - лімітну стелю держборгу було піднято. Із чого випливає, що в наступні дев’ять років держборг США сягне 22 трлн. дол. (сьогодні він становить 14,3 трлн.).

Перші ознаки фінансової паніки з’явилися в другій половині липня 2011-го, коли стало відомо, що економіка США не впоралася із «запланованим» зростанням (у першому кварталі воно становило всього 0,3%, а в другому - трохи більше 1%). Зростання промислового виробництва в США знизилося майже до нуля, споживчі витрати знову впали до рівня 2009 року, на ринку праці - штиль (безробіття сягнуло 9%). Ці показники повністю нівелювали прогноз ФРС США на друге півріччя 2011 року щодо прискорення темпів зростання економіки.

А 4 серпня на ринках розпочалася вже реальна паніка. Інвестори кинулися продавати акції й виручені кошти переводити в державні облігації США - традиційний захисток від фінансової невизначеності. Трейдери поспішали застрахуватися на випадок нових падінь курсів акцій. До речі, так само поводилися інвестори й під час кризи 2008-го. Хоча порівняння з останньою фінансовою кризою поки що недоречне. Хоча б тому, що восени
2008-го та навесні 2009-го основні ринкові індекси падали більш як на 40%.

На сьогодні найбільше з грудня 2008 року зниження головного індексу ділової активності Dow Jones було зафіксоване 8 серпня - на 5,5%. Також немає поки що характерного для осені 2008-го відчуття тривоги та очікування: хто з фінансових інститутів «упаде» слідом за «першою ластівкою», якою став американський інвестиційний банк Lehman Brothers. На думку інвестиційних аналітиків, причини нинішньої нервозності ринків більш банальні - відсутність упевненості в діях американської влади.

США vs рейтинг

До всього й минулий тиждень закінчився першим в історії США зниженням вищого кредитного рейтингу країни. У п’ятницю,
5 серпня, кредитне рейтингове агентство Standard&Poor’s перемістило довгостроковий суверенний рейтинг США на одну позицію вниз - з ААА на АА+ з негативним прогнозом.

Американський істеблішмент і фінансові кола сприйняли новину досить агресивно. Білий дім відразу заявив, що агентство припустилося помилки у своїх аналітичних підрахунках. Ларрі Саммерс, колишній директор Національної економічної ради за президента Барака Обами, уточнив, що співробітники S&P арифметично помилилися на 2 трлн. дол. Навіть республіканець Стів Форбс, глава корпорації Forbes, який двічі балотувався в президенти Америки, обурився зниженням кредитного рейтингу країни та звинуватив агентство в «політичних іграх». За його словами, в американського уряду достатньо коштів для обслуговування своїх боргових зобов’язань. При цьому він не відмовив собі в задоволенні дорікнути адміністрації Обами за дорогу реформу страхової медицини та регламентації підприємницької діяльності, яка спричиняє втечу капіталу з країни.

Президент США Барак Обама виступив у понеділок із заявою, в якій пролунали два ключові меседжі. Один - економічний: про необхідність збалансованого підходу до скорочення дефіциту бюджету, другий - патріотичний: «Хоч би що там казали всілякі кредитні агентства, ми завжди були та завжди будемо країною з рейтингом ААА».

Обама також виразив надію, що зниження рейтингу послужить стимулом для законодавців у прийнятті розумного рішення про значне скорочення держбюджету. Він запропонував створити спеціальний «суперкомітет» Конгресу з представників обох партій для того, щоб до листопада поточного року виробити погоджені рекомендації з подальшого скорочення видатків на 1,5 трлн. дол. протягом наступного десятиліття. Якщо законодавцям домовитися не вдасться, рішення про скорочення бюджетних видатків вступить у дію автоматично.

Свої пропозиції американський президент пообіцяв представити в найближчому майбутньому. При цьому зазначив, що в програму потрібно включити два принципово важливі пункти: реформу оподаткування, яка передбачає підвищення податків для найзаможніших, і «помірну корекцію» головних соціальних програм - пенсійної та медичної.

Агентство, зі свого боку, не дуже збентежилося та, схоже, не збирається відступати. Більш того, керуючий директор агентства Джон Чеймберс в інтерв’ю американському телеканалу АВС заявив: існує, мовляв, висока ймовірність ще одного зниження кредитного рейтингу США. І статися це може, по-перше, якщо ситуація в американській економіці погіршиться протягом від півроку до двох років і, по-друге, якщо політичні розбіжності у Вашингтоні зайдуть у глухий кут.

Заради справедливості слід зауважити, що «глухий кут», швидше можливий, ніж ні. Оскільки 2012 року в США президентські вибори, з наближенням яких партіям-суперникам буде ще складніше знаходити компроміси. Адже зниження кредитного рейтингу було спровоковано не в останню чергу небажанням конгресменів-республіканців іти на поступки демократам у питанні збалансування держбюджету під час дебатів про підвищення ліміту держборгу США.

Застиглий момент

Коли процес застигає - ні прогресу, ні регресу, ні повороту, тоді поточний момент набуває форми невизначеності. Відомо тільки, коли розпочався, а куди рухається, коли закінчиться, з яким результатом - не знає ніхто. Таким є сьогодні становище у світовому економічному просторі. Першим зрушенням буде, мабуть, доповідь Бена Бернанке, запланована на кінець серпня. Глава центробанку США має виступити з докладним аналізом стану американської економіки, зазначивши причини зниження суверенного кредитного рейтингу країни.

Тим часом ще на початку червня Бернанке попередив фінансові ринки, що розпочата минулої осені програма фінансового стимулювання американської економіки завершиться рівно в строк - 30 червня та подовжена не буде. Нагадаємо, що перший її етап тривав із грудня 2008-го по березень 2010-го. Тоді ФРС викупила проблемні облігації на суму 1,75 трлн. дол., що відповідає 12% усього обсягу економіки країни. Другий етап програми, з листопада 2010-го по червень 2011-го, обійшовся ще в 900 млрд. дол.

Інвестори все ж таки сподіваються, що на тлі сповільнення темпів зростання економіки в США та посилення панічних настроїв на фінансових ринках світу Федеральна резервна система могла б піти на відкриття третього етапу фінансового стимулювання економіки. Йдеться про наступну хвилю так званого кількісного пом’якшення, яка в короткостроковій перспективі здатна допомогти ринкам. Але не більше. Якщо 2008-го фінансові вливання в економіку пом’якшували існуючу кризу ліквідності, то сьогодні її немає, є більш глибока причина - невір’я в здатність американської влади подолати економічну кризу.

Європа розгубилася

Новина про зниження кредитного рейтингу США спонукала до дій Європу. У неділю було спішно скликано раду Європейського центрального банку, який прийняв рішення про купівлю державних облігацій Італії та Іспанії, що й почало здійснюватися вже в понеділок. Причому відсотки за згаданими держ­облігаціями різко зросли за останні тижні. Таким чином, загальноєвропейський грошово-кредитний регулятор фактично продовжив припинену у квітні програму фінансової допомоги єврозоні. Раніше ЄЦБ уже надавав підтримку банкам тих країн єврорегіону, які не змогли самостійно впоратися з борговою кризою, а саме - Греції, Ірландії, Португалії. Під тиском політиків Євросоюзу центральний банк єврозони викуповував на ринку держоблігації проблемних країн, знижував відсотки за ними, а потім приймав у заставу під власні кредити комерційним банкам.

Однак, на думку більшості експертів, такі дії ЄЦБ абсолютно неадекватні, тому що, поступаючись політичному моменту, банк втрачає свою незалежність, що позначається на стабільності євровалюти. Тим паче що, викуповуючи держоблігації окремих країн, банк порушує статутні правила ЄС.

Європейська фінансова криза та стагнація економічного зростання в США підвели багатьох аналітиків до висновку про рецидив рецесії та можливості повторення сценарію фінансового колапсу вересня 2008 року.

Найвищі довгострокові кредитні рейтинги вже втратили три економіки з «великої сімки» - США, Японія, Італія. А в середу з’явилися чутки про те, що четвертою країною, якій понизять найвищий кредитний рейтинг ААА, може стати Франція. У результаті обрушилися котирування французьких банків. Акції Societe Generale втратили більш як 20%, досягши мінімуму за останні 2,5 року. Президент Франції Ніколя Саркозі перервав свою відпустку та провів у середу екстрене засідання уряду. Після закінчення якого він заявив, що Франція впорається зі скороченням бюджетного дефіциту незалежно від розвитку економічної ситуації. Конкретні заходи буде представлено 24 серпня.

Усі три основні рейтингові агентства - Moody’s, Standard&Poor’s і Fitch підтвердили, що Франція, як мінімум поки що, не втратить найвищого кредитного рейтингу. Однак на ринку, як і раніше, існує думку, що кредитний рейтинг країни незабаром буде переглянуто.

Рецесії може й не бути

Беззастережно ніхто з економістів не стверджує, що на США очікує ще одна рецесія. Її ймовірність експерти оцінюють у 40-50%. Та навіть якщо спад і станеться, то буде не таким глибоким, як попередній. Однак більш небезпечним вбачається низьке економічне зростання у розвинених країнах. Воно реально загальмує всі процеси у світовій економіці. В остаточному підсумку це позначиться не стільки на біржах, банках, акціях тощо, скільки на благополуччі пересічного обивателя - в Америці, Європі, Азії.

Що ж до американської економіки, то в багатостраждальній угоді про підняття ліміту боргу дві провідні політичні партії - демократи та республіканці - домовилися скоротити урядові видатки. Такий крок може виявитися результативним у довгостроковій перспективі. А в короткостроковій він означає скорочення стимулювання економіки та, відповідно, уповільнення чи відсутність реального зростання. Загальна точка зору аналітиків стосовно США - мляве економічне зростання на межі рецесії.

Одним із небезпечних наслідків американського економічного застою аналітики вважають загрозу кризи в країнах, що розвиваються, оскільки більша частина доларів, надрукованих ФРС, розосередилася в ринках, що розвиваються. Стівен Ханке, оглядач журналу Forbes, вважає, що «фінансова бульбашка» може луснути в Бразилії, і вона стане центром наступної фінансової кризи.

Не менше проблем і в Китаю: нестабільний фінансовий сектор, зростання інфляції, потенційна «житлова бульбашка», великий обсяг незбалансованих інвестицій. Проте офіційний Пекін як найбільший кредитор США, реагуючи на зниження американського рейтингу, поспішив виступити з різкою заявою про нездатність Вашингтона впоратися з кризою. І наголосив, що настав час нової світової резервної валюти, здатної замінити долар, маючи на увазі рідний юань. Однак не секрет, що хвиля рецесії на Заході неминуче позначиться й на китайській економіці. Якщо уповільнення зростання в Китаї буде різким, воно викличе падіння цін на природні ресурси та нафту, що призведе до різних катаклізмів у країнах, орієнтованих на експорт ресурсів, - у Канаді, Бразилії, Австралії, Росії.

На тлі сукупних побоювань і відсутності позитивних прогнозів щодо відновлення глобальної економіки інвестори стрімко скуповують золото як найменш ризикований актив. У середу на Нью-Йоркській біржі було встановлено новий рекорд - тройська унція золота сягнула позначки в 1800 дол. А ще - продовжують вкладати гроші в держоблігації США. Парадокс у тому, що інвестори в усьому світі продовжують вважати американські державні облігації найбільш безпечним об’єктом інвестицій, і тут S&P їм не указ.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі